Psylocity - Klang Der Maschinen (Psi49Net)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Electro met een ander gezicht



Sinds 1997 lijkt Anthony Rother electro-ambassadeur voor een groot publiek. Met 'Sex With The Machines ep' liet hij al horen hoe aantrekkelijk electro kan zijn. Het succes zit hem in de combinatie van heftige beats en emotionaliteit. Electro in een modern jasje, dat het, getuige de doorgaande electroclash hype, vandaag de dag goed doet. Dat Anthony Rother een neusje heeft voor het hedendaagse electrowerk blijkt wel uit zijn label. Aan Psi49Net zijn artiesten verbonden die zijn gedachtegoed muzikaal weten te vertolken. Geen simpele kopieen van de tachtiger jaren, maar vernieuwend bezig zijn met electro als basisingredient. Ook het eerste album van het duo Psylocity dat op Psi49Net verscheen, voldoet aan dit criterium. Het duo debuteert met verve op Psi49Net van Anthony Rother. En met de dansvloer onder handbereik.

Tekst: Iddo
Foto's: Psi 49 Net Records


Het duo Psylocity zal weinigen bekend in de oren klinken. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. Het tweetal debuteert namelijk op overtuigende wijze met 'Klang der Maschinen'. Henrixx en Duniz zijn het brein achter deze act. Het duo, afkomstig uit Bielefeld Duitsland, ontmoet elkaar in 1992. Al vrij snel vormen de heren een hecht team in het produceren van muziek en het spuiten van graffiti. Ook al ligt hun oorsprong in de hiphop, de overstap naar elektronica wordt snel gemaakt. De grote voorliefde daarin blijkt electro te zijn. Alhoewel ze zichzelf muzikaal in snel tempo ontwikkelen en goede ideeen weten te vertalen naar pakkende muziek, komt het maar niet tot het releasen van werk. Ze besluiten een demo bij de Duitse producer Anthony Rother af te leveren. En met succes, want Rother is zeer gecharmeerd van hun muziek. Toch duurt het even voordat de eerste activiteiten op Psi49Net een plaatsje krijgen. In 2001 is het dan toch eindelijk zover. Met de 12-inch 'Psylocity and Friends' debuteert het duo met vinyl op het Duitse label. Een donkere plaat vol machinale robot vocoders en elektronische grooves, die enthousiast wordt ontvangen. Het spreekwoordelijke balletje begint te rollen. Zowel op producers- als op het dj-vlak. Zo wordt Duniz in de gelegenheid gesteld om resident te worden in Studio.3 club in Frankfurt.



Nu ligt het debuutalbum van het tweetal in de winkels. 'Klang Der Maschinen' geeft een duidelijk beeld waar Henrixx en Duniz met Psylocity voor staan. Met tien tracks bieden ze een breed scala aan electro-georienteerde muziek, die zeker niet alledaags is. Geen goedkope kopieen van de inmiddels grijsgedraaide jaren tachtig sound. Nee, dit duo gaat met heel wat meer bezieling en vooral een stuk dieper te werk. De bezieling zit hem in het experiment, de uitdaging. Haast psychedelische muziek, met mooie bassen en snerpende elementen met kracht en energie. Maar ook industriele en new wave geluiden waarmee het duo rijkelijk strooit over behoorlijk crispy beats. Fleur en spanning krijgt het album door middel van de vocalen, die de stemming op veel van de tracks bepalen. Hiermee onderscheiden Henrixx en Duniz zich van veel van de gezichtsloze electrosounds en de door Miss Kittin uitgespuwde platte ranzigheid. Voor een eerste album hebben de heren zonder enige twijfel goed werk geleverd. Niet het standaard electrowerk maar een experimentele en diepe muzikale electro-excursie, waarmee ze een waardevolle, en onderscheidende bijdrage leveren aan het genre. Al is hun bijdrage wel meer op de dansvloer, dan op de huiskamer gericht.

Tracklisting
01. Sky
02. Pump It
03. Human
04. A
05. Machine
06. For The Floor
07. 4 i-one
08. Echoes In My Head
09. Light And Dark
10. Instrumental Life

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws