Nicola Conte apresenta Rosalia de Souza (Schema)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

The Nu Bossa King Supremo


Zijn debuutalbum Jet Sounds ligt nog steeds geregeld in de cd-speler. En niet alleen bij mij. Wereldwijd ging het album meer dan vijftigduizend keer over de toonbank. Terwijl de Italiaanse producer en muzikant internationaal ook nog eens grote hits scoorde met de 12-inches Bossa Per Due, Arabesque en Forma 2000. Ideale soundtracks voor de zomer. Sixties exotica, Italiaanse filmmuziek uit de jaren zestig en zeventig, bossa nova en Braziliaanse jazz. Soms met een luchtig drum 'n bass ritme. Dan weer een aanstekelijke housebeat. Maar vrijwel altijd aangenaam swingend. Opzwepend, maar net zo ingetogen. Met retro jazz, soundtracks en Zuid-Amerika als rode draad. Naast een indrukwekkend aantal gastmuzikanten en vocalisten. Op Garota Moderna presenteert Conte zangeres Rosalia de Souza. En dat gaat verdomd goed samen.

Tekst: Nico
Foto's: Eightteen Street Lounge Music


Wat een prachtplaat is het geworden. Al maanden werd er naar uitgekeken. En terecht, zo blijkt. Alleen al het opzwepende pianospel op Zona Sul. Die break. Trommels, beats, bellen, baslijnen. En dan weer die piano. En natuurlijk Rosalia de Souza, die de hele plaat trouwens de sterren van de hemel zingt. De opvolger van Jet Sounds is een nauwe samenwerking tussen Nicola Conte en zangeres Rosalia de Souza. Maar waar ook nog eens dertien muzikanten bij zijn betrokken. De uit Rio de Janeiro afkomstige zangeres mag zich wellustig wentelen in het muzikale bed van de Italiaanse dj, muzikant, arrangeur en producer muzikant Nicola Conte. En met z'n allen stijgen ze tot grote hoogte. Van Garota Moderna krijg je het warm. Vurige, gepassioneerde en vooral swingende muziek. Europese acid jazz, bruisende bossa nova en '60 en '70 soul jazz in de mix.


Klassiek geschoold
Begin december lag hij in de winkels. Feitelijk de opvolger van zijn debuutalbum Jet Sounds. Al verschenen er inmiddels twee delen van Jet Sounds Revisited, waarop drie nieuwe tracks, maar toch vooral een aantal tracks van het debuut op indrukwekkende wijze geremixed werden door niemand minder dan Thievery Corporation, Koop en Kyoto Jazz Massive. Want Nicola Conte is populair. Als klassiek geschoold componist had hij zich waarschijnlijk jaren geleden ook niet kunnen voorstellen dat hij ooit gewapend met draaitafels, orkesten en topzangeressen in een studio zou staan. Nu samplet hij easy listening, fragmenten uit '60 en '70 Italiaanse soundtracks, lounge, bossa, samba, latin, noem maar op. De dertien muzikanten bespelen o.a. piano, contrabas, alto sax, fluit, vibrafoon, sitar, percussie en trombone. En natuurlijk de hoofdrol voor Rosalia de Souza.

Zij werd in 1966 geboren in Rio de Janeiro, maar vertrok in 1989 naar Italie waar ze muziekgeschiedenis, Cubaanse percussie, jazz en jazzgeschiedenis studeerde. Tegelijkertijd werkte ze als zangeres gelijk al samen met bekende muzikanten. En kreeg zo de kans om op te treden in de bekendste jazzclubs van Rome. Het repertoire bestond voornamelijk uit het werk van bekende en minder bekende Braziliaanse artiesten als Tom Jobin, Joao Gilberto, Sergio Mendes en Edu Lobo. Al in 1994 maakte ze kennis met Nicola Conte. Hij introduceerde haar als zangeres bij verschillende artiesten van het Italiaanse Schema Records, waarna ze samenwerkte met Quintetto X, Intensive Jazz Sextet, Les Hommes, Schema Sextet en Nicola Conte. Zowel in de studio als live met behoorlijk succes. In gerenommeerde clubs en op jazzfestivals wereldwijd. Garota Moderna is de eerste volledige samenwerking tussen de twee. Het wachten waard.


debuut Jet Sounds

Twee delen vol remixen

Nicola Conte&Rosalia de Souza

Alles lijkt te kloppen
Al is het maar voor track 12: Zona Sul. Hierop lijkt echt alles te kloppen. De waanzinnige lange pianobreak. De verrassende, maar verdomd opzwepende mix van Zuid-Amerikaanse ritmes, de golvende baslijnen, de stem van Rosalia en dan ook nog eens die roffelende bossa break. Waarschijnlijk komt het omdat de elf eerste tracks me al helemaal in de stemming hebben gebracht. De meeslepende vocalen van Rosalia de Souza, de retro crime jazz, aanstekelijke melodieen, zwoele bossa, latin en Cuba ritmes en klanken, sixties en seventies samples en live instrumentatie. Ja, prachtplaat.

Tracklisting
01. Maria Moita (Lyra, De Moraes)
02. Bossa 31 (Conte Lussu)
03. Adriana (Menescal, Freire)
04. Tempo Futuro (Conte, De Souza)
05. Saudosismo (Veloso)
06. Canto De Ossanha (Powell, De Moraes)
07. Fica Mal Com Deus (Vandre)
08. Mais (Conte, De Souza)
09. As Gotas (Conte, De Souza)
10. Mare Azul (Conte, De Souza)
11. Ipanema (Menescal, Freire)
12. Zona Sul (Conte, Lussu, Ciancaglini)
13. Samba Novo (Conte, De Souza)]


Meer info: Schema Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws