A musical collage for a lazy afternoon

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"behaaglijk, warm en prikkelend"


Veel verzamelaars kwamen er de afgelopen weken binnen bij de redactie. Teveel ervan haalden amper het eind van de eerste luisterbeurt. Om op te vallen in de overdadig gevulde schappen, zeker in deze feestmaand, moet je echt meer bieden dan de grijsgedraaide hits en de bekende tunes. In de grote stapel muzikale beloften, vonden we albums die echt de moeite waard zijn. Hoorbaar met zorg samengesteld. Waarbij het gewoon ontzettend genieten is. De eerste twee van een overzicht van die behaaglijke, warme en prikkelende compilaties. Muziek voor de donkere avonden.

Tekst: Nico

Sunday Soundtrack 2 - A musical collage for a lazy afternoon (Sonic Scenery/EDM)
Om maar gelijk met de meest opvallende verzamelaar te beginnen. Het tweede deel van Sunday Soundtrack werd opnieuw met grote zorg samengesteld door Onno Post, eigenaar van de cd-shop It Recordsin Rotterdam. Op het eerste deel verraste hij met een behoorlijk eclectische verzameling met tracks van o.a. Zero 7, Mos Def, Nitin Sawhney, Kinobe, Alexkid, Modaji en Herbert. Ook op het tweede deel gaat Post met een verfijnd oor langs de vele releases die hij als eigenaar van een cd-shop wekelijks binnenkrijgt. En opnieuw maakt Post indruk.

Want wat een waanzinnig mooie, maar vooral uitdagende collectie levert hij aan. De slome, maar moddervette funk, de blazer, het orgel, de piano. "An angry man needs attention', zingen The Bees op het gelijknamige nummer. Maar dat is track tien. Daarvoor heb je dan ook al 'One More Day' van Floris gehad. Heerlijk ingetogen poppy jazz van Nederlandse bodem met een hoofdrol voor de piano, slome hiphopbeats en natuurlijk de hese vocalen van Floris. Maar ook de al even slome hiphop beats, slepende jazzy ritmes en vervreemdende vocalen op 'Blind Tiger' van Layo & Buschwacka!' debuutalbum 'Night Works'. Een fantastische compilatie. Kijk maar naar de tracklisting. Soul, funk, vooral veel funk, jazz, hiphop, dub, noem maar op. Alles zit erin, en ook nog eens gestopt in betoverend mooie, soms behoorlijk opzwepende en vaak meeslepende songs. Een prachtverzameling.

Tracklisting
01. Gorodisch - Moth To A Flame
02. Floris - One More Day
03. RJD2 - Here's What's Left
04. Beatless - Like Sugar Like Rain
05. Layo & Buschwacka! - Blind Tiger
06. Booster - You're The One
07. Faze-O - Riding High
08. Patricia Barber - You Gotta Go Home
09. Art Konik ft. Bobby Few - Finger
10. The Bees - The Angry Man
11. Open Door - Breathe
12. Landslide ft. Victor Davies - Tumbling
13. Recloose - M.I.A
14. Emo - Relief For Free
15. Sofa Surfers ft. Dawna Lee - Can I Get A Witness
16. Jaga JAzzist - Low Battery


Destination: Out - Don't forget your passport (Ecco.Chamber/Lowlands)
De verzameling die journalist, dj en vooral muziekliefhebber Alan Brown samenstelde, is ook niet misselijk. Platen die al maanden op cd-r en dubplates circuleren in het selecte groepje van dj's als Gilles Peterson, Rainer Truby, Jazzanova, Michael Reinboth, Gerd, noem maar op. Platen die Brown, met zijn fijne neus voor nieuwe ontwikkelingen binnen het nu-jazz genre, tegenkwam tijdens zijn vele rondreizen. Stad en land zocht en zoekt hij af naar nog niet ontdekt talent en obscure releases. De dj uit Londen woont tegenwoordig in Wenen, waar ook het Weense label Ecco.Chamber is gevestigd. Veel vaker vertoeft hij in het buitenland.

Tijdens zijn vele wereldwijde trips selecteerde hij twintig tracks van enkele bekende, veelal onbekende producers uit steden als Wenen, Kopenhagen, Gotenborg, Detroit, Londen, Oslo, Helsinki, Moskou en zelfs Hiroshima. Waar ze ook vandaan komen, de liefde voor jazz, funk en soul klinkt in alles door. De dansvloer roept bij de twinkelende melodieen, lekkere housebeats en stuwende baslijnen van 'Keep Your Hird' van Hird, waarop het swingen geblazen is. De kwaliteit straalt van vrijwel alle tracks, terwijl het op veel van de nummers ook nog eens goed dansen is. Brown overtuigt. Zeker als hij in het bijgeleverde 28-pagina's tellende boekwerk ook nog eens uitgebreid verslag doet van zijn trips en ontmoetingen.

Tracklisting
01. StereoTyp - Interphase (Vienna)
02. Grasskirt - Louisiana (Copenhagen)
03. Hird - Keep Your Hird (Gothenburg)
04. Dapp - First Off (Detroit)0
05. Cuica - Afrique (London)
06. Jimpster - Deep Down (London)
07. Slowsupreme - Green Tea (Oslo)
08. Bobby Hughes Combination - Kerma Elastica (Bergen/Helsinki)
09. Emo - Relief For Free Butti 49 Mix (Copenhagen)
10. Deejedies - 99 (Moscow)

01. Brown, Smith & Grey - 3:24 AM (Hannover)
02. Quintessence - White Light (Helsinki)
03. Pley - A Jabo Thought (Gothenburg)
04. Jong Tan - Saviour (Gothenburg)
05. A.L.S.M. - Lenambi (Moscow)
06. DJ Borka, DJ Dado & Sheki - Poletje (Lubliana)
07. G-Litter - Seoul '88 (Helsinki)
08. Koichi Ozaka & Hiro Nakamura - In The Mood (Hiroshima)
09. Cybajaz - Cybajaz (Brussels)
10. Stereotyp - Softwear (Vienna)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws