Vinyl luistersessie met Benny Rodrigues

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

King Unique - Sugar High: Kippenvel! Echt een plaat waar ik om kan huilen als je hem op het juiste moment brengt.


Welke platen zijn zeer geliefd onder de dj's, en welke niet? Welke singles, maxi's of lp's kunnen blindelings worden aangeschaft, en welke mogen we laten staan? Welke producers staan vandaag de dag aan de absolute top en dienen in de gaten te worden gehouden? Het zijn een aantal van de vele vragen die honderden dj's zichzelf stellen voordat ze de platenzaak betreden. Om hen een handje te helpen, leggen wij een aantal opvallende vinylreleases aan (in)ternationale dj-helden te luister. Wat vinden zij van de nieuwe Tiesto? Is die laatste lp van Underworld een must of toch zonde van je geld? Kortom, wat is hun mening over het laatste vinyl dat het daglicht ziet? We trappen af met Benny Rodrigues, vinylvreter bij uitstek! En sinds kort de trotse eigenaar van het label B House Records.

Tekst: MarcelJori Hulkkonen - All I See Is Shadows (F Communications)


L2P: Emotionele deephouse van Scandinavische snit. Jori Hulkkonen - onderdeel van Laurent Garnier's F Communications - is de laatste jaren goed op dreef. Zijn laatste single, afkomstig van het nieuwe album Different, zal door de deephouse-liefhebber met open armen worden ontvangen.
Ons oordeel: 7
Benny: "Dit is de deephouse waar ik van hou. Mooi, niet te euforisch, maar juist erg minimaal. Vooral met de alternative versions op de b-kant, kan ik in bijvoorbeeld Cafe d'Anvers prima mee uit de voeten."
Zijn oordeel: 8


Tom Middleton - The Sound Of The Cosmos lp (Hooj Choons)


L2P: Met Global Communication was hij onderdeel van het succesvolste ambientproject aller tijden! Met The Jedi Knights, Reload en Link bewees dj/producer Tom Middleton een onmisbare pionier van de elektronische muziek te zijn. Nu is er het verzamelalbum The Sound Of The Cosmos, gemixt op driedubbel cd en verkrijgbaar op drie plakken zwart goud. Met name de broken beats en downtempo nummers zijn op het vinyl geperst.
Ons oordeel: 9
Benny: "Vooral wat Middelton onder de pseudoniemen Jedi Knights en Global Communication (in samenwerking met Mark Pritchard) maakte, vind ik fantastisch. Wat hij nu produceert onder de noemer Cosmos neigt wat meer naar de progressive-hoek. Dat vind ik zeker niet slecht, maar als dj ik prefereer zijn oude sound. Het nummer 'The Way / The Deep' van Global Communication is 1 van mijn favoriete deephouseproducties ooit. Ik ben zelfs nog op zoek naar het vinyl daarvan.
Ondanks dat deze lp erg fraai is geproduceerd, beluister ik de mix liever thuis op cd. Ik durf bijna te wedden dat de verkoopcijfers van het vinyl beneden de verwachtingen lagen."
Zijn oordeel: 7,5 (voor de cd)


Umek - Tikonal (Novamute)


L2P: De Sloveense mixmeester Umek bewijst zijn waarde achter de knoppen met zijn eerste release op Novamute (thuisbasis van o.a. Richie Hawtin en Speedy J). Spannende techno met een dreigende geluid.
Ons oordeel: 7,5
Benny: "Voordat de hype rondom Umek begon, een aantal jaar geleden, had ik een mixalbum van hem gehoord: Umek On Monoid. Ik besloot toen dat als ik ooit een technofeest zou geven, hem als het grote talent naar Nederland te halen. Vervolgens werden zijn platen opgepikt door de toonaangevende Britse technodistributeur Prime, en is de hype rondom zijn persoontje begonnen.
Als je al zijn platen achter elkaar hoort, is er op het laatst niets nieuws meer te bespeuren. Maar bij Umek vind ik dat niet erg. Hij heeft datgene wat Mr G, Josh Wink en Steve Rachmad hebben. Een typische, maar unieke sound!"
Zijn oordeel: 9


King Unique - Sugar High (Junior Bows Own)


L2P: 'Pete Tong's Essential Tune' staat op een grote sticker - op de verpakking - geschreven. En niet voor niets! King Unique heeft met Sugar High een grote clubhit geproduceerd, een track die wereldwijd de dansvloeren in zijn greep houdt. Krachtige baslijnen, een mooie break en een portie overweldigende strings zorgen niet alleen bij ons voor tranen in de ogen.
Ons oordeel: 9
Benny: "Hier heb ik weinig aan toe te voegen. Dit is zo verschrikkelijk goed. Kippenvel! Echt een plaat waar ik om kan huilen als je hem op het juiste moment brengt."
Zijn oordeel: 10


Jeff Mills - The Other Day lp (Axis)


L2P: De combinatie van melancholische synthesizers, warme strings en funky baslijnen verraadt dat hier maar 1 producer achter kan zitten: Jeff Mills. Toch is de atmosferische deken van science fiction-muziek en drama, die over de nummers wordt getrokken, zelfs voor de Amerikaan vernieuwend.
Ons oordeel: 8,5
Benny: "Je kunt aan de warme strings goed horen dat Jeff Mills hier achter zit. De muziek is mooi en melancholisch, bijna droevig. Maar het is een zeer moeilijke lp voor de dansvloer. Toch gaan steeds meer technoproducers deze kant op. De muziek wordt warmer en melodieuzer. De laatste tijd vindt er een soort van verzuiling in de internationale technoscene plaats. Je hebt Detroit techno en de stevigere, Europese variant. Twee scenes die sterk uit elkaar groeien. Mills is het typische voorbeeld van een producer die de overstap van een stevige, minimale sound naar de warmere, soulvolle variant heeft gemaakt."
Zijn oordeel: 7


Underworld - Two Months Off / King Unique & John Cafone Rmxs (Junior Boy's Own)


L2P: Met de spetterende single 'Two Months Off' is Underworld helemaal terug van weggeweest. Naast de remixen van King Unique & John Cafone zijn onlangs ook versies van Darren Price en Funk d'Void - zei het in gelimiteerde oplage - uitgekomen.
Ons oordeel: 7,5
Benny: "In het begin, net nadat ik hem opgestuurd kreeg - en ik iedere collega over die fantastische King Unique remix hoorde - draaide ik steevast de John Cafone Vocal Remix. 'Helemaal mijn ding', dacht ik toen. Totdat ik Eric Morillo de King Unique-versie in de Pacha van Ibiza hoorde draaien. Dat gaf zoveel impact, dat ik mijn collega's nu eindelijk begrijp. Toch draai ik hem nog steeds niet, gek he?"
Zijn oordeel: 8,5


Robert Owens - Love Will Find Its Way lp (Unisex)


L2P: Love Will Find Its Way, verkrijgbaar op dubbel-cd en 4 plakken vinyl, is een overzicht uit de carriere van Robert Owens en bevat vrijwel al zijn werk tot nu toe. Van het emotionele 'Tears' tot het swingende 'Mine To Give', en het dreigende 'Ordinary People' tot de ultieme climax: 'Ill Be Your Friend.'
Ons oordeel: 7,5
Benny: "Het nadeel van deze lp is ook weer de kwaliteit van Robert Owens. Aan elk nummer hoor je dat het er eentje van de producer/zanger is, al dan niet in samenwerking met een topproducer. Toch geeft die herkenbaarheid een 4-pak vinyl een beetje een saai karakter, het is nogal weinig verrassend. Maar 'I'll Be Your Friend' en 'Can U Feel It' (met Larry Heard) blijven geweldige producties, dus krijgt deze lp nog steeds een dikke voldoende. Ik ga hem sowieso kopen!"
Zijn oordeel: 7


Jeff Mills - Late Night (Tresor 183)


L2P: Ouderwetse, minimale Detroit techno, zoals Mills die maakte in zijn Underground Resistance-tijd.
Ons oordeel: 7
Benny: "Dit zou ik kopen en een paar keer draaien. Het is aardig geproduceerd, maar zeker geen topplaat die in mijn set past."
Zijn oordeel: 6,5


Timo Maas ft. Kelis - Help Me (Perfecto)


L2P: Terwijl de single versie van 'Help Me' onovertroffen leek, gieten Iraniers Ali & Sharam van Deep Dish er een opvallend, smakelijk mixsausje overheen.
Ons oordeel: 7
Benny: "Dit klinkt leuk, maar zo hoor ik er nog wel vijfhonderd. Productioneel is het prima in orde hoor, daar niet van. Dat is altijd al zo geweest bij die Martin Buttrich - degene die de muziek maakt, zeg maar ;-) Ik geef hem daarom wel een voldoende, maar met de kanttekening dat ik deze zeker niet draai. Ook de Deep Dish-remix niet."
Zijn oordeel: 6


Dj On - Supersexy Girl (B House Records)

L2P: Pompende, groovy housebeats en een vette discoloop, die zomaar uit de toverdoos van Sneak zouden kunnen komen.
Ons oordeel: 8
Benny: "Ik had deze plaat een keer gehoord - ik weet niet meer waar - maar hij bleef in mijn hoofd hangen. Ik kende de titel en de producer niet. Toen compileerde Michel de Hey het nummer op zijn Essential Ellements-cd (deel 11, red). 'Hebbes', dacht ik nog. Toen vervolgens Josh Wink hem in de Melkweg draaide, wist ik genoeg: 'deze plaat is zo goed, hier moest ik het fijne van weten.' De producer is een Fransman, en zijn label had schulden bij de perser. Vandaar dat de verkoopaantallen helemaal niet zo hoog waren, de plaat was helemaal niet veel geperst. Toen heb ik alle rechten opgekocht en de schulden betaald. Het begin van mijn label B House Records. Sommige mensen denken dat de sample van deze track gekopieerd is van 'Startlight' - Supermen Lovers. Het omgekeerde is echter waar, kun je nagaan hoe oud het nummer al is."


Benny over B House en swap deals
Als je geen geld hebt als klein label, kun je heel moeilijk meedraaien. Je moet zorgen dat je getalenteerde producers in huis hebt waarmee je swapdeals kunt sluiten. Zo'n deal houdt het volgende in: jij maakt bijvoorbeeld een remix voor Underworld, zij maken een remix voor jou terug, zonder dat je elkaar een rekening stuurt. Kijk eens naar iemand als Michel de Hey en zijn succesvolle EC Label. Waar denk je dat al die remixen en tracks van topproducers als Mr C, Christian Smith & John Selway vandaan komen? Hij heeft genoeg getalenteerde producers bij EC rondlopen, zodat de swapdeals gerealiseerd kunnen worden. Daarom is het voor mij nu zaak om het produceren goed onder de knie te krijgen, zodat ik mijn eigen B House Records gestalte kan geven. Ook met internationale producties. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede dj hoeft immers geen goede producer te zijn, of andersom. Co Adriaanse zei ooit het volgende over Van Basten die graag trainer wil worden bij Ajax: 'Een goede speler is nog geen goede trainer.' Het koste hem zijn kop bij Ajax, maar hij had wel gelijk.

De volgende vinyl luistersessie is met Michel de Hey. Jouw plaat in deze luistersessie? Stuur al je singles, maxi's en lp's naar:
Stichting Love2Party tav Marcel
Postbus 25232
3001 HE Rotterdam


Supersexy Girl van Dj On ligt vanaf vandaag in de winkel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws