Balaton Grooves 2 / Melodies (Juice Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

'Jazz, hiphop and unique things from an exotic Easter European Country'


Het Balotonmeer in Hongarije is voor vele Hongaren uit de hoofdstad Boedapest de ideale plaats om heerlijk te chillen. Vandaar dat de verzamelaar Balaton Grooves 2 vernoemd is naar dit beroemde meer. Balaton Grooves 02 is een verzamelaar met uitsluitend Hongaarse artiesten. In deze tijd waarin vrijwel alle chill-out albums een titel dragen die gevormd is uit de woorden Ibiza en chill is dit album een welkome afwisseling. Uitblinker is het duo Andrew J & Kaltenecker, dat gelijktijdig debuteert met het album Melodies. Pianovirtuoos Kaltenecker gaat de confrontatie aan met de turntableskills van Hongaars DMC mixkampioen Andrew J. Een confrontatie die gelijk 1 van de lekkerste downtempo albums van het jaar oplevert!

Tekst: Robert Jan & Nico

Balaton Grooves 2
Downtempo beats, diepe baslijnen, rustige percussie, mooie pianomelodieen, de Hongaren toveren het allemaal te voorschijn. Veel achtergrondinformatie is er niet te vinden over de verschillende artiesten op het label Juice Records. Maar misschien is dat maar beter ook. Zo kunnen we de fantasie de vrije hand geven, zonder gelijk al bevooroordeeld te gaan luisteren. Artiesten van dit album die het al wel iets verder geschopt hebben zijn Gero en Ez a Divat. Een eerdere track van Gero werd door DJ Pippi gebruikt op Undiscovered Ibiza 4. De in 1993 opgerichte band Ez a Divat brengt een combinatie van klassiek, jazz, folk en electronica. Een track van Ez a Divat was eerder te horen op een van de vele Ibiza verzamelaars Real Ibiza Five.

Een absolute aanrader op dit album is Funqui Beet van Andrew J & Kaltenecker. Een combinatie van lome hiphop beats, een jazzy melodie, samples en gescratch. Zeer aanstekelijk. Dit nummer maakt zeker nieuwsgieriger naar het gelijktijdig verschenen debuutalbum Melodies. Hun track is in ieder geval een uitstekend visitekaartje. Een andere uitblinker is Karanyi's Dallam. Bijzondere effecten, zachte percussie en schitterende vocalen. Ook dit nummer is binnenkort terug te vinden op een andere chill verzamelaar, Chill Out Experience. Het is dat de zomer er reeds op zit, anders zou deze cd genoeg aanleiding zijn om in de auto te stappen. Blik op oneindig en in een ruk door naar Hongarije. Kampvuurtje aan, en languit liggend luisteren. Helaas, misschien volgend jaar dan maar.

Tracklisting:
02 Fusion X: Fading Decades
03 Lorincz Tamas: C.I.C.
04 Andrew J & Kaltenger: Funqui Beet
05 AMB: Journey
06 Fandora: All Right
07 Fusion X: Metamorph Thoughts
08 Toy Division: Budapest Resonance
09 Gero: Costa del Sol
10 Karanyi: Dallam (Pluto Project mix)
11 Fever: After Hours
12 Duel: Red Journey
13 Lorincz Tamas: Tale of an Animal
14 Ez a Divat: Head!


Meer info: Juice Records


Andrew J. & Kaltenecker - Melodies
Ze zijn 'wereldberoemd' in Hongarije. Maar dan vooral in de Hongaarse jazzscene, in allerlei samenstellingen en formaties. Een bekende naam, althans in hun thuisland, is Elektrik Jazz Force, waarin Andrew J. en Kaltenecker, samen met een aantal sessiemuzikanten, al hun jazzy dingen op het podium kwijt kunnen. Ze zijn er behoorlijk succesvol mee, en hun namen kom je dan ook op talloze posters, flyers en aankondigingen tegen. Op het podium werken ze samen met percussionisten, bassisten enzovoort. Maar de namen van Andrew J. en Kaltenecker blijken de enige constante factor. De draaitafelvirtuoos en de pianovirtuoos, die als duo tot bijzonder aangename muzikale dingen in staat blijken!

Andrew J. geboren in 1977 in Budapest, drievoudig Hongaars DMC mixkampioen en draaitafelvirtuoos en een groot liefhebber van hiphop en jazz. Zijn partner in crime is Kaltenecker, die in 1970 werd geboren, eveneens in Budapest. Vanaf jonge leeftijd al een groot liefhebber van de piano en jazz. Aan de Liszt Ferenc Musical High School volgde hij zijn basisopleiding, om in 1996 tijdelijk naar New York te verhuizen om zich verder te bekwamen in het bespelen van zijn favoriete instrument. Live staat Kalteneckter veelal samen met Des Andras, een percussionist, op het podium. Maar nu debuteert het duo dan eindelijk op plaat. Melodies is de toepasselijke titel van het debuut, dat evenals Balaton Grooves en eerder ook al de tot de verbeelding sprekende reeks Future Sound Of Budapest, verschijnt op het Hongaarse label Juice Records.



Op Melodies horen we wat er gebeurt als je een jazzmuzikant en groot pianoliefhebber in de studio zet met een draaitafelvirtuoos en hiphopliefhebber. Meeslepende pianomelodieen, vette funky hiphopbeats en een aantal behoorlijk rake scratches. De Hongaren hebben ongetwijfeld hun oren goed te luister gelegd bij collega St. Germain. Maar ze trappen gelukkig niet in de enorme valkuilen die opdoemen bij de mix van stijlen als dance, hiphop en jazz. Niks gesampelde blazers of bewerkingen van jazzklassiekers. Andrew J. en Kaltenecker gaan zonder al te veel pretenties te werk. Het tweetal komt op de proppen met een niet al te gepolijst album, dat op momenten lekker rauw en funky klinkt. Om op andere momenten de luisteraar mee te trekken in een wonderschoon pianospel, met soms zelfs een hoog Candlelightgehalte. Vol dramatiek, romantiek.

"Alle dichterlijke inspiratie aan flarden"
Maar net op het moment dat ik een romantisch gedicht wil gaan voordragen aan mijn partner, krijgt Andrew J de onbedwingbare behoefte om zijn kunsten te laten horen. En scratcht hij alle kaarslichten en dichterlijke inspiratie aan flarden. Maar hij doet dat op zo'n aanstekelijke wijze, dat hem zelfs het gebruik van grijsgedraaide samples als Fresh en Rock that funky beat wordt vergeven. Op At First Sight schotelt het tweetal ons een lekkere vierkwartsmaat voor, naast luchtig rollende drum 'n bass ritmes die op diverse plaatsen kunstig worden verweven door het album. Maar het zijn toch de funky hiphopbeats, het meeslepende pianospel en de draaitafelkunsten die domineren. Niet bijster origineel allemaal, dat is zeker. Maar het werkt allemaal zo verdomd aanstekelijk dat Melodies gewoon wel een van de lekkerste downtempo albums van de afgelopen tijd is geworden!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws