Where Is Here (Mental Groove)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Underground & commercial



Luisteren naar Where is Here

Zwitserland heeft naast een hoop bergen, sneeuw en jodelende mannen in korte broeken, ruimte voor muzieklabels met elektronisch muziektalent. In Geneve, waar de bureaucraten van de VN ook kunnen feesten, lopen er een paar mensen rond die zich bezig houden met het uitbrengen van muziek. Veelal elektroclash en elektropop. Mental Groove is de naam van het label, en 'Where Is Here' is de eerste compilatie-album van het label, waarin de diversiteit tentoongesteld wordt. Dit via (over)bekende acts als Miss Kittin & The Hacker en nieuwkomers als Ianeq en Water Lilly & St Plomb.

Tekst: Menno

Na een speurtocht op het net stuit ik op een uitspraak van de baas van Mental Groove. Op de vraag hoe zijn label te beschrijven is komen er Ted Langenbachiaanse benoemingen aan te pas: "Mental and Groove, boys and girls, techno and funk, winter and summer, electro and house, clubbing and raving, analog and digital, mix and remix, night and day, Carpenter and Miyazaki, Geneva and anywhere, past and future, alcohol and joint, vinyl and cd, city and country, Djamin and Larry Levan, underground and commercial... ". Ik kreun zachtjes bij zo'n obscure beschrijving, er lijkt geen touw aan vast te knopen. Maar dat is de charme van deze compilatie. Er lijkt gewoon geen touw aan vast te knopen, je zult zelf moeten uitvissen wat je ervan kunt maken. Als ik de compilatie opzet, is de diversiteit het eerste wat me opvalt. Van zuivere elektropop tot en met stevige gitaren en disco. Het vliegt alle kanten op, maar het blijft allemaal wel electroclashy.

Het album start met Luciano's 'Cadenza': rommelende bassen en krakerige dieptebommen. Het is nogal moeilijk om het zelfs maar een richting op te beschrijven, ik houd daarom maar de richting elektroclash aan. Eigenlijk is het er maar losjes aan gerelateerd. De enige constante tussen alle nummers is de sfeer. Hoe gevarieerd de tracks allemaal klinken, het lijkt uit dezelfde invloedssferen te tappen: allemaal dikke knipogen naar elektro, pop, disco en italo-disco. Miss Kittin & The Hacker laten zoete, zomerse klanken horen, die ze maar 'The Beach' hebben genoemd. Een bijzonder treffende tracktitel. Zoete, warme naakte lichamen, kleverige zomersheid met het verveelde supermodellengepraat van Miss Kittin als suikertopje.


Om heel bruusk Oliver zijn woorden te laten opeten gooi ik alle tracks in drie categorieen. Als eerste de obscure broken beat-tracks (zoals die van Luciano en Evil C), als tweede de elektropop tracks (DJ Sid) en als derde categorie de rauwe tracks (Cassy & Dave The Hustler). Hussel dit door elkaar en je krijgt de Mental Groove compilatie. De hardste track is die van Cassy & Dave The Hustler. "Her Dream", dat met een marsritme, wat overstuurde gitaren, en een wanhopige vocaal je oren in wordt geslingerd, is het hoogtepunt qua sfeer op de CD. Daarna worden we soepel uitgeleide gedaan door Evil C's 'Wafg'.

Als je van electroclash houdt en van de 'attitude' kan genieten, dan is dit de perfecte zweterige compilatie voor electroclash uit Zwitserland. Ben je elektropurist en staat Arpanet 24 uur per dag bij je aan thuis: loop met een enorme boog om deze compilatie heen, je zal er niet vrolijk van worden. "Where is Here" van Mental Groove is een compilatie wat zo'n 'you love it or you hate it' aura om zich heen heeft hangen, het is of of. Of het zal je begrijpend laten knikken als het een kauwgomballenmeid druipend van geilheid op discovloer voorschotelt, óf het levert een enkele reis voor de maaginhoud op voor de nietsvermoedende elektropurist. Kiezen of delen, mensen.

Mental Groove

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws