Smooth Grooves, Chilled Sounds

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Loungen: hot or not?

Tijdens een grote schoonmaak hier op de redactie van Love2Party, stuitte ondergetekende op een aantal alleraardige albums die tussen de zomer en nu het daglicht zagen. Cd's die binnen het genre downtempo geschaard kunnen worden. Wij zijn ons er terdege van bewust dat er een overkill aan chill-cd's op de markt verschijnt, maar ondanks dat zijn sommige gewoon erg goed. Een stapeltje zwoele loungemuziek (he gatver ;-) kort maar krachtig onder de loep genomen.

Tekst: MarcelGabin - Gabin (Virgin)

Het begon met een geintje, de productie van het debuutalbum van Gabin. De hitsingle in wording 'Doo Uap Doo Uap Doo Uap' werd in eerste instantie als een St. Germain-gimmick beschouwd en moest de simpelheid van het loungegeluid aantonen. Uiteindelijk besloten de Italiaanse producers Filippo Glary en Max Bottini serieus muziek te maken en het uitgemolken geluid nieuw leven in te blazen met een divers album. Een aangename mix van verschillende muziekstijlen is het resultaat. Jazzy housebeats, filmische soundscapes, klassieke muziek en latin passeren de revue. De sfeer op het album is bijzonder warm. Dus geen nood wanneer je kachel kapot is tijdens de wintermaanden, je gooit gewoon Gabin in de cd-speler!


Lemon Jelly - Lost Horizons (V2 Records)

Het leuke aan de muziek van Lemon Jelly is dat achter elk nummer een verhaal schuilt. En dat varieert van kolder tot momenten die de inhoud van geschiedenisboekjes bepalen. Grappig is het nummer 'Nice Weather For The Ducks', met de sample: 'alle eendjes zwemmen in het water.' Pure ernst is de track 'Spacewalk', waarop Louis Armstrong zijn eerste reactie geeft als hij op de maan landt. "It's Beautiful!" Zo ook de muziek van producers Fred Deakin (dj/designer) en Nick Franglen (co-producer van onder meer Bjork, Primal Scream en The Spice Girls), die alias Lemon Jelly de meest uiteenlopende chillout-muziek produceren. Aanrader!


Luisteren naar Lost Horizons
Luisteren naar Stereo Sushi
Stereo Sushi Three (Hed Kandi)

Het Britse chill-out label Hed Kandi heeft het immense succes vooral te danken aan de herkenbare designs van tekenaar Jason Brooks. De chicks - afgebeeld op de cd-hoesjes - zijn zowat beroemder dan Lara Croft. Nu de Europese markt verzadigd lijkt, proberen de slimme Hed Kandi-marketeers met Stereo Sushi Japan te veroveren. Op het geheel in Japanse stijl vormgegeven verzamelalbum komen we tracks en remixen tegen van Joey Negro, Jon Cutler en Kaori. Dat is, zoals op de verpakking vermeld staat: 'soulful deep-house lounging' op zijn best! Zouden die Jappen er ook massaal in trappen?


Cinerex - CX (LEA)

Life Enhancing Audio, het Belgische downtempo-label met artiesten als Sven van Hees, Gerd en Enrico Riva op de loonlijst, probeert de lage landen te veroveren. Dit keer met Cinerex, een act bestaande uit drie producers - twee Belgen en een Canadees - en de Amerikaanse zangeres Alissa Kueker. Samen maken ze alternatieve, door broken beats gestuurde popmuziek. 'Een combinatie van Portishead op acid en Bjork als R&B-zangeres', suggereert de bijgevoegde persinfo. Zover komt het op het tweede album van Cinerex gelukkig niet. Maar het is wel een verdomd eigenzinnige combinatie van diverse muziekstijlen binnen het loungegenre, waarmee de in Antwerpen gevestigde formatie indruk maakt.Luisteren naar CX


It Sounds Different - So Classic (Pias)

Na een techno en een electro-editie, vonden de bedenkers van de serie It Sounds Different het tijd om een Classic-aflevering samen te stellen. Dit heeft geresulteerd in een best off van elektronische muziek die veel affiniteit heeft met klassiek. Tijdloze producties van Portishead, Coldcut, dj Food, Lamb en Zero 7, stuk voor stuk klassiekers. Voor de ware muziekliefhebber die alle lp's van de gekozen tracks al heeft, is So Classic een overbodige luxe. Zij die hun muziekcollectie nog niet compleet hebben, en op een goedkope wijze aan een stapel klassiekers willen komen, is deze verzamelaar een uitkomst.


Sunsets Three (Pias)

In een markt waarin de verzamel-cd het zwaar te verduren heeft, is een album als deze een uitkomst. Je begint een platenmaatschappij, tekent een aantal goede labels en brengt vervolgens een compilatiealbum uit met daarop louter de muziek waarvan jij ook de rechten beheert. Dat scheelt een berg licentiekosten. Aan het titelopschrift 'Sunsets: a sunny bouquet of excellent sounds' is niets gelogen. Vijftien atmosferische producties van Fila Brazillia, Luke Vibert, Gare Du Nord en Dj Food. Muziek bestemd voor in de huiskamer tijdens een lome zondagmiddag. Luister en geniet!Luisteren naar Sunsets 3

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws