Paloma - Sometimes We Love You Truly (Fabrique)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Sometimes we truly love music!


Paloma, het uit Berlijn afkomstige duo Hanno Leichtmann en Hannes Strobl, draait al een tijdje mee. Maar na het indrukwekkende debuutalbum 'Directions in Music' uit 1997 bleef het op plaat een tijdje stil rondom het duo. Maar schijn bedriegt. Diverse soloprojecten zagen de afgelopen jaren het daglicht en vooral op het podium bouwde het tweetal aan een solide live-reputatie. Begin dit jaar nam Fabrique Records het duo onder zijn hoede en recentelijk verscheen de langverwachte opvolger. 'Sometimes We Love You Truly' is de titel. En dat is het enige dat wij na veelvuldige beluistering kunnen zeggen over deze plaat!

Tekst: Nico
Foto's: Fabrique Records


Van hun output moet het in 1996 opgerichte Paloma het niet echt hebben. In 1997 verscheen de succesvolle 12-inch 'Projections', gevolgd door het album 'Directions in Music'. Vrijwel volledig opgenomen terwijl het duo op tournee was. Want de uit Berlijn afkomstige Hanno Leichtmann en Hannes Strobl wilden bij aanvang van hun samenwerking maar 1 ding. En dat was jammen en freestylen, het liefst op het podium. Alle ideeen voor hun muziek ontstonden dan ook op dat podium, waar invloeden uit de clubscene, elektronica, live instrumentatie en jazz samensmolten tot een warm, organisch geheel. Vijf jaar na het onderbelicht gebleven debuut is er dan eindelijk de langverwachte opvolger.



Meer info & luisterlinks: Fabrique Records

Op 'Sometimes We Love You Truly' werkt het duo onder andere samen met Jazzanova zangeres Clara Hill en de voor mij onbekende vocalisten Erik Butts en Kristina Tuomi. Maar het is te gemakkelijk om deze plaat het stempel nu-jazz op te drukken. Of welk ander stempel eigenlijk dan ook. Paloma laat opnieuw horen groot geworden te zijn in de zogenaamde 'free jazz scene' die vooral in de jaren negentig een rol speelde. Soepele, aanstekelijke jazzy ritmes zijn er dan ook in overvloed. Maar het is juist de warme elektronica die het duo wellustig rondom die ritmes laat kronkelen. De prachtige sfeervolle arrangementen die ze opbouwen rondom de fraaie vocalen. Zoals op de meeslepende soulvolle platen 'La Mer' en 'Come With Me' waarop Jazzanova zangeres Clara Hill tot grote hoogte stijgt. Maar de voor mij onbekende Kristina Tuomi doet daar zeker niet voor onder. Al is het muzikale bed van 'Alfortville' waarop zij zich mag wentelen dan ook wel erg prettig. Pure sensualiteit druipt er uit mijn speakers terwijl de stuwende synths en breakbeats me meer naar de dansvloer doen verlangen dan naar mijn bed. Even aanstekelijk zijn de funky breaks en stuwende synths van 'Wheels Of Steel' waarop Erik Butts zich uitleeft. Terwijl tracks als 'Funky Bones', 'In Dub' en 'Pulse' zich laten meten met het beste werk van de Engelse ambient dub pioniers Higher Intelligence Agency. Wat een prachtplaat.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws