Scan X - How To Make The Unpredictable Necessary

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Onvoorspelbare en gevarieerde technosound op tweede Scan X-album


Na vele jaren is er dan eindelijk weer een nieuw album uit van
F-communications-held: Stephane Dri, alias Scan X. Een echte technopionier die doorbrak met tracks als 'Random Acces' ('94) en 'Blue' ('95), allen verzameld op zijn debuutalbum Chroma. In 1998 werkte hij mee aan de productie van de soundtrack voor het Playstationspel 'Ghost in the Shell', wat een bestseller werd. In 2000 produceerde hij de soundtrack van de Laurent Merlin film 'Step by Step', die later dit jaar uitkomt. Nu even alle aandacht voor zijn tweede langspeler: How To Make The Unpredictable Necessary.

Tekst: Blanca


Scan X heeft zich de afgelopen jaren met meerdere liveshows geprofileerd op festivals als Mayday, Transmusicales, The Gathering, maar natuurlijk ook in zijn thuisbasis in Parijs: Club Rex. Een aantal jaren geleden heb ik Stephane meerdere malen live mogen bewonderen, onder andere in de Brusselse Fuse en de Mazzo, Amsterdam. Met zijn laptop en enorme concentratie laat hij mensen gedurende zijn set geweldig uit hun dak gaan. Ik zou iedereen willen aanraden om dit een keer mee te maken. Het is zeer zeker de moeite waard om deze man met zijn engelengezicht de sterren van de hemel te zien spelen.

Naast de andere producers van F-Communications, zoals Laurent Garnier, Llorca en Nova Nova, draagt hij zijn steen(tje) bij aan dit label. Dit doet hij - zoals altijd - op een geheel eigen wijze. Zijn stijl laat zich niet beinvloeden door andere(n), en dat maakt van hem een unieke producer. Zijn nieuwe album 'How To Make The Unpredictable Necessary' laat horen dat Stephane een onvoorspelbare, gevarieerde en unieke muziekstijl heeft.

Reeds in 2002 kwam de 12" 'Higher / The soul' uit. Deze werd door menig bekende dj grijsgedraaid en door diverse Europese bladen zelfs uitgeroepen tot 'single van de maand'. In mei verschijnt zijn tweede 12" 'Neutronic', die gelijktijdig met dit nieuwe album in de winkels verkrijgbaar zal zijn.


De tracks van Scan X bewijzen dat techno niet altijd 'gelikt' hoeft te klinken. Het mag duidelijk zijn dat het computergegenereerde en soms nagebootste klanken zijn die samenkomen in een track. Scan X brengt deze geluiden samen tot een eigenwijs geheel, zonder de identiteit van iedere klank weg te moffelen onder een andere. Voor de afwisseling is deze stijl zeer aangenaam. Zijn handelsmerk? Het samenbrengen van pure, soms gecompliceerde en op zich zelfstaande elektronische geluiden die niet overschaduwd worden door elkaar.

Op het album worden up-temponummers afgewisseld door rustigere, technische tracks met mooie geluiden. Voornamelijk tijdens de wat meer rustige tracks hoor je de echte Scan X-sound terug. Daarmee creeert hij diepgang en weet hij spanning op te bouwen. Zoals op track 7: 'Classic', die ondergetekende het meeste aanspreekt. Het is een combinatie van rustige techno met electro-/drum 'n bass-invloeden. Naast de gevarieerde nummers, zijn er ook een aantal simpele tracks op het album te vinden. Ondanks dat, weet hij continu een behoorlijke spanning op te bouwen. Op het eerste gezicht lijken veel tracks meer op 'luistertracks', maar ik kan me goed voorstellen dat hij er tijdens een liveset behoorlijke dansknallers van kan maken.

Scan X gaat niet te diep, stijgt niet te ver op, maar blijft lekker met beide benen aan de grond. Dit nieuwe album laat zien dat de Fransman nog altijd onverwachts uit de hoek kan komen en zijn hoge positie in de technowereld heeft verdiend. Laten we hopen dat hij binnenkort zijn liveskills aan het Nederlandse publiek komt tonen!

Scan X

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws