Cabaret Voltaire - Nag Nag Nag / Yashar Remixes (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Oude platen, nieuwe kansen!

Elektronicapionier Richard H. Kirk, remixt zijn oude Cabaret Voltaire singles 'Nag Nag Nag' en 'Yashar', en zoals gewoonlijk doet hij het ook gelijk goed ook! Alter Ego maakt er een compromisloze dansplaat van, terwijl All Seeing I hun liefde voor The Human League niet weten te verbergen. Twee jaren zeventig non-hits in een modern jasje. Electrosounds uit begin jaren 70, die opgefrist zo weer een tijdje in dit millennium mee kunnen.

Tekst: John
Foto's: Mute Records


De afgelopen twee jaar kregen we al wat voorproefjes. Met de volop in de belangstelling staande Electroclash, was het Engelse Mute er als de kippen bij om "hun" pioniers naar voren te schuiven. Al in 1973 verraste het trio Cabaret Voltaire uit Sheffield de wereld met woest om zich heen zwaaiende electronica met een punk attitude. Dertig jaar later biedt Mute ons verschillende terugblikverzamelaars, boxen vol exclusief materiaal en natuurlijk hippe remixen. Eind vorig jaar werd het al vaker uitgebrachte 'Nag Nag Nag' weer eens opgepoetst door o.a. Tiga, Akufen en Richard H. Kirk zelf, de oprichter van de legendarische Shefflied trio. En na twee keer een cd-set The Best of Cabaret Voltaire, gaan de labels Mute en Novamute er dit jaar een flinke schep bovenop doen. Als voorloper van een in mei te releasen box-set met zeldzame en niet eerder uitgebrachte nummers, een maand later gevolgd door een dvd-overzicht, nu dan vlak achter elkaar twee 12-inches vol nieuwe remixen.Cabaret Voltaire; electronica met een punk attitude

Nag Nag Nag
Als eerste verscheen er vorige maand een vervolg op de eind vorig jaar verschenen remixplaat van 'Nag Nag Nag'. En op deze nieuwe remixplaat nog eens drie extra R.H. Kirk remixen, die hij eigenlijk voor zijn eigen lol gemaakt had, maar nu ook met ons wil delen. En terecht, want deze remixen zijn lekker! Rework #1 is een vette track, die muzikaal doet denken aan Underworld, maar dan zonder de strakke beats, want Richards Drumcomputer spuwt alleen maar geluiden uit als ware het de ritmebox van Joy Division. Eerst wat wennen, maar dan...Goed! Rework #2 is een vrijwel beatloze versie, met vreemde blieps die je subwoofer op hoog volume nog lelijk zouden kunnen verwonden. Rework #4 stond al op de vorige maxi, en lijkt nog het meest op de originele electro/punky 1979 versie. Rework #3 is een nog meer verknipte versie van #1, ook weer met gestrechte, verknipte en vooral onherkenbare vocalen.

Yashar
Begin mei verschijnt nog een oudje van Cabaret Voltaire in de remix: het nummer 'Yashar'. Hierop speelt Richard H. Kirk in op de actualiteit met zijn 'Man From Basra-remix', een electroversie die over een One-two-chachacha-beat, gevolgd door vette electrobeats, langzaam in een Arabische melodie verandert. The All Seeing I maakt er een deja-vu met The Human League Being Boiled van, en Duitse remixers/producers Sensorama onder alias Alter Ego pakken de A-kant met een soort van Hardtrance versie. Mokerbeats, en een echte break maken er een ware dansplaat van, wat saaier voor thuis, maar erg leuk voor de dj! Al met al een geslaagde hernieuwde kennismaking met electropioniers Cabaret Voltaire en natuurlijk vooral Mr.Kirk himself, nog steeds een vernieuwer/pionier in zijn genre.

Meer info: Brainwashed; Official CV Page

- Nag Nag Nag 2003 Version is nu verkrijgbaar.
- De remixen van Yashar liggen vanaf 5 mei in de shops
- Op 19 mei verschijnt: Methodology - The Attic Tapes (1974-1978), een 3cd box vol zeldzaam en niet eerder verschenen materiaal

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws