Stereo DeLuxe One / Warp Factor 4 / Shifting Gears

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zachte zoetigheid met een weldadige smaak

Aan de ondertitels van de hier onder beschreven verzamelaars zal het zeker niet liggen. Stereo Deluxe Records uit Nurnberg komt met een doos vol zalige pralines. Zachte chocolade waar bij iedere bijt een aangename, weldadige smaak blijkt vrij te komen. Het vierde deel van de Warp Factor reeks houdt het wat thema betreft vrij algemeen, terwijl Rotterdammer Martin Houtenbrink zijn Shifting Gears verzamelaar onbescheiden tot 'Audio Sutra' doopte. Nee, aan de subtitels zal het niet liggen. Eerder aan het feit dat er weer drie verzamelaars in de bakken zijn beland. En die beginnen langzamerhand uit te puilen van de downbeat, downtempo, lounge, chill, nu-jazz, noem maar op verzamelaars. Toch blijkt uit het aantal draaibeurten dat deze drie verzamelaars de afgelopen weken kregen, dat ze alledrie goed in de smaak vallen. Erg goed zelfs.

Tekst: Nico



Meer info: Stereo Deluxe Records

Stereo Deluxe One - Deluxe Collection de Pralines Stereo (StereoDeluxe/Lowlands)
Als er een label de afgelopen jaren, en nog steeds trouwens, hofleverancier voor downtempo verzamelaars is geweest, dan is het wel het in Nurnberg gevestigde Stereo Deluxe Records. Tracks van artiesten als Boozoo Bajou, The Funky Lowlives, Emo, Bobby Hughes Combination, Soul 'n Soda, Razoof en Mo Horizon verschenen op ontelbare loungecompilaties en nog steeds op vele downtempo compilaties. Op Shifting Gears - Audio Sutra vind je bijvoorbeeld een track van Boozoo Bajou. Stereo Deluxe Recordsis natuurlijk niet gek en brengt geregeld zelf verzamelaars uit. Het in 1995 opgerichte label ziet zijn releases als zachte zoete weldadigheid in allerlei smaken. Deze 'Praline Collection Number One' bevat een variatie aan Downbeattoffee, Jazzshortcake, Nufunkcreations, Deephouse & Dubcaramel to Mousse au Brazil, Breakbeat & NuJazzfillings. Of zoiets. laten we het er gewoon op houden dat het label terugblikt op de afgelopen zeven jaar. En dat genoeg reden vond om een feestje te vieren en ons te trakteren op een doos vol zachte zoete chocola. Met een weldadige muzikale verrassing bij iedere hap.



Meer info: Essential Dance Music

Shifting Gears - Audio Sutra (Sonic Scenery/EDM)
Sommige labels lijken iedere keer raak te schieten. Sonic Scenery is er echt zo een. De afgelopen tijd verschenen er verrassende en zich net altijd onderscheidende verzamelaars als: 'Music for Chaises Lounges', de twee prachtige delen van 'Sunday Soundtrack' en de ruige jazzsessie van Jules Deelder, 'Deelder Draait'. Ook 'Audio Sutra' biedt net even wat anders dan de meeste verzamelaars. Soms op safe, zoals de tracks van downbeat helden als Thievery Corporation, de door dub beinvloede Weense band Boozoo Bajou of de hit 'My Friend' van Groove Armada. Maar de tracklisting biedt voldoende verrassingen om te boeien. Er mogen dan wat voor de hand liggende keuzes tussen zitten, het genieten is er niet minder om. Rotterdammer Martin Houtenbrink alias Shifting Gears, de shop, het dj-collectief en samensteller van de 'Audio Sutra' balanceert handig tussen aangename chill, funky grooves en poppy downtempo. Er zit meer beweging in dan bij de Deluxe Collection. Alleen 'Manilla' van Seelenluft had niet gehoeven. Die stem is het net niet. Gelukkig maakt de erop volgende moddervette funk van Qvi Siam alles weer goed. En dat blijft zo. Tot het eind.


Warp Factor 4 - From Cosmic Moods to Loungecore Grooves (Timewarp/Lowlands)
Net als de eerste delen van deze reeks bevat Warp Factor 4 een mengeling van soulvolle vocale nu-jazz, exotische downtempo, wereldse chill en funky grooves. De funky beats, scratches, dubby effecten en fluit van Hydroponic Soundsystem bijvoorbeeld. Gevolgd door de swingende jazzbreaks en pianoakkoorden van Kid Sublime's 'Monty'. En de dromerige vocalen en nujazz breaks van Third Face's 'How Do You Feel?' waren al zo aanstekelijk. Dit zit gelijk al goed. En zelfs nog negen nummers te gaan. Zoals de wat freakerige en bombastische, melodieuze jazz van het aanstormende Noorse duo Xploding Plastix. Ook het vierde deel verrast. Een compilatie vol aanstekelijke, funky grooves en zwoele downtempo. Weinig voor de hand liggende namen, wel zeer aangenaam. Stevig genoeg om er niet bij weg te dromen, zweverig genoeg om te deinen, funky genoeg om te swingen, dromerig genoeg om bij te dromen. From cosmic moods to loungecore grooves..........

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws