Back To Mine - The Orb (DMC)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

After Hours Grooving

Op de Engelse 'Back To Mine' serie worden dj's en bands uitgenodigd om hun persoonlijke selectie samen te stellen. Om ons een blik in de platenkast bij hen thuis te gunnen. Wat draaien de dj's en artiesten zelf thuis? Welke tracks waren van invloed? Dit keer komt het antwoord van The Orb's Alex Paterson. Business as usual, zo blijkt al snel uit de tracklisting. Paterson komt op de proppen met een bizarre trip vol dramatiek, romantiek en humor. Verpakt in veertien tracks waarbij grenzen vervagen en Detroit techno, diepe ambient, sfeervolle electropop, Basic Channel achtige dub-techno, een verdwaalde soulplaat uit de seventies, drum 'n bass, postrock en 'Barbie Girl' in de mix gaan. Onze verzamelaar van de maand.


Tekst: Nico

Het is al weer het twaalfde deel op rij. Ondanks het aanhoudend grote aanbod van verzamelaars, slaagt de Engelse 'Back To Mine' erin om te blijven boeien. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vrijheid die de samenstellers zich mogen en kunnen veroorloven bij hun selectie. Niet voor niets draagt de serie de treffende ondertitel: "Personal collections for after hours grooving.". Het zijn de persoonlijke favorieten van de samenstellers. En dat levert bij vrijwel iedere 'Back To Mine' een wat vreemde mengelmoes van stijlen, ritmes en genres op. Eerder mochten we luisteren naar de persoonlijke favorieten van onder andere Faithless, Groove Armada, Danny Tenaglia, MJ Cole, Orbital, Nick Warren, Deave Seaman, Talvin Singh en New Order. Naar hun favoriete tracks, muziek die van invloed is of is geweest, muziek waar ze mee zijn opgegroeid. Of gewoon een blik in de actuele cd-kast. Wat staat er bijvoorbeeld bij Dr Alex Paterson van The Orb voor muziek aan, terwijl hij, ongetwijfeld met zijn onafscheidelijke wollen muts op, geniet van zijn al even onafscheidelijke dikke joint?



The Orb deze keer in Basic Channel techno dub?

The Land Of Green Ginger
De dub-techno van het Duitse Basic Channel? Mijn aandacht ging in eerste instantie uit naar de, zoals altijd aanstekelijke stemsample op 'The Land Of Green Ginger', een nieuwe track van The Orb van het later dit jaar te verschijnen album 'Orbisnowhere'. Maar de golvende baslijnen en dubby geluidseffecten worden steeds intenser. Dit klinkt veelbelovend. Niet dat de connectie Basic Channel - The Orb vreemd is. The Orb remixte jaren geleden labelbaas Maurizio's 'Ploy' en de befaamde dubtechno van het Duitse label heeft de platenkoffer van de DJ Alex Paterson nog nooit verlaten. Maar er zijn wel meer van dit soort verbanden te vinden op 'Back To Mine'. De Duitse producer Thomas Fehlmann bijvoorbeeld. Hij is namelijk lid van The Orb, maar brengt ook solowerk uit onder zijn eigen naam. En van alle prachtige, eveneens vaak door dub beinvloede nummers van Fehlmann, koos Paterson de meest lullige. 'I Wanna Be A Fishy' heet het nummer en het is met zo'n lullig refreintje en al even lullig melodietje die in je kop gaan zitten. En waardoor je zelfs gaat mee zitten neurien, of nog erger. Alex Paterson:"T.F. Love him or hate him, this boy rox and boy can he swim."

Toch past het nummer uitstekend in de opmerkelijke selectie van Paterson. Met een wel hele bijzondere uitschieter naar 1971. De bekende soulplaat 'Have You Seen Her' van The Chi-Lites staat namelijk ingeklemd tussen het eerder genoemde 'I Wanna Be A Fishy' van Thomas Fehlmann en de ontzettend funky drums en bassen van 'Ow Much' van Creature. Aan de persoon hierachter is het album overigens opgedragen door Alex Paterson. 'Ow Much' is namelijk een nummer van zijn broer Martin Paterson, die in 2001 overleed. "$$$$ 'Ow much? My brother's finest hour, it rox the sox off any 2nd hand car sales man. Pure fun my son," licht Alex Paterson zijn keuze toe. Drum n bass achtige funky ritmes, opzwepende synths en ragga raps. Eigenlijk ook al weer een vreemde eend in de bijt. En toch past ie er uitstekend tussen. Net als 'Falling' van Julie Cruise. Twin Peaks, de bizarre serie van David Lynch en Mark Foster, met de wereldberoemde muziek van Angelo Badalamenti. "Falling into the chill out lounges of the late 80's we find 'Twin Peaks'! I luv Twin Peaks. Most people I know loved to fall into this song. Did u?" is het commentaar van Paterson.


Aphex Twin:

Would you let your daughter near this man?

Betoverende melodietjes
Het album opent met de klassieker 'Polynominal-C' van Aphex Twin ("Would you let your daughter near this man?"). Duistere sferen, repeterende loops en speelse maar altijd in hun eenvoud betoverende melodietjes en klanken. Een nummer dat overgaat in de soulvolle electropop van Charles Webster's 'Be No One'. Een nummer van het prachtige, maar helaas onderbelicht gebleven album 'Peacefrog'. Gevolgd door een aanzwellende ambienthouse van Juno Reactor en Paterson. 'Nitrogen Pt.1' is een nummer uit 2000, maar doet qua opbouw enigszins denken aan The Orb's grootste succes 'The Blue Room'. Paterson zoekt het grotendeels wat dichter bij huis, dat is wel een punt van kritiek. Maar het levert wel een mix op die wandelt van zogenaamde intelligent techno en ambient van Aphex Twin naar de dramatische romantiek van Twin Peaks 'Falling'. Van de melodieuze Detroit techno van B12 naar de diepe, zuigende ambient van Joachim Spieth 'You Don't Fool Me. En van de fragiele gitaarklanken van Robert Fripp en de Orbiaanse klanken en samples van The Orb op het gezamenlijke project F.F.W.D. naar de seventies soul van The Chi-Lites. Of wat te denken van een electronica cover van 'Barbie Girl'(!) van Electric Chairs. Of Schneider TM's electropop versie van The Smiths 'There is a Light That Never Goes Out'. Ook bij Paterson is het lampje nog lang niet uit. Het voorproefje op 'Orbisnowhere' klinkt veelbelovend en deze Back To Mine editie gewoon erg aangenaam. Het hoeft niet altijd van ver te komen.

L2P impressie The Orb

Back To Mine - The Orb is vanaf 27 januari verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws