Swimmingpool - Anything That Doesn't...(Combination)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

laidback album dat in de ruimte lijkt rond te zweven

Een van de nieuwste releases van Combination Records is Swimmingpool met hun album 'Anything That Doesn't Move'. Het duo bestaat uit twee heren met twee grondig Duitse achternamen: Michael Scheibenreiter (bekend van het Duitse drum 'n bass duo Phoneheads) en Stefan Schwander. 'Anything That Doesn't Move' is een rustiek, dubby album dat de tijd neemt en zich vooral niet haast. Met de koptelefoon op over de 'route touristique' van broken-beats, zalvende sferen en minimalisme.

Tekst: Menno

De naam Swimmingpool komt niet zo maar ergens vandaan. Zoals te lezen is op de website van Combination records hebben de heren er een mooi verhaal omheen weten te breien: "A swimmingpool is - as everyone knows - a 3-D space; or rather a receptacle that only deserves its name when it is filled with a fluid in which one is able to swim. Something that doesn't move...". Hoewel dit op het eerste gezicht op pseudo-filosofisch geleuter lijkt, blijkt het toch niet helemaal een zonderlinge gedachtegang geweest te zijn. Een eerste luistersessie onthult namelijk een heel erg laid-back, warm album dat inderdaad in de vrij ruimte lijkt rond te hangen, zonder ooit bodem of muur te raken. De boel is zo ingetogen als een smalschouderig meisje op de voorste bankjes van een provinciaalse middelbare school. Het is heel zelden dat er daadwerkelijk uitgehaald wordt.



Luisteren naar:Swimming Pool

'Direct Drive Ninety Five' is de openingstrack, dat op een druilerig tempo zachtjes pruttelt en vooruit kruipt. Een schatting van de bpm is zo rond de 100. Met een twinkeltje hier en wat zachte keys daar bouwt deze track gestaag op. Toch gaat het allemaal wel behoorlijk diep. Zoals op de derde track 'Diver Part 2', wat mooi is opgebouwd, verhalend lijkt het wel. Een prachtige melodie die langzaam naar een hoogtepunt kruipt en in de eindfase verschuift naar een dansbare 4/4 baslijn. Allemaal pril en frele. Voor de echte sleepyheads onder ons is er het ambient-achtige 'Living Near The Violent River', met een krakend geluid dat verdrinkt in de reverb. Vrijwel over gehele lengte wordt de track begeleid door een supereenvoudige ride-cymbal. Mooie dromen met sprookjesbossen gegarandeerd.



Meer info: Combination Records
Na het hele diepe werk, stijgen we iets op naar het oppervlak met 'O-Ton Left', dat weer iets meer tempo en ritme in het album brengt. Met een diepe grommende bas en een rijke collage aan ritmische snufjes is 'O-Ton Left' een van de betere tracks op 'Anything That Doesn't Move'. Hierna is het de tijd voor een liefdesliedje in 'You Are (Everything), de track is erg dubby, maar toch wel funky en intiem.

Ook two-step komt aan bod bij de track 'Perhaps' en bij 'Atomizer' wordt er een bas gehuld in wol en vult het gehele oor met een diepe knuffellaagte. Rust en vrede. Dit is daadwerkelijk iets voor als je benevelt in een poef onderuitgezakt ligt, de muziek lijkt zelfs ook nog een warme mok anijsmelk voor je klaar te maken. Alleen de laatste track is wat steviger, maar nog steeds kalm. 'Bypassed' zorgt voor een uitgeleide na een lange, diepe reis. De luisteraar komt weer aan de oppervlakte en begeeft zich weer in de drukte van de alledaagsheid. Maar met 'Anything That Doesn't Move' kan je je wanen in een zwembad waarin je kan rondzweven. Het wordt tijd dat ik eens ga onthaasten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws