Playlist - 15 tracks from JCR Compiled by Jazzanova (JCR)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Vijftien pareltjes geselecteerd door Jazzanova

Het Duitse producers- en dj-collectief Jazzanova heeft een turbulent jaar achter de rug. Een succesvol jaar vooral. Ruim een jaar geleden zag het langverwachte en positief ontvangen debuutalbum 'In Between' het daglicht. De leden van Jazzanova stonden lang in het middelpunt van de belangstelling. Maar nu zijn de collega's en vrienden van JCR weer aan de beurt. Er verscheen zoveel fraais op hun eigen label, dat het de hoogste tijd werd voor een overzichtsverzamelaar. Samengesteld door Jazzanova. Hun hoogtepunten uit een toch al niet misselijke catalogus. Vijftien pareltjes, waaronder zeven nummers die niet eerder op cd verschenen. De favoriete Playlist van Jazzanova.

Tekst: Nico
Foto's: Jazzanova-Compost Records


Het Duitse Jazzanova-Compost Records, sublabel van Compost Records, heeft binnen de danswereld een reputatie om u tegen te zeggen. Met 37 releases, albums en singles, geen verschrikkelijk grote catalogus. Maar wel eentje om een punt aan te zuigen. Jazz, soul en bossa lopen als een rode draad door de albums van Victor Davies, The Underwolves, het Zweedse duo Koop en natuurlijk Jazzanova zelf. Van dit Duitse collectief verschenen een handvol 12-inches, die zo enthousiast werden ontvangen, met name in de nu-jazz/broken beats scene, dat de verwachtingen voor de release van hun debuutalbum erg hoog lagen. Begin vorig jaar verscheen 'In Between' en daarmee maakte Jazzanova de inmiddels opgebouwde reputatie volledig waar. Een album vol 'future soul, broken beats, nujazz and hiphop'. Want jazz, soul en bossa mogen dan terugkerende invloeden zijn, de muziek op JCR laat zich niet makkelijk vangen. Al hebben ze een dingen gemeen: de kwaliteit ligt over de gehele linie verdomd hoog.



Meer info: Jazzanova-Compost Records

Vijftig minuten lang pure passie
Neem Victor Davies. Over zijn gelijknamige album 'Victor Davies' schreven wij: "Vijftig minuten lang pure passie, overtuigingskracht en emotie. Tot uiting gebracht in elf perfecte soulvolle latin jazz songs." Met zijn debuut lokte de uit Londen afkomstige zanger, tekstschrijver en multi-instrumentalist de pers uit tot louter lovende reacties. Een klassieker zag het daglicht volgens vele recensenten. "All very cool and jazzy and trendy as fuck", schreef het Engelse Mixmag Magazine. Een wonderschoon album, dat eind vorig jaar in de remixversie verscheen, met mixen van o.a. Masters At Work, Faze Action, Mark Rae en Nuspirit Helsinki. Jazzanova koos de kabbelende akoestische gitaren, Zuid-Amerikaanse sferen en zonnige soul van 'Brother' om het album mee te openen.

'Summer Sun' is alles wat de titel belooft!
Of The Underwolves, een trio, eveneens afkomstig uit Londen. Over hun debuutalbum 'Under Your Sky' schreven wij eerder: "Een mengvorm van soulvolle drum'n bass, jazz en hiphop, waarbij minstens zoveel aandacht wordt besteed aan de teksten en de songs. Een uiterst fascinerende plaat die het ene moment doet denken aan het vroege geluid van Massive Attack, het andere moment aan de Engelse drum 'n bass scene in zijn bloeiperiode." Van dit album koos Jazzanova het sfeervolle, romantische 'Birdsong'. Van het in 2002 verschenen 'Under Your Sky Remixes' werd bovendien de aanstekelijke, instrumentale Divine Styler Remix van 'Under Your Sky' geplukt. Ook het Zweedse duo Koop is met twee tracks aanwezig. Natuurlijk ontbreekt het succesvolle en uiterst aanstekelijke 'Summer Sun' van hun debuutalbum 'Waltz For Koop' niet op 'Playlist'. 'Summer Sun' is dan ook echt alles wat de titel belooft. De big band-achtige traditionele jazz swingt, fleurt op en brengt absoluut dat aangename zonnige gevoel teweeg. Niet op 'Waltz For Koop' terug te vinden is de track 'Bright Nights' van Koop, dat eerder alleen op vinyl verscheen.

Hoewel de catalogus van JCR realitef klein is, zal het geen eenvoudige opgave voor Jazzanova zijn geweest. Want naast de indrukwekkende debuutalbums van Victor Davies, The Underwolves, Koop (dat tot cult lijkt te zijn verheven) en natuurlijk Jazzanova zelf, verschenen er prachtige 12-inches en verzamelaars met obscuurdere jazz vanaf de jaren zestig. Muziek van het Scandinavische collectief Nuspirit Helsinki, van de Japanners DJ Matsuoka en Yukihiro Fukutomi, de nu al klassieke bossajazz van Nemo, Jerzy Milian, Manfred Ludwig Sextett, noem maar op. Jazzanova wikte en woog. En koos uiteindelijk hun favoriete Playlist. Een tijdloze lijst, vol met al even tijdloze muziek. Dit is echt topspul. Verplichte kost. Al is het maar voor de zwoele, maar vooral natte jazzdroom die Nemo ons aan het eind van deze verzamelaar voorschotelt!

L2P impressie: Jazzanova.
L2P impressie: Victor Davies
L2P interview: The Underwolves
L2P recensie: Koop's 'Waltz For Koop'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws