Jazztronica

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Prikkelende electronica met jazz als rode draad

Jazz is misschien de muziekstijl die het grootste vermogen heeft tot eigen interpretatie en eigen invulling. Daarom is jazz ook zeer gevoelig gebleken voor vermengingen met andere muzieksoorten. In de elektronica is er zeker een aanzienlijke plaats voor jazz: drum 'n bass met jazzinvloeden, breakbeat met jazzinvloeden, jazz met broken beats, de lijst is eindeloos. Tijd om een klein overzichtje te geven van hoe jazz benaderd wordt in de hedendaagse tijd. Vier schijfjes uit drie landen, allemaal beinvloed door die ongrijpbare, rokerige sferen van jazz. 'Talkin' all that jazz, man!'

Tekst: Menno

Russ Gabriel - Into The Unknown (Out Of The Loop/Lowlands)
De meest intieme van deze vier komt van Out Of The Loop Recordings. De Engelsman Russ Gabriel met zijn 'Into The Unknown', is een mix van jazzfunk, house, latin beats, Afrikaanse invloeden en nog immer zijn grootste liefde: Detroit techno. De tracks ademen een sfeer uit van intieme vrolijkheid en authenticiteit. Soms worden de tracks gedomineerd door zachte vocalen, waaronder die van Corrina Joseph (ex-vocalist van Basement Jaxx). Corrina brengt de boogiefunk van 'Patience' tot leven en de hartenkreet van 'People Of The World Today' wordt wel degelijk gevoeld door de verongelijkte zangpartij. Het album heeft als centrale lijn de sfeer die zo karakteristiek is in jazz, maar altijd moeilijk te omschrijven is. Misschien is het de onverklaarbare knusheid, misschien de ongrijpbare klanken, Russ Gabriel weet ze hoe dan ook vaardig te vermengen met funk, samba, broken beats ('Offenbach West') en hier en daar zelfs de oude vertrouwde housebeat (zoals te horen op 'Second Summer'). Het is een tijdloze CD die de kracht van vermenging van dansstijlen onderstreept.



Meer info: Out Of The Loop Recordings

Jaga Jazzist - A Living Room Hush (Ninja Tune/Zomba)
Een ander verhaal is het Noorse Jaga Jazzist, dat een hele andere draai aan het geheel geeft. 'A Living Room Hush' van Ninja Tune Records heeft een wat rijker arsenaal aan gekke elektronische foefjes en de fenomenale openingstrack 'Animal Chin' laat zeker de kunde van deze muzikanten ten gehore komen. Op 'A Living Room Hush' wordt jazz in een vrij rauwe, zuivere vorm in een grote elektronische bak vol met korte tikjes en rare geluiden gegoten. Zo is er op 'Airbourne' een haast cinematografische sfeer geschapen die ondersteund wordt door een absoluut minimum aan elektronische piepjes en een mistroostige saxofoonsolo, en is het op 'Midget' een druk gekakel van razende beats. 'A Living Room Hush' gaat toch wat verder met mengen en laat de scherpe randjes van dat proces gewoon scherp zodat er een uiterst knisperend en ook gevoelig geheel ontstaat.



Luisteren naar: Jaga Jazzist

Xploding Plastix - Amateur Girlfriend Go Proskirt Agents (Lowlands)
Het debuutalalbum van Xploding Plastix vormt het hoogtepunt in dit overzicht. Xploding Plastix bestaat uit het Noorse duo Hallvard W Hagen en Jens Petter Nilsen en hebben al heel wat faam in eigen land vergaard met hun album. Terecht, want 'Amateur Girlfriend Go Proskirt Agents' is een muzikaal juweel vol duistere cinematografische sferen, spetterende, ratelende drums en geweldige composities. Deze schijf is een waar muzikaal genot, het neemt je mee door indringende passages en overrompelt je met gedurfde ritmes en originele experimenten. Het begint al met de openingstrack 'Sports, Not Heavy Crime' dat een beetje donkere, onheilspellende sfeer heeft en prachtig wordt opgebouwd tot een diepe, haast orkestrale sfeer. Met onnavolgbare tracktitels zoals 'Happy Jizz Girls', 'Treat Me Mean, I Need The Reputation' en 'Tintinnamputation' levert Xploding Plastix een krachtig werkje af waar jazz een behoorlijk belangrijke rol in speelt.



Meer info: Xploding Plastix

Reunion - Re (JCR/Lowlands)
Als laatste is er op Jazzanova Compost het Zweedse duo Jens Loden en Mathias Landaeus die onder de naam Reunion het album 'RE:' gemaakt hebben. Dit album wijkt toch wat af van de twee eerder beschreven albums van Jaga Jazzist en Xploding Plastix omdat 'RE:' wat meer ingetogen en rustgevend is. Met het zo af en toe opduikende argeloze saxofoontje en de akoestische inslag ligt 'RE:' misschien wel het dichtst van alle vier de Cd's bij oorspronkelijke jazz. De composities zijn wat losser, wat abstracter en vooral wat kalmer dan de immense indrukken die Xploding Plastix of Jaga Jazzist levert. De tracks lijken toch allemaal heel breekbaar en rokerig, zelfs de vocalen van een maar gemiddelde zanger (die te horen is op een paar tracks van RE:) doet daar niks aan af.



Luisteren naar: Reunion

Jazz is nog steeds springlevend en er zijn nog steeds originele benaderingen van het genre, getuige deze vogelvlucht. Als men vooral voor de rustige, wat intiemere elektronische jazz wil gaan dan is Russ Gabriel de absolute aanrader. Voor de echte jazzfreaks ligt Reunion wel goed in de markt. Heeft men liever wat meer van de actievere kant, met aanstekelijke ritmes, prachtige sferen en uptempo energie, dan is Xploding Plastix absoluut de CD om aan te schaffen. Xploding Plastix springt er hoe dan ook, ook al zijn het alle vier interessante cd's, met kop en schouders bovenuit. De Noorse hype sinds de release van dit album is geheel terecht.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws