Hans Platzgumer - Software (Doxa)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Voor de experimentele elektronicaliefhebber


Zijn albums verschenen op Disko B, het experimentele Duitse label dat momenteel goede zaken doet via de Electroclash hype. Een goed label voor de Duitse producer Hans Platzgumer die eerder al liet horen niet vies te zijn van een muzikaal experimentje. Ook op Software, zijn nieuwste album waaiert zijn muzikale gedachtegoed alle kanten op en komen we dub, vocale pop, housebreaks en hiphop tegen. Opmerkelijk poppy georienteerd, maar een groot publiek zal Platzgumer er ook dit keer niet mee bereiken.

Tekst: Robert Jan


De feiten
Hans Platzgumer zag het eerste levenslicht in 1969 te Innsbruck. Na zijn studie klassieke gitaar, bracht hij op zeventienjarige leeftijd zijn eerste album uit: 'Tod der CD'. Dit eerste lo-fi Indie-album van die tijd, was een protest tegen de opkomende Cd-industrie. Hierna woonde hij gedeeltelijk in Berlijn en Wenen waar hij een electro-akoestische studie volgde aan de Musikhochschule. Tussendoor toerde hij zowel solo als met diverse bands door heel Europa. In 1989 verhuisde Platzumer met een vriend naar New York, alwaar ze de Indie band HP Zinker oprichtten. Met deze band toerde het tweetal door heel Amerika. Zij speelden samen met bands als Sonic Youth en John Spencer Blues Explosion. Het vele touren door Amerika en Europa had het eerste album 'And There Was Light' als resultaat. Het werd ze echter teveel en in 1994 viel de groep uiteen. In de tussentijd was Platzgumer al naar Los Angeles verhuisd waar hij ervaring op deed met film en theatermuziek.



Luisteren naar Software

Na het uiteenvallen van HP Zinker, verhuisde Platzgumer terug naar Europa. In Hamburg legde hij meer de nadruk op electronische muziek en werkte hij onder meer samen met het label Disko B. Ook startte hij onder verschillende namen samenzweringen met andere artiesten. In de periode van 1999 tot 2002 werkte Platzgumer met diverse muzikanten samen in zijn thuisstudio aan de Bodensee. Het nieuwe album 'Software' is het resultaat van deze studiosessies.

Gevarieerd album met veel popinvloeden
Software is zowel het titelnummer als de eerste track op de CD. Zangeres op dit pop georienteerde nummer is 'Anne La Plantine'. De afwerking van het nummer is minder, net als je lekker begint mee te deinen wordt het abrupt afgebroken. Via 'Never Before' komen we aan bij 'Feeling The Ice': je reinste dub. Zijn grote veelzijdigheid als producer laat Platzgumer horen met het nummer 'Chebba'. Hier combineert hij een door DBH in het Arabisch gezongen tekst met house breaks en hiphop beats. Een vreemde combinatie, maar het klinkt niet verkeerd. Al met al brengt Platzgumer een gevarieerd poppy album met een aantal fraaie nummers. Er had alleen wel meer aandacht besteed mogen worden aan de overgangen tussen de nummers. Nummers eindigen vrij abrupt waarna er direct een totaal ander nummer begint. Qua luistergenot is dit wat minder. De opbouw wordt er iedere keer ruw door onderbroken.

Platzgumer
Doxa

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws