Drum & Bass Sessions - A Music Phenomena (Sessions)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"Drum & Bass from the early 90's to the very present"

Sessions is een van de vele compilatieseries die het Engelse Union Square Music uitbrengt. Zo'n beetje alles wat er muzikaal te verzamelen valt, is wel in een reeks ondergebracht. Van meditatiemuziek in de Body & Soul serie tot de danscultuur op Sessions. Drum & bass hadden ze op Sessions nog niet. Maar met A Music Phenomena is het dan zover. Een beetje trainspotter mist misschien klassiekers van Goldie of Roni Size, alle anderen genieten van een aantal tijdloze tracks en het feestje dat DJ Kontrol bouwt op de tweede cd.

Tekst: Nico

Na soul, funk, hiphop, disco, breaks en house op Sessions te hebben gehad, is drum & bass aan de beurt. Het genre dat eind eerste helft van de jaren '90 ontstond in de Engelse underground scene en een kort maar krachtig commercieel succes bereikte rond 1997 / 1998 met o.a. het album New Forms van Roni Size & Reprazent. Het genre werd eind jaren negentig bovengronds letterlijk en figuurlijk doodgeknuffeld door de major platenmaatschappijen en de media, maar heeft ondergronds nog steeds voldoende bestaansrecht. Sessions beslaat de periode 1992 tot en met 2002 en biedt naast een behoorlijk overzicht van het genre, een lekker stevige, sfeervolle en zorgvuldig opgebouwde mix van DJ Kontrol. Op cd1 is het genieten van onder andere de sprankelende drums en bassen van LTJ Bukem's 'Horizons', een tijdloze track, en waan je je in een rokerige jazzclub, genietend van de swingende jazzbreaks van Peshay's 'Jazz Lick'. Minstens zo prettig zijn de ratelende drums en soepel rollende bassen van o.a. The JB, DJ Taktix, Rude Bwoy Monty (Rupert), EZ Rollers en Nexus.

De tweede cd bevat een mix van DJ Kontrol die nog eens vijftien nummers op fraaie wijze aan elkaar rijgt. De hardcore ravebreaks en geflipte stemmetjes van The House Crew's 'Euphoria' uit 1992, worden gevolgd door de sublieme remix die Foul Play maakte van Omni Trio's 'Renegade Snares'; het pakkende pianoloopje, de versnelde en angstaanjagende stemsample en de stevig ratelende drums. Niet minder fraai is de sfeervolle drum & bass van Dr. S. Gachet, langdurig gemixt met Omni Trio. DJ Kontrol, zelf aanwezig met de tracks 'Ninety Three' en 'The Illusion', bouwt een lekker feestje waarin vocalen zeker aanwezig zijn, maar, en dat is heel prettig, een schreeuwende MC ontbreekt. Al op nummer zes kan het feest niet meer stuk als de pompende bassen, karakteristieke vrouwenstemmen en betoverende synths van Andy C's 'Roll On' hun werk doen. Ze worden gevolgd door de monsterlijke bassen van Ed Rush, Optical & Fierce en de waanzinnige remix die Dillinja van 808 State's 'Azura' maakte.

Meer info: Sessions

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws