Phono Elements - 100% live mixed by Christian Linder

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Pascal F.E.O.S. is een van de oprichters van het pas twee jaar oude label Phono Elements. Het label heeft inmiddels 12 vinyl releases uitgebracht waarbij mysterieuze techno en techhouse-achtige platen de boventoon voeren. Producers als Holger Flinsch en Christian Linder hebben al voor de nodige wereldwijde bekendheid gezorgd. Laatstgenoemde heeft dan ook de eer om van alle verschenen tracks een 100% live mix te maken wat de eerste cd van dit label voortbrengt.

Tekst: Mark van den Berg


'Hoe diep kun je gaan als producer?', moeten ze gedacht hebben bij Phono Elements. Of hoe 'hoog', want deze spacegeluiden zorgen voor een trip die je naar ongekende hoogtes brengt. Schmal & Niederhofer zorgen voor zo'n typische drive ala Richie Hawtin / Ricardo Villalobos en veel duistere waai-geluiden en heldere belletjes. Silent Treatment is een van de projecten van Pascal F.E.O.S. als producer, deze keer samen met de Kroaat Petar Dundov (die ook weer achter de namen Tikataka en Brothers Yard schuil gaat). Laat je varen op de rustige klanken van deze track. Vervolgens een minimaal-tussendoor-plaatje van Sebbo en Mike v.d. Viven. Deze plaat zorgt ervoor dat je weer helemaal op kunt gaan in de eerste track van Christian Linder zelf. Die rust is echt wel even nodig want Polaris is zo 'spacey' dat Kevin er stil van wordt...


Surise Cafe is een van de drie producties van Petar Dundov op deze cd. Dit maal onder de naam Tikataka zoals eerder vermeld. De drive gaat meteen een tandje hoger, niet dat je nou een harde techno plaat voor je kiezen krijgt maar het swingt allemaal wat meer dan de voorgaande platen. Holger Flinsch is een naam die al wat meer mensen zullen kennen. Ondanks dat dit een van de weinige echte techno tracks is op de cd, zou het ook makkelijk in een set van bijvoorbeeld Paul Oakenfold passen. Weer zijn het Sebbo en Mike v.d. Viven die voor de welverdiende rust zorgen en als deze heren net zo draaien als dat ze produceren lijkt met me zeker de moeite waard om ze een keer als openende dj op een feest te zien. De titel van de volgende track zegt het al 'Lessons in Minimalism' die uit de computers van Estelle Montenegro, oftewel Kenneth Graham, komen. 'Diep-in-het-oerwoud-geluidjes' worden ondersteund door een pakkende beat.

Christian Linder zorgt tien minuten lang voor geluiden waarbij je het niet door zou hebben wanneer dit de hele avond op staat. De ene keer komt het ene geluidje wat meer naar voren en dan weer het andere. Hierdoor is het altijd eigenlijk heel simpel, maar toch ook weer heel boeiend. Dan zijn we bijna 'On the border' met de een na laatste plaat waarbij de o zo diepe/pompende bassen waar de cd mee begon weer door Holger Flinsch teruggebracht worden. Een continue toon zorgt deze keer voor het zweverige element. Antz & Clocks van Tikataka zorgt met zijn teruglopende effecten voor een aparte afsluiting van het geheel.

De cd kenmerkt zich door een echte electronische sound en soms lijkt het veel van hetzelfde. Maar ja, hoe kan het ook anders als de elf tracks door slechts zeven verschillende namen gemaakt zijn. Een ding is zeker, je hebt geen drugs nodig om te kunnen trippen. Je hoeft alleen maar dit zilveren schijfje in je stereo te plaatsen!

Phono Elements - 100% live mixed by Christian Linder
cd01


http://www.phono-elements.de
http://www.gem-store.de

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws