Various - Cape Of Good Dope (African Dope Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zuid-Afrikaanse hiphop knalt in op het Noordelijk Halfrond


African Dope Records timmert nu al een aantal jaar aan de weg met kwalitatief hoogstaande hiphop- en breakbeatreleases. Vanuit Zuid-Afrika laten ze hiphop, breakbeats en downtempo-georienteerde muziek los op de rest van de wereld. Deze CD-compilatie laat zien wat African Dope Records voor Afrikaanse, beatgedreven, dikke, funky shit te bieden heeft. Acts als Moodphase5ive, die een mooi optreden verzorgde op de afgelopen Lowlands-editie, Kalahari Surfers en Constructus zijn vertegenwoordigd op deze Afrikaanse CD. Een reis door de urban music van Kaapstad.

Tekst: Menno
Foto's: African Dope / Zjelva


Moodphase5ive, de meest succesvolle act van African Dope Records, opent de CD met een heerlijk lome, dikke, feelgood hiphop beat. Woorden als 'dope' en 'fly shit' vliegen mijn hoofd binnen, en, ook al ben ik niet geheel thuis in hiphopterminologie, het voelt toch allemaal wel goed en 'phat' aan. Rollende lyrics en zoete akoestische funk maken "Vital" een prachtige opening van de CD. Daaropvolgend een debuterend vrouwelijke raptrio, Godessa, die met een strak ritme (wat een beetje doet denken aan Ms. Dynamite's "It Takes More") met stoere vrouwelijke branie de "social ills" aan de kaak stellen.



Moodphase5ive

Absurd en erg komisch
Langzaam hiphoppend via de Kalahari Surfers en Red Lion, komen we terecht bij constructus' "It Don't Mean A Thing If You Ain't Got That Swing (The Robot Song)". Een piepend en houtachtige gekraak geeft een gefreakt randje aan het harde ritme. Functionele scratches en zwierige, speelse vrouwelijke vocalen maken dit vooral een frisse track. De hele CD heeft een bepaalde fris- en oprechtheid in zich; muziek met gevoel voor ritme, funk en continentale wortels. "Crypticism" van The Man Who Never Came Back heeft als karakteristiek een donkere beat vol laagte met daaroverheen gefreakte lyrics, vol speels stemgebruik. Een van de meest plezierige tracks op de CD is toch wel "Life Is Neon" van Neon Don. "You Lack The Interdimensional Travel Password" wordt op een vreselijk komische manier robotachtig (of een hilarische poging daartoe) uitgesproken waar dan vervolgens conversationeel nogal geïrriteerd op gereageerd. Absurd en erg komisch. Dit natuurlijk vergezeld met een onmogelijk fijn 'bump 'n grind' ritme.



African Dope Records

Moddervette ritmiek
Hierna begint het tweede gedeelte van de CD, de vocalen en lyrics en raps worden eventjes de kast in gezet en African Dope sleept de beats naar de voorgrond. De instrumentele tracks zijn nu aan de beurt. "a Millimeter" van Mr Mo is lekker met blazerige, dikke bassen volgepropt; een moddervette ritmiek en een klein gitaarpingeltje. Zeer phat. Via het mysterieuze "Sad Girl In Japan" van Felix Laband, Joshu's, uptempo gedreven, "Movement", en de seventiesfunk van Pug, komen we bij de werkelijk ultradikke, krakerige, instrumentale funk van DJ Dope. "Jimmy Kills Us" van die DJ Dope is een prachtige track, een heerlijke pompende beat; de emmers vetheid zijn niet aan te slepen. Intieme akoestiek van The Sticky's "Golf" met alweer dat, haast gênant, hoge gehalte van hiphopfunk. Mr Mo komt hierna met een beatgedreven swingstukje dat opent met een Beachboys-achtig a capella en dan, langs krakerige saxofoons en een langzame bas, na anderhalve minuut wat versnelling in de zaak brengt. Eerst kort wat fijngeknepen percussie waarna er een dubby breakbeat erdoorheen wordt geslagen: lekker up-tempo.

Dan keren de vocalen terug op de CD, met speciale aandacht voor "Klone Gardening" van Sibot feat. Gini Grindith. Fenomenaal gescratch en gegrind. De 'unstoppable' lyrics passen prachtig bij de steeds loshangende beats, die steeds verknipter in de track vorderen. Tykoon Suit daarna, met het gladde, glibberige "Gigolo Lounge": sex-hop, met een gruizige en sappige beat.

Ik zal kort zijn: Cape Of Good Dope van African Dope Records is DOPE!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws