Robotic House Movement Volume One (Honchos Music)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Electrofunk & lazy housebeats

De mannen achter het volprezen Engelse label NRK house imperium en de even volprezen Nite:Life reeks, Nick Harris & Redg Weeks, doen het opnieuw. Robotic House Movement is hun nieuwste speeltje, dat door het Engelse DJ Magazine reeds tot mixalbum van de maand werd gebombardeerd. Niet zo vreemd gezien de uitstekende tracklisting met tracks en remixen van Peace Division, Felix da Housecat, Noorse publiekslievelingen Royksopp, X-Press-2 en Audio Soul Project.

Nick Harris & Redg Weeks

Tekst: Nico

Laat je niet afschrikken door de science fiction hoes. En al helemaal niet door de vage verhalen erin over "electronic robotic energy", waarin bovendien kwistig wordt gestrooid met citaten uit Krafwerks klassieker "We Are The Robots". Het valt ook niet mee om iedere keer weer origineel voor de dag te komen, het aanbod van mixalbums is amper nog te overzien. Nick Harris & Redg Weeks, de mannen achter het Engelse NRK label, thuisbasis van o.a. Jamie Anderson en Ian Pooley, hebben hun uiterste best gedaan om een goed excuus te verzinnen om weer een album samen te stellen en te mixen. Maar al dat gelul hebben ze helemaal niet nodig. Het gaat tenslotte om de muziek. En die ziet er alleen al op papier aantrekkelijk genoeg uit!

Het album opent gelijk al met de diepe, borrelende en pulserende electro baslijnen en analoge klanken van Oh Baby van de uit San Francisco afkomstige DJ Rasoul. Diep, funky en meeslepend in een remix van Quinn Whalley, die later op het album zelf te vinden is onder de naam Different Gear. Harris & Weeks mixen de analoge track vloeiend naar Bug Mantra van Go! Dimaggio, waarin zo'n zelfde nadrukkelijk aanwezige baslijn allerlei stemsamples voortstuwt over lazy oldskool housebeats. De toon en het tempo zijn gezet en Harris & Weeks wijken daar amper nog vanaf. Geen heftige opbouw of heftige climaxen. Het tweetal mixt een bijna tachtig minuten durende housetrip die net zo oldskool als futuristisch is. Diepe groovy en meeslepende house zonder al te veel tierelantijntjes en melodietjes. Oudgedienden als Peace Division, X-Press-2 en Pete Heller staan fier overeind tussen het aanstormend talent. Medicine bijvoorbeeld, wiens Ape Don't Kill Me met zijn vocoderstemmen en massieve, maar simpele synth-akkoorden perfect past in de voortdurende eighties revival. Of het sluitstuk, de verrassende electrofunk remix die het Noorse duo Royksopp (Eple en Poor Leno) maakte van Felix Da Housecats What Does It Feel Like. Ouderwets lekkere analoge house met de blik stevig gericht op de toekomst. Harris & Weeks doen het inderdaad opnieuw. En het tweede deel is zelfs al in de maak.

Tracklisting
DJ Rasoul - 'Oh Baby' (Quinn 'Kerbcrawler' Whalley Mix)
Go! DiMaggio - 'Bug Mantra'
Audio Soul Project - 'Everything Is Alright' (Ricky Montanari & Davide Ruberto Mix)
Peace Division - 'On The Bandwagon'
Foremost Poets - 'Moonraker' (DIRTY Vocal Mix)
Weekend World - 'Cubes'
Audio Soul Project - 'Community' (Francois K & Rob Rives Acapella)
Erro - 'Change For Me' (Akabu Dub)
Medicine - 'Ape Don't Kill Me'
Different Gear - 'A Little Bit Paranoid'(Dub)
JonH & Raskal - 'Drop The Beat' (DJ Dan v. Smitty & Davenport Mix)
Menace - 'Sound Of The Floor' (Superchumbo Mix)
X-Press 2 - 'Lazy' (Peace Division Mix)
Louie Balo feat. Jeannie Hopper - 'Guiding Light' (Pete Heller Dub)
Felix Da Housecat - What Does It Feel Like? (Royksopp Mix)

Robotic House Movement is nu verkrijgbaar via NEWS

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws