Gary D - D.Trance 2002 / 3 (PIAS)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Drie cd's vol stevige hardtrance van Gary D

Gary D brengt ons voor de 22e keer een verzamelwerk met stevige hardtrance platen. Net als de vorige versies is ook dit weer een dubbelCD met in totaal 21 nummers. Als bonus zit hier dan nog een derde CD bij met een 'special turntable mix' van Gary D zelf. Direct na het bekijken van de tracklisting valt direct op dat het niet de allernieuwste nummers zijn. Zo vinden we onder andere Tiesto's 'Lethal Industry', Marco V's 'Godd' en 'Madagascar (Ferry Corsten remix)' van Art of Trance terug op deze verzamelaar. Niet de meest recente nummers, maar ze blijven toch lekker klinken.

Tekst: Robert-Jan

CD1 opent met een mede door Gary D zelf gemaakte remake van 'James Brown is dead'. Destijds was dit al meer een leuke gimmick dan een goede plaat. Tegenwoordig en in deze versie is het eigenlijk zonde van de CD. Het tweede nummer klinkt gelijk al een stuk beter: 'I like it loud' van Marc Arcadipane. Dit nummer is vaak terug te horen op hard dance parties. Hetzelfde geld voor nummer drie. Yoji Biomehanika liet zijn 'Ding -a -ling' onderhanden nemen door DJ Scot. Het begin van het nummer is wat matig, maar zodra de drumroffels en de kerkklokken erin komen begint het echt lekker te lopen. Halverwege komt een heerlijke break met bijna theatrale geluiden waarna er weer stevig verder wordt gebeukt.

Het vierde nummer is een vrij eenvoudige plaat, een sample met de tekst 'We are one' en wat niet al te moeilijke baslijnen en melodietjes. Via Marco V's 'Godd' komen we aan bij Marc Dawn's 'Expander'. De opbouw is vrij saai, gebouwd rond een sample van Underworld. Na ongeveer drie minuten wordt het eerst bijna stil waarna de plaat plotseling een stuk steviger wordt. De climax waar je op blijft hopen blijft echter uit. Vreemd ook dat dit de 'Flutlicht vocal mix' is: de vocalen die in het nummer te horen zijn duren bij elkaar ongeveer 3 seconden.


Michael Jackson
'Dunkelheit' van DJ Lerby begint vrij druk. Baslijn en melodie lopen erg druk door elkaar. Even later begint een stem vergelijkbaar met de stem uit Michael Jackson's Thriller zijn verhaal: 'Dunkelheit umspannt die nacht, jetzt kommt die angst fur ein bose traum'. De melodie die hierop volgt is behoorlijk commercieel, maar klinkt toch niet onaardig. Rodd-Y-Ler's 'Lifesigns' is de volgende track van de CD. Het begint met een apart klassiek intro. Even later volgt een vrij standaard baslijn gevolgd door een snerpende hi-hat. Als finishing touch wordt hier dan weer een zweverige melodie overheen gelegd. Helaas blijft ook bij dit nummer de echte climax uit. Hekkesluiter van de eerste CD is 'Journey into sound' van Accuface. Ook dit nummer is geen echte topper. Ook dit nummer zit zeer druk in elkaar en het melodietje is wel erg simpel en kinderachtig.

'Across the stars' van Final Flash is de opener van CD2. Via wat ouderwetse computer geluiden en een flinke bas wordt er steeds meer tempo in gebracht. Een catchy melodie hieroverheen en de toevoeging van wat drumroffels brengt ons een prima plaat met een heerlijke opbouw. De volgende plaat is vooral bekend om het irritante geluid erin. Kenny Takito's 'Moskito' wordt zeer gekenmerkt door het geluid van een kudde op hol geslagen muskieten. Toch is ook dit een van de betere platen door de rollende bas en drums. 'Acid Phase' van Emanuel Top werd onder handen genomen door de duitse hardtrance DJ Kai Tracid. Hier valt ook weinig op aan te merken, stereo een paar standen hoger zitten en genieten maar.


snerpende drumroffels
De Ferry Corsten remix van Art of Trance' 'Madagascar' is inmiddels wel bij iedereen bekend. Een van de oudere nummers op deze CDset, maar blijft goed om af en toe te horen. Een van de grote toppers is 'Scream' van ZX AKA Zenith DJ vs Avex. Beukende bassen, snerpende drumroffels en een schreeuwende sample: 'I wanne hear you ...'. 'Angels Return' van Angel of death' klinkt weer vrij standaard. Het is even wachten, maar uiteindelijk komt er een heerlijk catchy melodietje in de plaat. Een melodietje dat je echt vrolijk kan maken. Ook de break en de daaropvolgende wederopbouw in de plaat is erg lekker.

'Angels return' van Angel of death begint er direct stevig op los te beuken. Klinkt zeer trancy met een leuke melodie. Alleen de bas is vrij droog waardoor je het nummer vrij snel zat bent. Da Rouge gaat vervolgens verder met 'Die Ankunft' een swingende plaat met wat duitse samples. De baslijn is echter vrijwel hetzelfde als in het voorgaande nummer. Alphazone's 'Stay' heeft een pompende baslijn en goede vocale samples. Ook de trance melodie die er in wordt gebracht krijgt de voeten wel van de vloer.


Bekende sample
Het melodietje in het begin van 'Feel the fire' klinkt erg aanstekelijk. Het blijft echter een aantal keren terugkomen waardoor het een beetje op de zenuwen gaat werken. Verder is dit nummer van Krid P vrij eentonig en daardoor een van de mindere platen. 'Devotion' van The Mystery doet het een stuk beter. Een aantal keren denk je nu gaan we knallen, maar dan wordt de opbouw toch weer uitgesteld. Fraaie trance melodien ook. Halverwege valt het nummer bijna volledig stil waarna het los barst tot een prima trance plaat. Tip: hard! Afsluiter is E-Wok's 'Go back'. Een van de producers van deze plaat is R vd Beuken. Hijn doet zijn naam in ieder geval eer aan. Verder wordt deze plaat gekemerkt door een zeer bekende sample 'What we gonna do right here is go back'.

Al met al staan er goede en mindere nummers op beide cd's. Een aantal nummers zijn echter alweer een wat langere tijd uit en inmiddels op diverse andere verzamelaars uitgebracht. Misschien had Gary hier toch wat meer nieuwere platen op kunnen zetten. Van een aantal nummers is het echter toch wel leuk om de volledige versie in huis te hebben. Nadeel van een verzamelaar gevuld met 'full length trance tracks' is echter toch het feit dat er tussen iedere tracks weer twee seconden stilte valt. Hierdoor kom je toch niet echt in de stemming. Dit wordt echter volledig goed gemaakt door de bonus cd. Volgens de cover is dit een special turntable mix van Gary himself. De kwaliteit van de mix doet echter vrij snel vermoeden dat de mix toch stiekem op de computer is gemaakt. In deze mix worden de betere nummers van beide cd's dan ook samengesmolten tot een stevige mix. Vooral in de auto met het volume voluit klinkt dit zeer lekker. Hoogtepunten in de mix zijn toch wel 'Scream' en 'I like it loud'. Afsluiter is de DJ Scot remix van Yoji's 'Ding -A -Ling'. Na het draaien van de bonus mix ontstaat het vermoeden dat de eerste twee cd's nog maar weinig in de speler gestopt zullen worden.


Tracklisting
CD1
01- H.A.Z.A.R.D. - James Brown is dead (Gary D. deadly hard bass remix)
02- Marc Arcadipane feat. Dick Rules - I like it loud (Dance Nation remix)
03- Yoji Biomehanika - Ding -A -Ling (DJ Scot rmx)
04- Chemistry - We are one (Club mix)
05- Marco V - Godd (Original)
06- Marc Dawn - Expander (Flutlicht vocal mix)
07- DJ Tiesto - Lethal Industry (Svenson & Gielen remix)
08- DJ Lerby - Dunkelheit (Villa & Gant remix)
09- RoddY-Ler - Lifesigns
10- Accuface - Journey into sound (Club mix)

CD2
01- Final Flash - Across the stars
02- Kenny Takito - Mosquito (Megara vs DJ Lee mix)
03- Emanuel Top - Acid Phase (Kai Tracid remix)
04- Art of Trance - Madagascar (Ferry Corsten remix)
05- ZX AKA Zenith DJ vs Avex - Scream (Main club mix)
06- Angel of death' - Angels return
07- Da Rouge - Die Ankunft (Schwarze puppen rmx)
08- Alphazone - Stay
09- Krid P - Feel the fire (Junkfood Junkies remix)
10- The Mystery - Devotion
11- E-Wok - Go back (Original mix)

CD3
Special turntable mix by DJ Gary D.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws