Splinter 5 - A Paperecordings Compilation

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Aanstekelijke (disco)house van Paperecordings

Het Engelse label Paperecordings scoorde eerder dit jaar internationaal een aardige hit met het goed ontvangen tweede album van Crazy Penis, The Wicked is Music, een aanstekelijke mengeling van veelal vocale, funky discohouse vol invloeden uit jazz, soul, hiphop en zelfs r&b. Nu brengt het label de tegenwoordig onvermijdelijke overzichtsverzamelaar Splinter 5 op de markt. En blikken we ook graag nog even terug op het, nog niet eerder op love2party besproken, album van Crazy Penis.

Tekst: Robert Jan
Foto's: Paperecordings
.


Overzichtsverzamelaar Splinter 5


Crazy Penis - The Wicked is Music
Crazy Penis is een uit Manchester afkomstige groep gevormd rond het duo Jim Baron and Chris Todd. Rond 1996 ontmoetten deze twee elkaar op de universiteit. Naast proberen te studeren hielden de twee zich voornamelijk bezig met het roken van dikke joints en het produceren van platen. Hun eerste plaat was het nummer 'Diggin deeper' wat gelijk al goed werd opgepakt door onder meer Ashley Beedle en Laurent Garnier. In 1998 kwamen ze met het debuutalbum 'A nice hot bath'. Nu, vier jaar later, volgt dan het tweede album 'The Wicked is Music'. Werd er voorheen voornamelijk met z'n tweeen gewerkt, inmiddels is Crazy Penis een heuse band geworden. Regelmatig worden er dan ook live optredens verzorgd. De toevoeging van de vocalen van Danielle Moore, bass van Tim Davies en de percussie van Mav maakt de band tot een perfect geheel.

Danielle werd ontdekt in een club in Manchester waar zij als DJ werkte en Shirley Bassey imitaties ten gehore bracht. Al snel stopte zij daar mee, om de teksten en melodieen voor Crazy Penis te schrijven. Mede door haar specifieke stemgeluid klinkt dit album heerlijk in het gehoor. Met nummers als Keep on, Give it up en Mind wide open laat zij horen dat ze heel wat talent in huis heeft. Het album is een opmerkelijke mix van stijlen. Hoofdbestandsdelen vormen disco en house. Maar we komen invloeden tegen uit funk, soul, jazz, hiphop en r&b. Al met al een gevarieerd, en aanstekelijk laid back album. Ideaal als je na een dag werken thuis op de bank neerploft. Binnen no-time ben je weer helemaal opgevrolijkt.

Luisteren naar The Wicked is Music

Splinter - A paperecordings compilation
Splinter Five biedt ons een verder kijkje in de keuken van Paper Recordings. Op dit album vinden we een verzameling aan tracks van de diverse artiesten die reeds op dit label verschenen zijn. Net als de cd van Crazy Penis is dit ook een zeer relaxte cd met dezelfde variatie aan stijlen. Het album opent met Norr / Vychod. Een samenwerking tussen de Tjechische DJ Tvyks en de Zweedse producer Hakan Lidbo. Zacht klinkende tribal beats, heerlijke melodien en een jazz-achtige trompet. Hierna volgt nog een Zweedse act, Outcold's Can't stop dancing. Hier wordt het geheel iets dansbaarder door de meer aanwezige beats. De vocalen in dit nummer worden verzorgd door Emma Holmgren. Hopelijk gaan we snel meer van deze dame horen.

Via bijdragen van onder meer Harlem Zip Code en Crazy Penis komen we aan bij Truant's Afro Bandwagon. Wederom met een Zweeds tintje, want geremixed door eerder genoemde Hakan Lidbo. Ook hier weer een mooie opbouw met de percussie en de jazzy trompetten.
What it is van Tony Senghore is funky mix van hiphop beats en r&b. Hier worden de vocalen verzorgd door zangeres Freeda. Met aanvulling van wat gescratch en het gebruik van samples is dit een van de origineelste nummers op deze compilatie. Reset's Gasflap is het nummer dat het meest uit de toon valt op deze cd. Vage samples, geluiden alsof ze rechtstreeks uit de Commodore 64 komen en een ietwat nerveus melodietje.Meer info:Paperecordings

Splinter Five wordt geleverd als dubbelalbum. De eerste cd biedt de nummers ongemixt. De tweede cd is aan elkaar gemixt door huis dj Elliot Eastwick. Eastwick begon in 1992 zijn dj-carriere in een van de meest legendarische clubs wereldwijd, De Hacienda in Manchester.

Nu, 10 jaar later, heeft hij inmiddels gedraaid met onder meer Danny Tenaglia, Todd Terry, David Morales en Louie Vega. Samen met Miles Holloway en Si Brad vormt hij Salt City Orchestra. Verder produceert hij met Holloway ook onder de naam Reset. Daarnaast schrijft hij ook voor diverse muziekbladen waaronder Muzik. Met een soepele stijl mixt Eastwick de nummers aan elkaar. Pas als de cd is afgelopen realiseer je je dat je de overgangen tussen de nummers amper hebt gehoord. Vrijwel alle nummers van de eerste cd komen we op deze cd ook tegen. Aanvulling hier is Reset's Runaway Dub. Spacey, dub, ambient, house, verzin er zelf maar een naam voor. Een welkome aanvulling tussen de aanstekelijke, vrolijk stemmende en vaak vocale funky (disco)house en luchtige poppy dance.

Elliot Eastwick, huis-dj van paperecordings

Splinter Five tracklisting
cd1 - unmixed
01 DJ Tvyks and Hakan Lidbo - Norr / V_chod (Version 1)
02 OutCold Feat. Emma - Can't Stop Dancing
03 Harlem Zip Code - I Feel Music
04 Dealers Choice - New York City
05 The New Aluminists - Kill the Lights (Scoper and Bubba mix)
06 Crazy Penis - Give It Up (Faze Action Instrumental)
07 Truant - Afro Bandwagon (Hakan's Johnny Weissmuller mix)
08 Keyboy - Viva Blue (de-pressed mix)
09 Tony Senghore Feat. Freeda - What is it / What it is (Original mix)
10 Reset - Gasflap

cd 2 - mixed
01 Harlem Zip Code - I Feel Music
02 Crazy Penis - You Started Something
03 Dealers Choice - New York City
04 Keyboy - Viva Blue (de-pressed mix)
05 Truant - Afro Bandwagon (Hakan's Johnny Weissmuller mix)
06 Harlem Zip Code - Club Triad
07 OutCold feat. Emma - Can't Stop Dancing
08 Crazy Penis - Give It Up (Faze Action Vocal)
09 Reset - Runaway Dub (Del-5 Northwest Coast Mix)
10 Tony Senghore - What is it / What it is (Tony Senghore's Horehaus Vocal)
11 DJ Tvyks and Hakan Lidbo - Norr / V_chod (Version 2)

Crazy Penis' The Wicked is Music en de dubbel-cd Splinter zijn nu verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws