Lemon8 - The Inner Sanctuary Sessions (Basic Beat)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Als Lemon8 het doet, dan doet ie 't goed!

'Something strange is going down. Everywhere I walk... it's like danger walking along with me...! New York, New York'

Soms vraagt ondergetekende bij zichzelf af: zou Harry Lemon af hebben geweten van de terroristische aanslagen op 11 september 2001? Of erger nog: zou hij banden hebben met Al Qaeda en bevriend zijn met Osama Bin Laden? Het nummer 'New York, New York' maakte hij immers ruim een jaar voor de aanslagen. De track werd toen opgepikt door progressive-koning John Digweed en zou verschijnen op zijn Bedrock-imperium. Maar de releasedatum werd keer op keer uitgesteld en uiteindelijk zelfs afgelast. Dit omdat Digweed na de aanslagen geen Amerikaanse harten wilde krenken. Dit heeft Harry doen besluiten om de plaat gewoon in Nederland uit te brengen, zo ongeveer gelijkertijd met de wereldrelease van zijn - in Nederland reeds verkrijgbare - studioalbum The Inner Sanctuary Sessions.

Tekst: Marcel'It's like danger walking along with me'

Zijn geheim?
Te lang hebben we er op moeten wachten, het debuutalbum van de Rotterdamse dj, producer en columnist Harry Lemon8. Hij draait immers al meer dan vijftien jaar mee. Als dj, als producer, maar vooral als remixer. 'Als Lemon8 het doet, dan doet ie 't goed', heb ik wel eens horen vallen toen hem de zoveelste remixklus werd opgedragen. Hij doet er in ieder geval altijd wat mee, maakt het betreffende nummer naar zijn hand. Dit in tegenstelling tot veel remixers die vaak niet origineel en vernieuwend voor de dag komen. Lemon8 ('don't drink it!') is een veelzijdig producer. Hij maakt electronic music with no limits. (Blijkbaar niet alleen het credo van Laurent Garnier's F-Communications) Zijn geheim? De spanning in zijn producties. De subtiele opbouw, die altijd leidt naar een soort bevrijding, een climax. Zo opereert hij ook als dj, getuige zijn indrukwekkende vertoning op het Lowlands Festival, deze zomer. Zijn album The Inner Sanctuary Sessions kun je beschouwen als een spannend verhaal, zo niet een huiveringwekkende Thriller!

Zijn album:
Twintig tracks verdeeld over twee schijfjes. Veertien remixen en zes eigen producties, allen aan elkaar gemixt in een typische dj-set van Lemon8. Dit album is de exacte weerspiegeling van Harry's leven als dj, producer en remixer. Hiermee slaat hij geen twee, maar drie vliegen in 1 klap. De eerste cd start lekker ingetogen met remixen van Tag ft. Azun en Kid Vicious. Vervolgens brengt hij er - met twee eigen nummers - wat meer vaart in. 'Future Funk Express' is een prachtig voorbeeld hoe Lemon8 in de studio te werk gaat: de opbouw is zo sterk, zo subtiel. Stukje bij beetje valt de muzikale puzzel in elkaar. Een extra portie strings, nog meer vocalen, de allerdiepste baslijnen: het past perfect. Bij het zevende nummer: Harry's remix van Mike van den Berg's 'Spooky' overtreft hij zichzelf. Ditmaal geen stuwende housebeats, maar de meest krachtige breaks die Layo & Bushwacka! verstelt doen staan. Wanneer na een minuut of negen de baslijnen van zijn eigen 'Triple Funk' worden ingezet, is het feest compleet. En die goede sfeer handhaaft zich tijdens de laatste twee nummers: 'The Only Way' en het al eerder besproken 'New York New York'.The Inner Sanctuary Sessions

Na een welverdiende rustpauze kan het tweede schijfje in de speler. Deze cd is meer euforisch dan de eerste. Ook hier begint Harry vrij ingetogen en kiest hij voor een aantal donkere, diepe (tech)housetracks. Maar vanaf de prachtige 'Janeiro'-remix van Solid Sessions (nummer 5) wordt de muziek melodieuzer en ook iets steviger van karakter. Nog steeds combineert Harry donkere housebeats, ijzingwekkende vocalen (zoals op de track Burden - 'It Isn't Over Yet') met fraaie stringpartijen, alleen laat hij ze nu begeleiden door krachtige melodielijnen. Uitschieters zijn de remixen van 'Strange World' (Greed ft. Lesley), 'Aira Force' (Arrakis) en zijn eigen 'Pressure'. Met nog 1 nummer te gaan, zijn we aan het eind gekomen van de trip van Lemon8. Het was een reis met bergen en dalen, met diepgang en hoogtepunten. Vooral hoogtepunten! Het is de veelzijdigheid die het mixalbum zo goed maakt en de spanning die elk nummer kracht geeft. Harry wordt vaak onterecht in het progressivehokje geduwd, maar met The Inner Sanctuary Sessions bewijst hij dat hij ook uitstekend uit de voeten kan met breakbeats en techhouse. Een talent dat voor maar weinig producers is weggelegd.

Lemon 8 Online

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws