Madcap/Aardvarck/Harco Pront (Music For Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Music For Speakers verruimt de blik nog wat verder


Enkele maanden geleden bood het Nederlandse label Music For Speakers met de verzamelaar Compilation 2 een vooruitblik op al het moois dat komen zou. Een overzicht dat smaakte naar meer. En met een nogal opvallende bijdrage van de nog jonge, maar getalenteerde Eindhovenaar Harco Pront. En natuurlijk werk van de vijf oprichters en eigenaren, Aardvarck, David Caron, Sandor Caron, Madcap en Sonar Lodge. Het was releasenummer zestien, symbolisch vertaald in zestien tracks. De afgelopen weken vielen de releases 17, 18 en 19 op de deurmat. Nieuw werk van het duo Madcap, beatfreaker Aardvarck en aanstormend talent Harco Pront, die gelijk maar even twaalf tracks op zijn debuut 12-inch propt!


Tekst: Nico
Foto's/geluidsfragmenten: Music For Speakers


Madcap - Third Person (M4S 17EP)
De nog steeds betoverend mooie Solid Sender ep was de eerste 12-inch van Madcap, het duo Richard Hermes en Felix van de Vorst, op het eigen label Music For Speakers. Sprookjesachtige melodieen, zacht rondzoemende geluidslagen en ingetogen drums. Naast enkele exclusieve bijdragen aan de Music For Speakers verzamelaars is Third Person hun tweede 12-inch voor het label en een voorproefje op het begin 2003 te verschijnen album Terra Firma.

De nieuwe 12-inch van het tweetal bevat vier tracks. De ep opent met een cover/interpretatie van Speedy J's Balk Acid, dat oorspronkelijk bedoeld was voor een Speedy J remixproject. Maar meer dan tevreden met het eindresultaat, besloot het duo hun versie zelf uit te brengen. En dat is maar goed ook, want het in nevelen gehulde remixproject van Speedy J heeft tot op heden het daglicht nog niet gezien. En het is doodzonde dat remixen als deze ergens in de machines of op het net blijven steken. Madcap betuigt veel respect voor het origineel van Jochem Paap en creeert een eigen arrangement rondom de melodieen en de ritmes van het origineel. Het resultaat is een pittige confrontatie tussen gruizige beats, betoverend mooie melodieen en diepe sfeervolle geluidslagen. Nog wat onheilspellender wordt het op de remix die labelgenoot Aardvarck maakte van Morphia, een track van het debuutalbum uit 1998. Aardvarck strooit kwistig met Autechriaans klinkende beats, die knisperen, schuren en grommen. En net als bij het Engelse duo Autechre hult hij zijn verknipte beats in meeslepende synths en duistere sferen.

Grimmiger wordt het op de flip waar we de korte track Seven vinden. Een stuiterend drum 'n bass ritme krijgt gezelschap van een simpel, maar verdomd effectieve synth. Ook al weer geen luchtig gebeuren, omdat Madcap hun beats steeds verder de diepte in lijkt te trekken. Afsluiter is Madcap's tribute aan Pink Floyd, de band die Madcap hun naam bezorgde (Syd Barrets soloalbum The Madcap Laughs). De track Set The Controls for the Heart of The Sun krijgt een sfeervolle cover van het tweetal, inclusief vocalen. Met een stemmig, melancholiek stuk elektronica tot gevolg. De kwaliteiten van dit duo maken toch echt meer dan nieuwsgierig naar het album Terra Firma!

Luisteren naar Third Person (realaudio)

A1Balk Acid
A2 Morphia (Aardvarck remix)
B1 Seven
B2 Set The Controls fot The Heart of the Sun


Harco Pront - Skifo ep (M4S 18EP)
"With a special mic of the eclecticism of Beck, the soul of d'Angelo and the funk of early Prince recordings or Jimi Tenor, this new artist stole the hearts and minds of M4S," lees ik enigszins verrast op de begeleidende persinfo. Dat kunnen we blijkbaar in ons zak steken. Nou was die Harco Pront al een opmerkelijke debutant op de overzichtsverzamelaar Compilation 2, een dergelijke omschrijving is nogal wat. Maar eerlijk is eerlijk, de nog jonge Harco Pront uit Eindhoven maakt wel indruk met zijn debuut 12-inch. Maar liefst twaalf tracks staan er op de Skifo Ep, al is de gemiddelde lengte ervan nogal beperkt.

Geen songs met een duidelijke kop en staart, maar veelal ruwe, oncompromisloze miniatuurtjes waarbij Pront een duidelijk voorkeur heeft voor rauwe electrofunk. Zijn stem gaat bij voorkeur door de vocoder, zijn beats van stuwende vierkwartsmaten op het van geilheid druipende Justafool tot haperende en tegendraadse ritmes en overstuurde gitaarakkoorden op Sleaze. Maar moddervette funk, loodzware baslijnen, groovy gitaarriffs en onheilspellende elektronica domineren deze verrassende schijf. Het is alleen te hopen dat het indrukwekkende aantal ideeen door Pront voor zijn binnenkort te verschijnen debuutalbum Jibberish verder uitgewerkt worden. Want van de twaalf tracks zijn sommige niet meer dan enkele langgerekte flarden, die prikkelen, uitdagen en nieuwsgierig maken. Bij M4S hebben ze ongetwijfeld enige tijd zitten broeden op een treffende omschrijving van zijn muziek. Met deze 12-inch doet Pront de gewaagde omschrijving alle eer aan. Maar nu een compleet album.

Luisteren naar Skifo EP (realaudio)
A1Dancefloor
A2 Make Me
A3 Pelvis
A4 Justafool
A5 Fever
B1 Temtress
B2 Stinky Pup
B3 Never Gonna Happen
B4 Sleaze
B5 Trust
B6 Better Recognise
B7 Be


Aardvarck - Donky Boy feat. Harco Pront, Sonar Lodge (M4S 19EP)
Minstens zo vet en funky is Man To Come, de opener van de nieuwe ep van Aardvarck. Niet zo vreemd, want nieuwkomer Harco Pront deinst ook niet terug voor een remixopdracht. Hij gaf de baslijn de hoofdrol en vertrouwde helemaal op zijn vocoder. Met een voor Aardvark opmerkelijk vol, warm en zuigend resultaat.

Donkey Boy is ook Aardvarcks tweede voor Music For Speakers. In 2001 verscheen de Emsees ep, terwijl hij samen met labelmaten Sandor Caron en David Caron onder de naam Relaxo Abstracto de 12-inch Inflatable Scream uitbracht. Zoals altijd is humor niet vreemd voor Aardvarck, op Emsees lie hij een of andere lullige ziekenhuisomroeper de tracks aan elkaar lullen. Hier zit de humor vooral verstopt in de titels, zoals; Zonder Nicolette, Zaad en Secreet. En daar blijft het dit keer bij, want muzikaal is het een uiterst serieuze zaak. Zoals op het prachtige Zaad waarin slepende ritmes gezelschap krijgen van ijle melodielijnen en dromerige soundscapes. Of op Secreeet waarop Aardvarck samenwerkt met Sonar Lodge en de verknipte ritmes ook worden gehuld in beklemmende soundscapes en subtiele melodietjes. Waarmee Donky Boy toch wel de meest sfeervolle release van Aardvark tot op heden kan worden genoemd.

Overigens heeft Carl Craig het binnenkort op Rushhour te verschijnen nummer Cult Copy reeds opgenomen op zijn compilatiealbum The Workout. Toch een aardige indicatie hoe de artiesten van M4S internationaal aan de weg timmeren!

Luisteren naar Donkey Boy (realaudio)

A1 Man To Come (Harco Pront Remake)
A2 Ahh
A3 Zonder Nicolette
B1 Zaad
B2 GM6
B3 Secreet (with Sonar Lodge)


L2P labelimpressie: Music For Speakers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws