Kareem - Full Spectrum Dominance (K2O)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Gepassioneerde instrumentale hiphop en sfeervolle electronica

Sinds we hiphop kennen, associeren we deze muzikale stroming met de Verenigde Staten. Een meer dan logische redenatie. Want in het land waar de dromen een eeuwigheid lijken te duren is het immers groot geworden. Misschien wel te groot. Want door de ontzaglijk grote machtspositie van de Amerikanen in de hiphop vandaag de dag is er voor het buitenland haast geen plaats. Gelukkig zijn er artiesten als Kareem die daar anders over denken. Met zijn album 'Full Spectrum Dominance' zet hij de aanval in op de VS. Dat doet hij met gepassioneerde instrumentale hiphop, sfeervolle elektronica en diepe duistere sferen vol soundtracks en vette beats.

Tekst: Iddo


De in Berlijn woonachtige hiphop producer Kareem laat met zijn debuutalbum horen dat goede hiphop niet alleen aan de andere kant van de Atlantische oceaan wordt geproduceerd. Althans hiphop, de eerste associatie met hiphop zijn natuurlijk de raps. En die ontbreken (gelukkig) bij Kareem. De Duitser maakt "gewoon" instrumentale trippy stuff, die qua gedachtegoed en uitgangspunten dicht tegen hiphop leunt. Maar zonder raps zouden we misschien het stoffige genre 'triphop' maar weer eens uit de kast moeten halen. Al is dat vaak weer zo lieflijk en loungy. Nee, Kareem komt met messcherpe beats, sfeervolle electronica, hij samplet zich een breuk uit films en zuigt je mee in zijn atmosferische klankenwereld. Kareem maakt met passie en oprechtheid hiphop zoals een liefhebber dat beaamt te doen. Hiphop onder begeleiding van smakelijke elektronica, dat is waar Kareem over het algemeen ook op zijn eigen label Zhark Berlin voor staat. Op het sublabel van Kanzleramt, K2O genaamd, is nu een volledig album van deze Duitser verschenen.

pittige hiphopbeats als constante factor
Met 'Full Spectrum Dominance' maakt Kareem indruk. Maar liefst achttien tracks staan er op dit album waarmee hij laat blijken niet stil te zitten. Alhoewel gezegd dient te worden dat het een selectie betreft van de afgelopen drie jaar. Maar dan nog, het betreft een selectie. Dat houdt dus in dat hij nog meer op de plank heeft liggen. En na 'Full Spectrum Dominance' kijken wij daar verlangend naar uit. Zijn debuutalbum is namelijk op zijn minst aanstekelijk te noemen. Met heerlijke instrumentele hiphop prikkelt Kareem onze zintuigen tot in de puntjes. Geen overdreven gejengel of overbodige elementen. Veel fraaie soundscapes onder begeleiding van stevige hiphopbeats. Het album laat zich bij voorkeur als een geheel beluisteren. Het is een duidelijke eenheid waarbij de muziek gewoon aan alle kanten klopt en in alle gevallen in elkaars verlengde. Maar Kareem gaat zeker niet alleen voor ingetogen. Hij prikkelt, daagt uit en trekt de luisteraar mee. Zo beland je ineens in een hevige schietpartij. Hij bespeelt zijn luisteraars met opmerkelijke soundtracks van films, met als constante factor de pittige hiphopbeats die domineren. Kareem brengt hiphop met een muzikale saus die ideaal bij het experimentele label K2O past. Het is hiphop in een ander jasje dat een liefhebber van elektronische muziek absoluut zal waarderen.

Tracklisting
01. World dominance
02. Give it to me
03. Beirut
04. Interlude
05. Pipe dreams
06. The assassin
07. Battlefield
08. In the arena (remix)
09. Cold as ice
10. The payoff
11. The French connection
12. Forgotten days
13. Ifyakeepstabenme
14. The harp
15. Doom
16. Interlude
17. The chrome
18. The snail


Meer info: K2O Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws