Classic and Rare - La Collection Chapter 3 (F Com)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"an astonishingly good collection of intensely melodic electronic techno"Labeleigenaren van het Franse F Communications, Eric Morand en Laurent Garnier verzamelden de mooiste pareltjes die de afgelopen zes jaar op het label verschenen. Daarbij bewust de grote hits, zoals die van St. Germain, Mr Ozio's 'Flat Beat' en Garnier's eigen 'Man With The Red Face' vermijdend. Nee, 'Classic & Rare' maakt alles waar wat de titel belooft. Klassiekers (in wording) van het label en zeldzame, haast onvindbare tracks zoals de felbegeerde Solid Sleep Mix die Jeff Mills maakte van Garnier's 'Crispy Bacon'. De Fin Jori Hulkkonen en Garnier zelf rijgen de pareltjes op haast nonchalante wijze aan elkaar. Een mixalbum waarmee F Communications zijn solide reputatie nog wat verder versterkt!

Tekst: Nico
Foto's: F Communications


In 1994 verscheen 'La Collection - the first chapter', een overzichtsverzamelaar van de muziek die sinds 1991 op het Franse label Fnac-Dance was verschenen. Twee jaar later, in 1996, verscheen het tweede deel waarop het label een overzicht bood van de hits die sinds 1994 waren uitgebracht op het label dat inmiddels de naam F Communications droeg. Het derde deel brengt ons een aantal klassiekers en onvindbare, eerder alleen in strikt gelimiteerde oplages verschenen materiaal. De dubbelaar is in tweeen gehakt, met een behoorlijk intense, experimentele maar uiterst sfeervolle mix van Hulkkonen en een overzicht van zeldzaam spul, die Garnier voor zijn rekening nam. Het resultaat bracht wereldwijd de pers behoorlijk in vervoering en in Franse en Engelstalige muziekbladen lazen we o.a. : "an astonishingly good collection of intensely melodic electronic techno"........ Highly recommended for all serious electronic music fans......The overall experience is coherent soulful electronic music, befitting a label with the motto 'Electronic with no limit." We geven ze geen ongelijk. Met 'Classic and Rare - La Collection 3' brengt F Com een indrukwekkend mooi overzicht van de muziek die door wat voor reden dan ook aan veel luisteraars is voorbij gegaan. Laat deze kans niet nog een keer voorbij gaan!

Classic Voyage mixed by Jori Hulkkonen
Vooral Hulkkonen maakt indruk. Zijn mix is intens, diep, melodieus en uiterst sfeervol. Hij opent met de gruizige beats, prikkelende elektronica en vervreemdende vocalen van Avril's 'Velvet Blues'. Een track van het eerder dit jaar verschenen debuutalbum 'That Horse Must Be Starving' dat recentelijk in Frankrijk de prestigieuze Constantin Prize won, voor beste album van het jaar van een nieuw talent. Het wordt gevolgd door de tegen ambient aanleunende soundscapes en grauwe synths van Ready Made FC, met daarover de meeslepende vocalen van David Sylvian. De eerste beats komen pas tegen het eind van Elgia's 'Wings', nadat we eerst minutenlang lekker zijn gemaakt met sfeervolle Detroit techno en de vocalen van Esther Zimmerman. De analoge pulserende synths van Mr Oizo ontbreken niet, al komen ze niet van de grootste hit 'Flat Beat' maar van het onbekendere 'M-Seq'. Vanaf dat moment zoekt Hulkkonen het dichter bij de dansvloer met een old school mix van Llorca's 'My Precious Thing' inclusief lekker ouderwets borrelende 303 baslijn, de diepe house van Hulkonen's 'Let Me Love U' zelf, de zwoele zuidelijk getinte house van AlexKid, de Technasia Soft Mix van Sound of K's Silvery Sounds en het electro-getinte 'Illogique' van The Youngsters. Om ons uiteindelijk met de rustgevende piano van Aqua Bassino aangenaam verdoofd achter te laten.

Tracklisting
01. Avril - Velvet Blues
02. Ready Made FC - Sugar Fuel featuring David Sylvian
03. Elgia - Wings
04. Mr Ozio - M-Seq
05. Llorca - My Precious Thing
06. Jori Hulkkonen - Let Me Luve U
07. AlexKid - Bienvenida
08. Sound Of K - Silvery Sounds (Technasia Soft Mix)
09. The Youngsters - Illogique
10. Scan X - Wasteland
11. Aqua Bassino - Nana's Waltz)


De Fin Jori Hulkkonen


Rare Voyage mixed by Laurent Garnier
Garnier zoekt het meer in de onvindbare, of behoorlijk onbetaalbare tracks die eerder in gelimiteerde oplages op het Franse label verschenen. Zoals het Afrikaanse percussie-georienteerde 'Sabar' van experimenteel jazzmuzikant Frederic Galliano. Het origineel hiervan verscheen in 1998 als een limited 10-inch in een oplage van slechts 200 exemplaren! Nog zo'n bijzondere plaat is de remix die Jeff Mills maakte van Garnier's 'Crispy Bacon'. De plaat zag in 1996 alleen op vinyl het daglicht, in een strikt gelimiteerde oplage van 1000 stuks, geheel volgens de voorwaarden van Mills. Een veelgezocht plaatje waar exorbitante bedragen voor neergeteld moeten worden. Hetzelfde geldt voor de remix die het Engelse Germ maakte van Garnier's 'Communication from the lab' dat eerder alleen als promo 12-inch het daglicht zag, of Juantrip's 'Electronic' dat alleen op een singeltje werd uitgebracht. Zo biedt deze cd een aantal hele bijzondere releases die Garnier, met de dansvloer in zicht, vrij nonchalant aan elkaar mixt. Het gaat om hier om de muziek, niet om de dj en de mix. Gelukkig maar.

Tracklisting
01. Aqua Bassino - All Around Me
02. Frederic Galliano - Sabar (La Poussiere)
03. Lu & Jil Hoo - Shelter (Elegia's Shelter mix)
04. Laurent Garnier - Communication From The Lab
05. Juantrip - Electronic
06. Nova Nova - Plaid
07. A Reminscent Drive - Ambrosia (Jori Hulkkonen mix)
08. Hosh - Sacred Souls
09. Laurent Garnier - Crispy Bacon (Solid Sleep mix by Jeff Mills)
10. DJ Kudo - Tiny Loops)


Fransman Laurent Garnier

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws