Sunday Brunch (Svek) / Sybarite (4AD)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Een verfrissende kijk op chillen


In de weken voorafgaand aan de kerstdagen leek alles overstemd door verzamelaars, best-off compilaties en liveregistraties. Maar vrij geruisloos verschenen er ook allerlei 'echte' albums die we graag nog onder de aandacht brengen. Deze keer het debuutalbum van het Zweedse duo Sunday Brunch dat aanstekelijke muziek maakt voor de zondagmiddag, bij voorkeur tijdens de brunch. Althans volgens eigen zeggen. Een concept dat ze er niet van weerhield de dansvloer op te zoeken. Toch staat hij samen met het stemmige, door instrumenten en electronica bepaalde 'Nonument' van multi-instrumentalist Sybarite onder de rubriek downtempo/electronica. De sfeer op beide albums is namelijk laid back, soms groovy, vaker heerlijk relaxt.

Tekst: Robert Jan


Sunday Brunch - No Resistance (Svek/NEWS)
Via het Zweedse kwaliteitslabel Svek bereikte ons 'No Resistance' van Sunday Brunch. Dit duo, bestaande uit Jesper Dahlback en Sebastian Ahrenberg, bracht eerder drie 12-inches uit op Svek, met aangenaam relaxte muziek voor de zondagmiddag als een soort van uitgangspunt. Solo brachten ze overigens al heel wat meer werk uit op het Zweedse label dat al jaren geliefd is bij de technofijnproevers. Niet zo verwonderlijk dan ook dat het duo bij het maken van hun debuutalbum bijna vanzelf ook regelmatig in de buurt van de dansvloer kwam. Ze leveren een album wat dan ook moeilijk in een hokje valt te plaatsen. Is het techhouse met een vleugje electro, of is het toch downtempo met deephouse invloeden. Het Zweedse tweetal tovert met gemak een keur aan stijlen en genres uit de machines, maar weet dit op verrassende wijze tot een geheel samen te smelten.'No Resistance' heeft een vrij eenvoudige melodie, maar valt voorop door de goede, zuivere vocalen van Mighty Quark's Mark O'Sullivan. Deze zanger vinden we vaker terug op dit album want hij verzorgt op vier van de twaalf nummers de vocalen. 'Humla' is een meer dromerig ambient-achtig nummer met computergeluiden en druppelend water. Niet bijster origineel, maar de Zweden komen er goed mee weg.

'Rue Paradis' klinkt erg zweverig, met name door de gesproken Franse teksten die in het nummer gebruikt worden. 'Midnight Walk' daarentegen is weer een echt technonummer. Totaal twaalf tracks op dit album. Acht nummers plus vier remixen die met name wat steviger van opzet zijn. Door de diverse gebruikte stijlen is 'No Resistance' een zeer afwisselend album geworden. Soms stevig, veel vaker lekker relaxt. Een prima album om heerlijk bij weg te dromen.

Tracklisting
01. No Resistance
02. Humla
03. My world
04. Fjaril
05. When it all comes to this
06. Sable chaud
07. Rue Paradis
08. Things you said (Night drive mix)
09. Midnight Walk
10. My world (Night drive mix)
11. When it all comes to this (Night drive mix)
12. No Resistance (Night drive mix)


Meer info: Svek Records


Sybarite - Nonument (4AD)
'Nonument' is het derde album van multi-instrumentalist Sybarite, achter wie Xian Hawkins schuil gaat. Volgens zeggen haalt hij zijn meeste inspiratie uit de werken van architect Renzo Piano en de moderne kunst van Unica Zurn. Na het beluisteren van dit eerste album blijkt wel dat we Hawkins niet als producer moeten zien maar meer als componist.


De combinatie van voorgeprogrammeerde stukken en live instrumenten leidt tot een prachtig geheel. Heerlijke melodieen en zweverige arrangementen, een prima album om lekker bij te relaxen. De akoestische gitaren klinken heel ontspannend, terwijl juist de strings het wat spannender maken. Naast de gitaren is er op de nummers 'Secropia' en 'The Accidentel Triumph' ook nog trompet te horen. Op dit album maakt Sybarite voor het eerst gebruik van vocalen.

'Nonument' is niet bepaald een gemakkelijk album geworden. Het veelkleurige palet van componist Sybarite laat zich namelijk niet binnen een luisterbeurt vangen. Toch ligt het album prima in het gehoor, al kan het geen kwaad om het album een paar luisterbeurten te gunnen. Het is echt een album om bij te chillen. Maar Hawkins levert geen standaard chill-out album af vol kabbelende ritmes en melodieen. Door de combinatie van elektronica, verschillende instrumenten en vocalen, biedt hij een verfrissende kijk op het begrip chillen.

Tracklisting
01. Secropia
02. The Fourth Day
03. Homegrown Cultures
04. Renzo Piano
05. Water
06. The Accidental Triumph
07. Leap Year
08. Fresh Kills
09. Unica Zurn
10. Three Sided


Meer info: 4AD Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws