DJ DSL - #1 (G-Stone)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Coming with the sound!


In 1988 verscheen de eerste plaat van de Oostenrijkse hiphopformatie Dr. Moreau's Creatures, beter bekend als The Moreaus. Achter de draaitafels stond de nog onbekende DJ DSL, aka Stefan Biedermann. De raps kwamen van Martin Sugar B, de drums en keyboards van Rodney Hunter en de gitaar van ene Peter Kruder. Inmiddels kent iedereen Peter Kruder van het Weense succesduo Kruder & Dorfmeister, werkt Martin Sugar B. als MC voor hetzelfde Weense duo en viel DSL in de ons omringende landen regelmatig in de prijzen voor zijn dj-kwaliteiten. Met '#1' debuteert DSL nu dan eindelijk met een heel album. Een album dat recentelijk verscheen via G-Stone, het label van Kruder & Dorfmeister. Een connectie die je sowieso een aardig zetje in de rug geeft. Maar gelukkig blijkt DSL dat zetje niet nodig te hebben, want '#1' is een supergave plaat!

Tekst: Nico


Hiphop met humor. Downtempo stuff met een attitude. Liefdeslounge met behoorlijk scherpe randjes. Totaal verknipte dubreggea. DJ DSL maakt al na de eerste luisterbeurt indruk. Zijn debuutalbum voor het Weense G-Stone barst werkelijk uit zijn voegen van de even bezopen als bevlogen samples, de scratches en van die typische stoere, maar o zo foute samples als "DJ DSL, check him out". En dat haast tot vervelens aan toe. Maar vergis je niet, met '#1' levert de uit Oostenrijk afkomstige dj's wel een van de opmerkelijkste hiphop albums af die ik sinds lange tijd heb gehoord. En laat je door de het woord hiphop al helemaal niet afschrikken! Rapper Kool Keith mag dan op de tracks 'Havana Club' en 'Lovesick' van zich laten horen, het doet deze wonderlijke plaat toch echt tekort om er dat stempel op te drukken!

door de mengtafel en langs de draaitafel
Hij was vanaf 1988 de dj in het Oostenrijkse hiphopband The Moreau's, waarin hij Peter Kruder leerde kennen. In datzelfde jaar startte zijn samenwerking met het hiphopcollectief Edelweiss, waarvan talloze 12-inches en albums verschenen in de periode van 1988 tot en met 1998. Ook in Edelweiss was hij de turntablist, met de onbegrensde draaitafelkunsten. Al snel volgden de eerste prijzen en vooral in Duitsland vestigde hij zijn naam in het circuit. En vanaf 1995 verschenen zijn eerste 12-inches via Mego Records. Op '#1' zijn deze 12-inches terug te vinden, al zijn ze nog eens door de mengtafel en langs de draaitafel gegaan voor een 2002-bewerking.Meer info: G-Stone Records

Heftig uithalende blazers
Zijn solodebuut opent dan ook met 'Coming With The Sound 2002', waarvan het origineel in 1995 op Mego Records verscheen. Een moddervette, krakende en piepende track die naast een stel knallende beats werkelijk uit zijn voegen barst van samples als "You know what I'm saying", "Yo, check this out", "Make this needle jump" en natuurlijk "I'm coming, coming, coming with the sound". Weinig verheffends hoor ik je denken. Maar vergis je niet, voortgestuwd door een heftig uithalende blazer in combinatie met de Public Enemy achtige beats zit je gelijk gevangen in het muzikale gedachtegoed van de beatfreaker en samplewizzard DSL.

Wat volgt is een nieuwe interpretatie van het in 2001 verschenen 'Little Bear (DJ DSL Remix)'. Op zijn 'Happy Bear' neemt DSL je mee terug naar de jaren tachtig, waarin vooral de Italianen en Spanjaarden patent leken te hebben op het verknippen van vocalen. Stukjes van de vocalen worden op verschillende hoogtes achter elkaar geplakt, waardoor melodieen van deze vocalen ontstaan. "What a great happiness, to have a friend out there, every night", pieppieppedepieppieppieppiepdepiep, of zoiets, al knippend en plakkend om tot een lieflijk liedje te komen dat zich gaandeweg naar binnenvreet en in je kop blijft rondspoken. Zo trekt DSL werkelijk al zijn kunsten uit de kast om indruk te maken. En daarin slaagt hij overtuigend. Hij strooit kwistig met absurde en hilarsche samples, streelt als een echte hiphopper zijn eigen ego door om de haverklap "DJ DSL, check him out" voorbij te laten komen. Hij verknipt ieder ritme dat onder zijn handen komt, speelt met jazz, funk, soul en dubreggea, komt met een onvervalst liefdesliedje op de proppen, een remix die hij maakte voor Peace Orchestra (jawel, Peter Kruder) en freakt en manipuleert er eigenlijk gewoon een uur lang onbelemmerd lekker op los. En reken maar dat dat genieten is!

Tracklisting:
01. Coming With The Sound 2002
02. Happy Bear
03. Double Drums
04. Let me talk to you
05. Neu, 6 min.
06. Beats fur die party
07. Havana Club
08. This is the time
09. Lovesick
10. Liebeslied version #3
11. I L.O.V.E. You 2002
12. Terramonte Swing.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws