Hi-Fidelity - Dub Sessions Chapter 4 (Guidance)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"The sound's sweeter through the echo chamber!"

Eind jaren zestig ontstond de techniek in Kingston, Jamaica. Met een lome baslijn en live drums op de voorgrond, en door toevoeging van geluidseffecten als echo en galm, maakten pioniers als King Tubby, Lee Perry en Scientist zweverige remixen van bestaande reggaeplaten. Het lijkt zo gemakkelijk. Maar als je ziet en hoort hoeveel muziek er nog steeds verkracht wordt onder de noemer "dubremix" dan schieten de tranen je in de ogen. Van verdriet welteverstaan. Want het gaat natuurlijk om de juiste dosering van de echo en de galm, de subtiliteit, de emotie, de vocalen, noem maar op. Met Hi-Fidelity maakte Guidance Recordings al drie keer eerder indruk. En ook op de vierde is het raak.

Tekst: Nico


Voor velen is King Tubby de man. Hij groeide op in hartje Kingston en werkte er in een electroshop als reparateur van elektrische apparaten. Hij was wel erg handig en bouwde al snel zijn eigen soundsystem waarmee hij zich al snel met succes tot DJ ontwikkelde. Tijdens het draaien ontdekte hij dat hij met zijn apparatuur allerlei trucs kon uithalen, waardoor er een nieuwe versie van het nummer ontstond. Hij kon bepaalde instrumenten wegdraaien, de nadruk leggen op de bas en drums en de weggedraaide instrumentatie met echo en galm bewerken en in flarden terug laten keren. Een vaardigheid die aankwam op gevoel voor ritme, spanningsopbouw, emotie en gewoon aangenaam wegzweven. Lome spacey en trippy geluidseffecten en door de mangel gehaalde vocalen. Een vaardigheid die zo enthousiast werd ontvangen dat King Tubby wat apparatuur kocht en zelf het nodige in elkaar zette en bouwde. Met als resultaat de legendarische "King Tubby's Studio of Dub".



Chapter 1: RealAudio


Chapter 2: RealAudio


Chapter 3: RealAudio

Aangenaam warme dubklanken
De deur van zijn studio werd in no time platgelopen door producers en muzikanten met het verzoek van hun plaat een dubmix te maken. Deze remixen werden dan als b-kantje op de single gezet. Een formule die tot op de dag van vandaag wordt toegepast. Het domineerde zelfs vrijwel de gehele loungehype, met koploper het Weense duo Kruder & Dorfmeister voorop. Dub is nooit losgekomen van dat relaxte, dat aangenaam zweverige, zeg maar laidback gevoel. Gelukkig maar. Daar draaide het eind jaren zestig in Jamaica al om, en als je Chapter Four van Dub Sessions beluistert, nog steeds. Muziek waar je ontzettend happy wordt. Lekker lome muziek om te wiegen. Richard Dorfmeister is sterk vertegenwoordigd. Onder zijn Tosca pseudoniem met de Duphonic Remix van 'Orozco' en de Supatone 2 Dub van 'Honey'. Tracks van de albums 'Suzuki in Dub' en 'Different Tastes Of Honey' die verschenen op G-Stone. Daarnaast met zijn eigen 'Full Moon 6 Live Dub' van Cutty Ranks' 'The Stopper'. Het zijn de aangenaam warme dubklanken die Wenen enkele jaren geleden ineens op de muzikale wereld zetten. Naast Cutty Ranks doet ook reggae / dancehall legende Horace Andy mee. Hij zingt met nieuwkomers Reggea Disco Rockers. Swingend middelpunt is Groove Armada met het nog steeds aanstekelijke 'Superstylin'. Daaromheen een al even aanstekelijk overzicht van lome dub, zonnige reggaedub, downbeat, ach, zelfs misschien ook gewoon wel lounge, laten we eerlijk zijn. Niet de meest originele van de vier, minstens zo prettig als de andere drie!

Luisteren naar Dub Sessions: Chapter 4
Meer info: Guidance Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws