Avril - That Horse Must Be Starving (F Communications)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Muziek met een verhaal

'The cover is a snapshot of the home-recording of this album, at track 0:00:00. Soon after it was taken, things started happening.'

En wat er vervolgens gebeurde? Dat kun je beluisteren op het debuutalbum van de Franse producer Avril. De - stuk voor stuk - prachtige nummers vormen een (autobiografisch) liefdesverhaal dat gaat over Avril en de verovering van zijn Arlanda. Over hun eerste afspraakje en alles wat daarop volgde.


Luisteren naar Avril
Tekst: Kirsten Koster

Dat de in 1974 geboren Avril een Depeche Mode-fan is, hoor je op het album duidelijk terug. Echter, degene die probeert dit album in een hokje te plaatsen, komt bedrogen uit. Dat lukt gewoon niet. De nummers hebben soms wat weg van Radiohead (vooral de laatste 2 tracks) en Air, maar verder is het een kwestie van luisteren en over je heen laten komen. Laat dit dan wel minimaal drie keer gebeuren, want dit is duidelijk een album dat meerdere luisterbeurten nodig heeft.

That Horse Must Be Starving is uitgebracht op het F Communications-label van Laurent Garnier. En dan praat je over 'electronic with no limits', over Avril dus. De winnaar van een heuse Constantin Price neemt, naast dat hij alle nummers (op 1 na) zelf schreef en produceerde, de meeste zangpartijen voor zijn rekening. De zogenaamde 'rol' van Arlanda wordt vertolkt door maar liefst vijf verschillende zangeressen. De bekendste is Beth Hirsch, die ook terug te horen is op het album Moon Safari van Air (denk aan 'All You Need' en 'You Make It Easy'). Zij neemt de vocalen op 'Helium Life Boat' voor haar rekening, 1 van de mooiste nummers.


Het enige nummer dat Avril niet helemaal zelf geproduceerd heeft, is de 'French Kiss-remix' van Lil' Louis. Dat de muziek van de legendarische dj/producer - die overigens zonder veel ophef toestemming gaf voor de remix - tijdloos is, wordt door Avril aangetoond. Het resultaat mag er zijn! De muziek heeft weliswaar veel weg van de trage housesound uit 1989, maar kan anno 2002 gemakkelijk een zaal met clubgangers uit zijn dak krijgen. Een mooie opbouw, wat breaks en daarna gaat dak eraf! Denk overigens niet dat de overige nummers op 'French Kiss' lijken, want dat is echt niet het geval. Retro electro-invloeden, popelementen en ijzingwekkende zangpartijen: zo zit een 'gemiddeld' nummer van Avril in elkaar.

Vraag je niet af waar de albumtitel op slaat, probeer niet via interviews te achterhalen wie de persoon achter Avril is en waar hij vandaan komt. Stop het album in je cd-speler (of zet je platenspeler aan) en laat je meevoeren op een prachtig, emotievol en slecht aflopend liefdesverhaal.

F Communications

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws