Aphex Twin - 26 Mixes for Cash (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ook jouw cash meer dan waard!

Het is soms onbegrijpelijk dat zo'n weirdo als Aphex Twin, iedere keer weer zulke prachtige muziek weet uit te brengen. Altijd excellerend in extremen. Zo vaak zo ontzettend mooi. Betoverend in z'n eenvoudige schoonheid, met de speelse melodieen, orkestrale sferen en zacht grommende, schavende en schurende beats. Beklemmend in zijn grimmigheid en verre dieptes. Maar minstens even vaak haast irriterend in zijn schijnbaar chaotische kakofonie van snerpende klanken, stuiterende en buitelende ritmes, als drilboren bonkende beats en zwaar overstuurde klereherrie. Op 26 Mixes for Cash wordt het niet zo extreem. Op deze remix-dubbelaar slaat de balans uit naar de ingetogen kant. Al is wegdromen er nog steeds niet bij.

Tekst: Nico
Foto's: Warp Records


Aphex Twin, ofwel Richard D. James maakt het zijn fans niet gemakkelijk. Naast zoveel betoverende en prikkelende elektronica staat minstens zoveel tergende, wilde en woeste experimentele muziek. Geniale gekte volgens de een, neurotische, chaotische pokkeherrie volgens de ander. Toch is het juist die schoonheid, verborgen tussen al het gegrom, gepiep en geknars. De betoverende melodietjes, dromerige sferen, meeslepende ritmes en peilloze dieptes. Op 26 Mixes for Cash is het niet anders. Ingetogen ritmes, ijle zang, slepende drums en beklemmende soundscapes. Al gaat het er af en toe ook best stevig aan toe. Veel van de remixen maakte James in de eerste helft van de jaren '90. Een handvol van de 26 remixen zijn van na 1995. En eerlijk is eerlijk, het is een prachtcollectie.

Seefeel, Gentle People, Kinesthesia, Jesus Jones, Saint Ettiene, Nine Inch Nails, Curve, Baby Ford, Meat Beat Manifesto, DMX Krew en Wagon Christ zijn een aantal van de opdrachtgever en gelukkigen, die een remix wisten los te peuteren van Aphex Twin. Het was geen favoriete hobby van de in Cornwall geboren Richard James. Liever knutselde hij aan zijn elektronische apparatuur, bouwde alles om en toverde er vervolgens de meest buitenaardse klanken uit. Maar ja, er moest wel geld zijn om die hobby te bekostigen, dus nam hij een beperkt aantal opdrachten aan. Een van die bizarre verhalen die de rondte doen, en door Aphex Twin zelf in interviews wordt bevestigd, is dat hij vaak geen tijd of zin had in de remix. En dat hij na lang aandringen van de opdrachtgever, dan maar een eigen nummer van de plank trok en dat inleverde. Tot grote verbazing van de opdrachtgever, die hoorde werkelijk niets terug van het eigen nummer. Maar ze hadden hun remix. En hij zijn geld.


Meer info en luisteren naar: Aphex Twin

Het is maar een van de vele absurde verhalen en geruchten die onlosmakelijk met Aphex Twin zijn verbonden. Op 26 Mixes for Cash hoor je "gewoon" zorgvuldig gemaakte mixen, waarin in een aantal gevallen zelfs opvallend is vastgehouden aan het origineel. Maar een ding hebben ze gemeen; en dat is de hand van Aphex Twin. Vanaf de eerste seconde van Seefeel's 'Time To Find Me (AFX Fast Mix), tot de laatste seconde van Mike Flowers Pops' 'Debase Soft Palate' herken je de stijl, de nonchalante wijze waarmee hij deinende melodietjes laat zweven over de knisperende beats. Maar ook de sterk vervormde beats, die soms losgelaten lijken te worden, en buitelen, stuiteren en knetteren. Zuigende bassen, borrelende acidbassen en energiek ratelende ritmes. Maar het overgrote deel van deze collectie zit aan de ingetogen en meer "romantische" kant.Duidelijk representatief voor zijn eigen muziek uit de eerste helft van de jaren negentig. Iedere opdrachtgever kreeg een overduidelijk Aphex Twin stempel mee, ongetwijfeld tot ieders grote tevredenheid. Luister alleen maar naar het ietwat duistere sprookjesbos, waar Aphex Twin Seefeel mee naar toenam. Of de wonderschone lofzang die hij maakte van Saint Ettiene's Your Head My Voice'. En wat te denken van de originele zang van David Bowie op Philip Glass' bewerking van 'zijn Heroes', in een remix van Aphex Twin. Ik pink zelfs een traantje weg bij de strijkers en prachtige synths en uitgerekte vocalen die rond waaieren door Gentle People's 'Journey'. Geniaal, gewoon ontzettend slim of toch wat vreemd? Who cares? Hier gaat het om.

Aphex Twin - 26 Mixes For Cash is vanaf 24 maart verkrijgbaar

Impressie/interview: Aphex Twin
Recensie: Aphex Twin - Drukqs

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws