Spacek - Vintage Hi-Tech (!K7 Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"cool R&B with futuristic soul sounds"

Messcherpe beats, schavende en schurende ritmes, een lome baslijn en vocalen. R&B die werkelijk tot op het bot is ontleed, de soul van Motown in zacht deinende slaapliedjes, ritmes die soms zachtjes knetteren, dan weer gebroken worden voor een prachtige nu-jazz track. Hypnotiserende sound architectuur vol bedwelmende vocalen, die druipt van de futuristische soul. Kortom: Spacek.

Tekst: Nico
Foto's: !K7 Records

Het is net alsof de trage, maar zeer nadrukkelijk aanwezige ritmes en de zoet gevoosde vocalen constant langs elkaar heen lopen. Misschien is het ook wel zo. Als een soort vertragingstechniek, alsof de beats moeite hebben om de karakteristieke vocalen van Spacek bij te houden. Het is natuurlijk maar schijn, Spacek liet op hun debuutalbum Curvatia (2001) al horen geen genoegen te nemen met doodgewone soul, funk, hiphop en r&b. Spacek's abstracte soul kijkt net even wat verder. Hetzelfde geldt voor de opvolger Vintage Hi-Tech, die deze maand verscheen op het Duitse !K7 Records. En met de langverwachte opvolger van Curvatia maken Steve Spacek, Morgan Zarate en Edmund Cavill opnieuw indruk. Lieflijke, warme soul in een superstrakke productie vol aanstekelijke vocalen en trage, maar behoorlijk uithalende ritmes. Drums en bassen. Muzikaal komt het daar grotendeels wel op neer op Vintage Hi-Tech. Geen overdadige kakofonie van geluiden en melodieen, maar alles tot op het bot.


Gestript om ruimte te creeeren voor de soulvolle vocalen en de tussen de regels door verstopte funk. Gelijk al op de opener van het album: "It's Not Gonna Happen". Een vette groove zit verstopt tussen een slepende, maar stevig uithalende drum; alsof er naast de deur een paar palen de grond in worden geheid. Met datzelfde trage tempo, net als de warme stem van Steve Spacek. Wat meer geluiden verschijnen er in "Motion Control". Steve Spacek laat zijn soulvolle vocalen dit keer behaaglijk wentelen in een jazzy bad van zacht gebroken beats en ingetogen tikkende snares en een vibrafoon. Maar dan komt 'Time' en schuurt een funky Sly & Robbie groove zich traag tegen een melancholieke melodielijn en de overtuigend emotionele soul van opnieuw Steve Spacek. Zo wisselen soul, funky grooves en jazz elkaar met gemak af. Vintage Hi-Tech is een album dat met iedere luisterbeurt groeit en steeds meer van zijn schoonheid prijsgeeft. Een prachtplaat.

Meer info: Spacek at !K7 Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws