John Thomas - Blackstage Re-Works (Logistic)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Frankrijk biedt meer dan zonnige discohouse alleen


Ondanks de geringe afstand biedt Frankrijk een wereld van verschil. Mooier weer (in het zuiden welteverstaan), heerlijke wijnen en een bevolking met een zuidelijk temperament. Hoe mooi deze clichematige punten ook klinken, de grote steden bieden nog veel meer. Onderhevig aan een multiculturele samenleving is vernieuwing aan de orde van de dag. Uiteraard ook op het muzikale vlak. Waar het in Marseille draait om de 'Algerijnse hiphop', is het Parijs waar house de stad al enige jaren in zijn greep heeft. Ook al overheersen daar de disco-georienteerde houseklanken van mensen als Dimitri from Paris en Bob Sinclar, er is nog veel meer meer te vinden. Luister maar eens naar de muziek van technoproducer en dj John Thomas.


Tekst: Iddo

De geboren Parijzenaar Jonathan Thomas laat onder de naam John Thomas veelvuldig van zich horen. Voor de echte puristen is deze Fransman allang een gevestigde naam. Van zijn hand verschenen er namelijk al tientallen producties. Stil zitten is voor hem geen optie. Al vanaf jongs af aan is muziek waar het bij de Fransman om draait. De basis van zijn muzikale interesse ligt in de funk en soul-georienteerde hoek. Elementen die nu nog steeds in zijn muziek zijn terug te vinden. En de combinatie met de minimale en stevigere techno levert dat iedere keer weer aantrekkelijke producties op. Als dj gaat John Thomas ook niet onopgemerkt voorbij. Met name door zijn drie-decks-mix-cd in 2001: 'Caught In The Act', stroomden de boekingen binnen. In Nederland is hij dit jaar onder andere te horen geweest op Shockers. Een half jaar na het verschijnen van het mixalbum verscheen zijn eerste album. Op 'Blackstage' maakte hij indruk met zijn minimale maar funky techno. Nu is er een Re-Works-editie van dit album uit. Via zijn eigen label Logistic Records is het opnieuw genieten van 'Blackstage', al zijn het dan louter remixen.


Mixalbum 'Caught In The Act'

Debuutalbum 'Blackstage'

Niks boven het origineel
De remixen op 'Blackstage Re-Works' komen dan ook niet van de minste producers en dj's. Zo hebben o.a. Octave One, Rolando, Losoul en Cabanne eraan mogen sleutelen. Twaalf tracks telt dit album waarvan er elf door de mangel zijn gehaald. Ondanks de gevarieerde bewerkingen blijft overal duidelijk wat de muzikale strategie van John Thomas is. Minimale techno met invloeden van soul en funk. Deze uitstraling hebben de andere artiesten weten te respecteren. De ingrepen die gedaan zijn komen zeker ten goede aan de kwaliteit. Zo zorgt Octave One ervoor dat 'Working Night' in euforische energie ondergedompeld wordt. Stevige uitspattingen die het goed doen op de dansvloer. Wat ook opvalt aan dit album is de grote gelijkenis met Basic Channel. Minimale dub/techno-klanken die haast zalvend voor de oren zijn, en tegelijkertijd stuwend voor de voeten. Toch komt de originaliteit van alles ermee in het geding. Een gegeven dat te vaak een probleem blijkt bij remixalbums. Er gaat toch meestal niets boven het origineel. Dat wordt vooral duidelijk bij 'Working Night' dat ook als enige origineel op het album aanwezig is. Een minimaal technowerk, tot in de puntjes verzorgd en waaraan gewoon weinig aan toe te voegen valt. Ondanks dat hebben de remixers hun best gedaan en bieden ze een doeltreffend resultaat. Maar het vooroordeel dat er niks boven het origineel gaat wordt ook deze keer niet overtuigend weerlegd.

Tracklisting
01. No Past (intro)
02. Working Night (original)
03. Module (intro)
04. Module (John Thomas remix)
05. Working Night (Octave One remix)
06. Blaxploitation (John Thomas & Cabanne remix)
07. Blackstage (John Tejada remix)
08. Blackstage (Roots mix)
09. Working Night (Rolando remix)
10. Black Panthers (John Thomas remix)
11. Runnin' (Losoul remix)
12. Workin' Runnin' Smokin' (John Thomas & Cabanne remix)
13. Talking Machine (DBX vs. Cabanne remix)
14. The Truth (Cabanne remix).


Meer info: Logistic Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws