[re-jazz] / Slow Mow Three (Lowlands)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"Smokers and sofa surfers need only apply"


Aan verzamelaars geen gebrek. Zeker niet in de feestmaand, waarin we werkelijk dood worden gegooid met compilatiealbums, mixalbums en natuurlijk de traditionele 'best-off' albums vol vergane glorie. Lounge mag zijn glorie dan verloren hebben, op het derde deel van de reeks 'Slow Mo' is het toch echt ordinair lekker genieten. Zo ook op de honderdste release van het Duitse Infracom! waarop jazzmuzikanten de backcatalogus van het label tot een soort van unplugged sessie bewerkten.

Tekst: Nico


Various- [re-jazz](Infracom!/Lowlands)
Honderd releases in tien jaar tijd. Dat vraagt natuurlijk om een feestje. En het Duitse Infracom records viert dit bijzondere jubileum met een wel heel bijzondere plaat. Het label vroeg de bekende jazzpianist Matthias Vogt en zijn trio om een aantal tracks uit de catalogus opnieuw te arrangeren en op te nemen met als belangrijkste uitgangspunt: jazz. De muziekstijl die als een rode draad door het tienjarig bestaan van Infracom Records en alle releases loopt. Samen met labeleigenaren Jan Hagenkotter en Name Leonhard-Vaughn koos Matthias Vogt er dertien tracks uit, dook de studio in met zijn trio en nodigde een indrukwekkende rij gasten uit. Hij nam de downtempo, veelal wel door jazz beinvloede tracks, stripte ze, arrangeerde ze opnieuw en liet vocalisten en muzikanten zijn trio vergezellen voor een soort van unplugged versies. Vogt maakt er vrij lichte, vrij traditionele jazz van, met een nadrukkelijke rol van de pianist, en veel ruimte voor de gastmuzikanten. Romantisch, maar ook dramatisch. Swingend, opzwepend maar net zo vaak luchtig, speels en aanstekelijk. Piano, drums, bas, ieder nummer een andere fantastische zangeres van formaat ("geleend" van Restless Soul, Universal Jazz en Blue Note) en iedere nummer de hoofdrol voor instrumenten als saxofoon, trompet, vibrafoon, percussie, trombone, viool en hoorn. Een gewaagd project, maar Vogt toont respect voor de originelen, en brengt ze terug naar de essentie. En dat is overduidelijk de grote liefde voor jazz. Erg fraai. Evenals het bijgeleverd boekje met prachtige foto's, de teksten en een soort van dagboekje van de samenstellers en makers.

Tracklisting
01. Quit Nights (original by Hacienda)
02. Cupid & Orlando (original by Aromabar)
03. Release Your Mind (original by Soulpatrol)
04. Swoundosophy (original by Marschmellows)
05. People Come Running (original by Taxi)
06. Mental Strenght (original by Megashira)
07. Second Sight (original by Megashira)
08. Style (original by Jet Set Productions)
09. My Love Is Higher (original by Slop Shop)
10. Torch Of Freedom (original by Cleveland Watkiss)
11. Arena (original by Kosma)
12. The Way I swing (original by DJ Matt)
13. La Mouche Lumiere (original by Shantel)


Slow Mo Three (Stereo Deluxe/Lowlands)
Zeker tijdens de hoogtijdagen van de lounge, kon er geen verzamelaar voorbij komen of er stond wel een track van het Duitse Stereo Deluxe Records op. Lounge mag dan zo dood zijn als een pier, de output van Stereo Deluxe zelf gaat gewoon door. Al richt het label zich, met behoorlijk succes overigens, veel op de verzamelmarkt. 'Slow Mo' is toe aan zijn derde deel en werd dit keer samengesteld door Oli Roesch aka dj Deluca. Werkelijk geen idee wie Deluca is, maar van verzamelen heeft hij verstand. Dat is goed te horen aan de elf warmbloedige tracks, de ingetogen tikkende beats, soepel rollende baslijnen, wellustig kronkelende synths en spaarzame vocalen en stemsamples. "The third installment of deep deep down and sensual downtempocuts. Smokers and sofa surfers need only apply", valt te lezen in de persrelease. Niet allemaal bijster origineel, en gewoon ordinair lekkere lounge. Maar met zoveel bedwelmende muziek bij elkaar is het op die sofa inderdaad zwaar genieten. We blazen nog een paar kringen naar het plafond en drukken op re-play. Die Deluca is best oke.

Tracklisting
01. Makis Abilanitis - Sky Colours
02. Sola Rosa - Hi Five
03. Robbyn Rhodes - From Me To You
04. Farid - The Pit Stop
05. On - 2xborn
06. Bonobo - The Plug (Quantic Mix)
07. Earthbound - The Awakening
08. Urbs & Cutex - Cruel
09. Nu Mood Orchestra - Breeze
10. Lounge Conjuction - Unfinished Business
11. Rise Ashen - Beat Generation

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws