Compilation 2 (Music For Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music


Met Compilation 2 ontstijgt Music For Speakers zichzelf

Compilation 1 was de introductieverzamelaar die ons nog maar twee jaar geleden op aangename wijze liet kennismaken met het mysterieuze, ingetogen en melancholieke geluid van Music For Speakers. Werk van de vijf oprichters en eigenaren, Aardvarck, David Caron, Sandor Caron, Madcap en Sonar Lodge. Op de daarop volgende ep's en artiestenalbums maakten ze alle beloften waar en de internationale belangstelling voor het label groeide sterk. Twee jaar later volgt Compilation 2. De releases van het label gaan inmiddels over de hele wereld en krijgen overal een even warm onthaal. En als we Compilation 2 mogen geloven, verschijnen er binnenkort zelfs een paar prachtige internationale bijdragen op het label. Music For Speakers, oftewel M4S.
On-Nederlands mooie en prikkelende electronica!


Zoals altijd even ingetogen als tot de verbeelding sprekende vormgeving


Tekst: Nico
Foto's: Music For Speakers


Het is releasenummer zestien van het label. Symbolisch vertaald in zestien tracks op Compilation 2. Negen nog niet eerder uitgebrachte tracks, zeven eerder alleen op vinyl. Met een indrukwekkende bijdrage van Teledubgnosis, een internationaal ambient dub collectief rondom drummer Ted Parsons (Prong, Godflesh en Bill Laswell) dat sfeervolle, soms scary, dubby electronica maakt. Zweverige soundscapes, ijzige klanken, loodzware baslijnen en uiteraard de stevige dubritmes van Parsons op drums. Soms lekker loom deinend, dan weer opzwepend met in intensiteit toenemende drums en synths. Een exclusieve track van Teledubgnosis en een uiterst fraaie bijdrage aan een toch al niet geringe verzameling

Melodieus en warm
De internationale gastbijdragen van Teledubgnosis en het duo Tam Tam, Johannes Trobhl en Sam Auinger, doen op geen enkele wijze afbreuk aan het zoals altijd ingetogen, melancholieke geluid, dat zo kenmerkend is voor alle releases van Music For Speakers. Ingetogen downtempo, beklemmende soundscapes, jazzy ritmes, experimentele electronica, funky detroit techno, industriele beats. Het ene moment verlang je naar een dansvloer, het andere moment zit je achterover gedrukt in je stoel en kruipen er gruizige beats uit je speaker, gehuld in dromerige soundscapes en betoverende melodieen. Je waant je in zo'n typische jaren vijftig, zestig, rokerige jazzclub, waar zwarte muzikanten met hart en ziel hun instrumenten bespelen. En je wordt ruw wakker geschud door het beatfreaken van dj Aardvarck, die er een waar genoegen in schept om de schaar eens stevig in zijn ritmes te zetten. Iets waar het al even Nederlandse duo Funckarma ook al zo'n genoegen in schept. Zij namen de op het Harmonica And Cross album van Sandor Caron verschenen Z-Head maar al te graag onder handen. Op Autechriaanse wijze laten ze de beats knisperen, knetteren en haperen maar leggen er tegelijkertijd wel de meest mooie klankdekens en melodieen overheen. Even melodieus en warm gaan Richard Hermes en Felix van der Vorst onder de naam Madcap te werk. Warme, sfeervolle poppy electronica, ingetogen tikkende beats, met wat duistere kanten, zelfs met vocalen.

Een aantal van de releases op Music For Speakers


Auriform


Harmonica and Cross


Agenda



Compilation 1


Sound Effects


Coda ep



The Solid Sender EP


Inflatable Scream


Emsees

experimentele electronica
Naast Teledubgnosis en Tam Tam veroorloven Aardvarck, David Caron, Sandor Caron, Madcap en Sonar Lodge zich zoals altijd alle vrijheid, in verschillende samenstellingen. Ook nieuwkomer Harko Pront uit Eindhoven wijkt met zijn grommende beats, beklemmende synths en opmerkelijke vocalen nogal af van het geijkte. Het blijft dan ook opmerkelijk dat iedere release een overduidelijk muzikaal stempel draagt dat met Music For Speakers verbonden lijkt. Een altijd wat onheilspellende sfeer, ingetogen, misschien zelfs soms wel in zich zelf gekeerd. Zelfs als drum 'n bass als inspiratie diende. Of typische film noir soundtracks als decor hebben gediend. Jazzy avantgardistische breaks, gruizige industriele beats of experimentele electronica. Overal drukt een bepaalde zwaarmoedigheid op, zonder ook maar ergens te zwaar op de hand te worden. Meespelend en dramatisch. Maar wel van een betoverende schoonheid. Het mooiste dat eerder op het label verscheen is hierop verzameld, rijkelijk aangevuld met exclusief materiaal en veelbelovende teasers van de mooie dingen die gaan komen. Met Compilation 2 versterkt Music For Speakers zijn toch al sterke positie aan de top van de onafhankelijke Nederlandse labels nog wat verder.

Labelimpressie: L2P labelimpressie
Meer info en vele luisterlinks: Music For Speakers

Prijsvraag!
Het houdt maar niet op. Ook Music For Speakers liet een prachtig pakket bezorgen op de redactie van love2party waarin maar liefst vijf exemplaren van de cd Compilation 2 zaten, inclusief M4S poster. Natuurlijk zijn die vijf exemplaren voor jullie, mits je even het goede antwoord op de volgende vraag stuurt naar Nico o.v.v. prijsvraag M4S. Wie zijn de vijf originele oprichters en eigenaren van het Music For Speakers label?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws