Tam Tam - Miles (Music For Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"Delicate, organic soundscapes"

Wat ze daar in dat Eindhoven allemaal uitspoken, ik weet het niet. Maar ook de 20e release op het onafhankelijke label Music For Speakers, is een schot in de roos. Gestaag blijft de catalogus groeien, en met de 12-inch Miles van het uit Berlijn afkomstige duo Tam Tam duikt het label ver de diepte in. Onheilspellende soundscapes, zuigende klankcollages, peilloze dieptes en een erg prettig in het gehoor liggende remix van Relaxo Abstracto, een gelegenheidstrio bestaande uit David Caron, Sandor Caron en Aardvarck.

Tekst: Nico

Het uit Berlijn afkomstige duo Tam Tam, bestaande uit de componisten, producers en muzikanten Sam Auinger en Hannes Strobl, is vooral thuis in het schrijven van artistieke muziekstukken voor tentoonstellingen, installaties en dansvoorstellingen. Zowel solo als gezamenlijk schreef het tweetal talloze muziekstukken voor diverse Duitse theaterstukken en dansuitvoeringen, maar ook voor het Nederlands Dans Theater, installaties in het architectuurmuseum in Manchester en het stuk 'Dead Cat Bounce' van Chris Kondek dat in de Rotterdamse Schouwburg werd opgevoerd.

Naast al deze uitingen, is het vooral Hannes Strobl, die we vaker tegenkomen in downtempo land. Samen met Hanno Leichtmann vormt hij namelijk het duo Paloma, dat eerder dit jaar zeer aangenaam verraste met het album Sometimes We Love You Truly. De langverwachte opvolger van Paloma's debuut Directions In Music bleek een prachtplaat, waarin invloeden uit de clubscene, elektronica, live instrumentatie en jazz samensmolten tot een warm, organisch geheel.

Met Auinger vormt Strobl Tam Tam, en naast al hun werk voor film, theater, radio, video en tentoonstellingen, maken ze nu een uitstapje richting elektronica. Eerder kregen we op de Music For Speakers verzamelaar Compilation 2 een voorproefje van Tam Tam, middels het ingetogen, sfeervolle 'Kitchenloop'. Nu is het de beurt aan Miles. En daar kunnen we eigenlijk kort over zijn. Tam Tam duikt de diepte in. Op de a-kant staat het beatloze 'Lost Tisch' vol zacht pulserende synths, een zware baslijn en zacht zoemende geluidslagen. Terwijl het Music For Speakers trio Relaxo Abstracto de oorspronkelijke ingredienten van het nummer nummer masseert, de baslijn nog wat verder naar de voorgrond schuift en er een sfeervol downtempo nummer van maakt in de Relaxo Abstracto Remix. Op de flip verliezen de Duitsers elk begrip voor tijd en ruimte in het tien minuten durende, zuigende 'Besenbahn'. Onheilspellende dark ambient, met een jazzy inslag en een rondzoemende geluidslaag die aan een tergend trage stoomlocomotief doet denken. Of zoiets. Prachtplaat, maar wel eentje voor de donkere uurtjes.

Meer info: Music For Speakers

Music For Speakers op Love2party.nl:
Labelimpressie: Music For Speakers
Recensie: Compilation 2
Recensie: Sonar Lodge - Soundeffects
Recensie: Madcap / Harco Pront / Aardvarck
Recensie: Sonar Lodge - L.O.V.E.
Recensie: Sandor Caron - Agenda ep

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws