Enrico Riva - Your Lounge Your Music 4 (News)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Warme downtempo uit de lage landen


Via het Belgische NEWS bereikt ons deel vier van de befaamde Your Lounge Your Music-serie. In deze serie wordt de creme de la creme op het gebied van lounge en downtempo gecombineerd met nieuw en opkomend talent. Geen bekende namen om maar meer te verkopen en geen nummers die al op tig andere compilaties voorkomen. Tien van de zevenentwintig nummers op dit dubbelalbum komen uit de Benelux. Your Lounge Your Music 4 toont ons dan ook goede kijk op de downtempo kwaliteiten van een aantal Nederlandse en Belgische producers.

Tekst: Robert Jan


Samensteller van zowel deel vier als de voorgaande delen is de Amsterdamse DJ Enrico Riva. Toen Riva midden juni 1999 met de compilatieserie Transatlantic Lounging begon, stond deze stroming nog in de kinderschoenen. Enkele jaren later heeft het genre zichzelf ruimschoots bewezen en wordt de markt als het ware overspoeld door lounge en chill verzamelaars. Riva heeft intussen op belangrijke events als Dance Valley, Lowlands, Innercity en Sensation zijn draaikunsten kunnen vertonen. Daarnaast was hij ook support dj bij het optreden van St Germain in de HMH afgelopen jaar.

De spits wordt afgebeten door Graig D. Booker. Waiting For Evelyn is een zweverig funky nummer met een prima saxofoon en doorheen. Na Booker is het de beurt aan Subtonal. Achter Subtonal schuilt de Duitser Andrea Kauffelt. Hij draait al zeer lang mee in de electro en techno scene. Al vanaf eind jaren tachtig houdt hij zich bezig met produceren en vanaf 1994 runt hij ook zijn eigen label Aural Satisfaction Records. Vanaf 1998 houdt hij zich bezig met het Subtonal project en hij scoorde dan ook hoge ogen met het album Dark Distortions op Electrolux. In de loop der jaren heeft Kauffelt inmiddels getourd met onder andere Pascal FEOS, Future Funk en Sven Vath. Het nummer Centennial valt te omschrijven als een soort downtempo-electro-dub-reggea. De omschrijving is waarschijnlijk wat wazig, maar het klinkt absoluut top.

De eerste Nederlandse bijdrage op dit album wordt geleverd door Gerd. Love2Party collega Gert-Jan Bijl levert een zeer funky latin achtige bijdrage waar je erg vrolijk van wordt. Ook nummer vier van deze cd is absoluut een aanrader. Sepia's Last Tango In Paris is een heerlijk, deep, mellow, jazzy housetrack. Sun van Megablast is absoluut ook een vermelding waard. Meer ambient georienteerd maar met prima vocalen en percussie.



De doorbraak


Zijn laatste wapenfeit

Andere Nederlandse bijdragen op het eerste schijfje worden geleverd door Monte La Rue (Een geboren Belg, woonachtig aan de Amsterdamse Amstel) en Alex Cortiz. De muziek van La Rue, een van de meest gerespecteerde lounge dj's in Nederland en Belgie, wordt vaak als groovy, sexy en intiem omschreven. Voor zijn nummer Tijuna Motel is dit dan ook een uitstekende omschrijving. Alex Cortiz is het alter ego van Aad de Mooy, de man die ons een van de eerste succesvolle Nederlandse house tracks bracht, D-Shake's Yaah. In de loop der jaren is zijn muziek aardig veranderd. No Strings Attached is een zeer sfeervol en soulvol nummer.

Erg prettige vocalen komen we ook tegen op Kerma Elastica van Bobby Hughes Combination. De uit Noorwegen afkomstige Hughes bouwt zijn melodien voornamelijk van samples van Scandinavische jazzplaten uit de jaren '70. De vocalen op Kerma Elastica worden geleverd door de Noorse zangeres Karin Krogh.
Marcus Schmahl produceert onder de naam Guardner. Afgelopen jaar kwam zijn langverwachte debuutalbum uit via Electrolux. Zijn Low Summer Frequencies is een soort trippy ambient. Zwoele synthesizer geluiden gecombineerd met onorthodoxe elektronische beats.
De nummers van JMX, Axel Krygier, Freedom Satellite en Robin Jones zijn meer Latijns Amerikaans georienteerd. Dit is waarschijnlijk hoe de Buena Vista Social Club zou klinken als zij elektronische apparatuur zouden gebruiken. Vooral Royal Marcha van Robin Jones heeft hier door de mannelijke vocalen en briljante percussie veel van weg.
Via het Belgische Cinerex komen we tenslotte bij Beyond Fellini. Een van de tracks van het gelijknamige debuutalbum van Enrico Riva. Zo zorgvuldig als Riva is met het verzamelen van tracks voor zijn cd's, zo is hij ook met produceren. Prachtige pianoklinken over een soort vertraagde hiphop beat.


In zijn totaliteit is Your Lounge Your Music 4 dan ook een absolute uitschieter in downtempo verzamelland. Normaal staan er op verzamelaars altijd een paar goede en een aantal mindere nummers op, op dit album ligt de kwaliteit een stuk hoger. Met name liefhebbers van de labels Electrolux, Life Enhancing Audio en Stereo Deluxe komen ruimschoots aan hun trekken.

Tracklisting:
CD 1
01 Graig D.Booker: Waiting for evelyn
02 Subtonal: Centennial
03 Gerd: Que mango!
04 Sepia: Last tango in paris (Hammock mix)
05 Fragment Orchestra: Water breeze
06 Ruisort: Suite caleta
07 Megablast: Sun
08 Camiel: Waiting for the sun
09 Kaos & Ce.el: Around in circles
10 Cay Talan: Humidade
11 Cpen: Formalahyde ride
12 Monte la Rue: Tijuana motel (Alex Cortiz remix)
13 Sven van Hees: Bypass by birth

CD 2
01 The Funky Lowlives: I want 2 know u
02 Erik Sumo: Just a women (original mix)
03 Bobby Hughes Combination: Kerma elastica
04 Guardner: Low summer frequencies
05 JMX: Tristesza
06 Axel Krygier: Echale semilla!
07 Robin Jones: Royal marcha (Raj Gupta vocal mix)
08 Chari chari: Across the universe (Frankie Valentine unreleased mix)
09 Freedom satellite: Savor (vinyl vibes)
10 Bahia Control: Bossa 911
11 Alex Cortiz: No strings attached
12 Ohm Guru: Deep dream deep
13 Cinerex: Heavenly
14 Enrico Riva: Beyond fellini (melting like ice)

Als jij het antwoord weet op de volgende vraag, dan kom je in aanmerking voor een album. In het voorprogramma van welke Franse lounge-gigant heeft Enrico Riva gedraaid? Je antwoorden - ovv je volledige naam - en adresgegevens sturen naar Nico. Succes!

Enrico Riva

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws