It's Finger Licking & House Breaks Sessions

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Van old skool tot nu skool breaks in full effect

Een beetje liefhebber van stevige grooves en opzwepende breakbeathouse kent het Engelse label Finger Lickin op zijn duimpje. Sinds 1998 levert dit label kwaliteit met hun aanstekelijke breakbeat sound. Een van de labeltroeven, Soul of Man, mixt een dik uur vol meedogenloos dansvloervoer. Compromisloos en zonder enige andere pretentie dan de luisteraar aan het bewegen te krijgen. En dat doet hij met succes. Net als de samenstellers van de zogenaamde House Breaks Sessions, die het hele genre er uit lichten om twee cd's met breaks en door breaks georienteerde house te vullen.

Tekst: Iddo

It's Finger Lickin mixed bij Soul Of Man (Finger Lickin)
In de afgelopen jaren heeft het Londense duo Justin Rushmore en Jem Panufnik met Finger Lickin het bestaansrecht van breakbeats meer dan bewezen. Wereldwijd vliegen de producties als warme broodjes over de toonbank. Zo is de laatste 12-inch van Plump DJ's niet aan te slepen en zijn er al meerdere persingen om aan de vraag te kunnen voldoen. De Plump Dj's, Soul Of Man, Drumattic Twins, Krafty Kuts en Lee Coombs doen het via Finger Lickin erg goed. Met name Engelse grootheden als Danny Howells, Pete Tong, Adam Freeland, Fergie en Seb Fontaine maken in hun sets gretig gebruik van dit stevige groove geweld.



Meer info: Finger Lickin Records

Achter Soul Of Man schuilt labeleigenaar Justin Rushmore, en aan hem de eer om de actuele stand van zaken op de breaksdansvloeren te belichten. Bij een korte bestudering van de cover wordt al snel duidelijk wat je te wachten staat. Via een mysterieuze intro belandt de mix bij 'Electric Disco' van Plump Dj's. Een bekende track die na een krachtige opbouw de sfeer er meteen in gooit. Al snel blijkt dat het meedogenloze hoogtepunt van deze plaat de graadmeter is voor de hele set. Krachtige grooves, kronkelende baslijnen, verpletterende drums en stuwende ritmes. Geen pauzes, geen ellenlange breaks, geen haperingen. Dit is Soul of Man in full effect! Als er een zoete onderbreking is, dan wordt er plaats gemaakt voor een instrumentale fase of vocale ondersteuning. Effectiviteit is het uitgangspunt. Dwingend, spannend en opzwepend en de voeten gaan geheid van de vloer. Met drie tracks van de Plump Dj's, en maar liefst vier van Soul Of Man zelf, is de Finger Lickin sound natuurlijk goed vertegenwoordigd.

Various - House Breaks, Sessions (Union Square Music)
Eerder overtuigde het Engelse Union Square Music met de voorgaande Sessions verzamelaars waarin de verschillende stromingen binnen de dance op hun historische waarde werden beoordeeld. Ditmaal valt de muzikale verzamelkeus ten beurt aan de housebreaks. Ofwel, vette grooves en breakbeats. Een stroming die met name in de Engelse markt nog erg goed ligt. En niet alleen bij dj's als Adam Freeland of Freq Nasty. Verbazingwekkend is om te zien hoeveel de progressive en trance dj's er gebruik van maken. Het onderscheidende vermogen van deze verzamelaar zit hem in de individuele waarde van tracks. Niet alleen de recente releases staan op House Breaks, ook de ware klassiekers komen aan bod. Op de eerste cd staat bijv. 'Radio Babylon' van Meat Beat Manifesto, dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Maar ook Shut Up And Dance met een Remix van 'Derek Went Mad' is van de partij. Deze dateert uit 1990 en staat gebroederlijk naast hedendaagse grootheden als 'Deep South' van Layo & Bushwacka!, X-Press 2 en Stanton Warriors! Op een House Breaks verzamelaar mogen uiteraard de mannen van het Finger Lickin label niet ontbreken. Lee Coombs en Soul Of Man bieden net nog even een iets diepere en heftigere draai aan het geheel.



Meer info: Sessions

Op cd twee blijft het wat betreft de klassiekers enigszins beperkt. Hier springt Renegade Soundwave met 'The Phantom' in het oog. Een krankzinnige klassieker uit het Summer Of Love tijdperk, inmiddels alweer vijftien jaar geleden. Naast dit zware product zit er recent werk van Ils met 'No Soul' en 'Vitalian House' van Phil Kieran tussen. Daarnaast treffen we ook een Junior Cartier remix aan op 'Breakdance Electric Boogie' van West Street Mob. Het maakt deze verzamelaar des te smeriger en ruiger dan we bij voorbaat hadden kunnen bedenken. De compilatie had zeker aan kracht gewonnen als de tracks gemixt waren. Neem 'Vitalian House' van Phil Kieran. Ideaal om in een mix voorbij te horen komen maar individueel toch erg mager vergeleken bij de rest. Het is nog maar de vraag of hij over vijf jaar naast 'The Phantom' van Renegade Soundwave terug te vinden is. Met House Breaks voegt Sessions opnieuw een verrassende compilatie toe aan de reeks. Een verzamelaar die zich begeeft op de dunne scheidslijn tussen breakbeats en vierkwartsmaten en de meedogenloze combinatie ervan!

De Plump Dj's treden op 7 juni aanstaande op tijdens de Advanced party in de Amsterdamse Melkweg.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws