L.S.G. - The Hive (Superstition)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Warme en melodieuze funky technogrooves van Lieb


Je zal begin jaren negentig maar gevallen zijn voor de veelzijdige sound van de uit Frankfurt afkomstige producer en dj Oliver Lieb. En jezelf voorgenomen hebben om alles van deze beste man te gaan verzamelen. Dan heb je inmiddels een aparte kamer moeten inrichten, gevuld met zijn output. En een enorme lening zijn aangegaan bij de bank. We hebben er geen officieel onderzoek tegenaan gegooid, maar naar onze mening is er in de dancescene geen producer die ook maar in de buurt komt van Lieb, als het gaat om de hoeveelheid releases. Of het nou om techno, house, trance, electro, breakbeats of ambient gaat, Oliver Lieb heeft wel ergens een pseudoniem waaronder hij het reeds heft gemaakt, en uitgebracht. The Hive is zijn zesde album onder, wellicht zijn bekendste pseudoniem L.S.G.


Tekst: Nico
Foto's: Superstition


Oliver Lieb werd in 1969 in Frankfurt geboren en bestookt sinds 1989 de muziekwereld in een abnormaal tempo met 12-inches en albums. De meest tot de verbeelding sprekende pseudoniemen zijn ongetwijfeld L.S.G., Spicelab, Ambush en Paragliders, maar zijn complete discografie beslaat wel een paar kantjes. Naast voornoemde namen schuilt Lieb namelijk ook nog achter namen als Ivan, S.O.L., Mindspace, Superspy, Smoked, Ecano, Radical Impression, Snakemen, Archon, Genetix, Strike, Gobiman, Alpha Omega, Mark III en dan ook nog eens achter een onvoorstelbare hoeveelheid namen waaronder hij samenwerkt met verschillende producers en dj's. Platen van zijn hand verschenen op evenveel verschillende labels waaronder Delerium, Harthouse, Eye-Q, Recycle or Die, Superstition en Tetsuo.
Maar schrik niet, naast al zijn eigen studiowerk vond en vind de Duitser ook nog rustig de tijd om remixopdrachten van o.a. Faithless, Human League, Moby, Ferry Corsten, Snap, Sven Vath, Yello, Carl Cox, Banco de Gaia, Saints & Sinners, Leila K, en eerder dit jaar nog Tiesto, uit te voeren.

Ministry of Sound
In de danswereld is Lieb een gewaardeerd en gerespecteerd producer, livemuzikant en dj. Zo kom je zijn naam onder andere tegen op het volprezen mixalbum Yoshiesque van Deep Dish. Al is het wel na enig zoeken in de kleine lettertjes want onder zijn eigen naam bracht de Duitser amper iets uit. Daar komt overigens volgend jaar wel verandering in, als alles goed gaat. Besprekingen met het Engelse Ministry Of Sound hebben geleid tot inmiddels behoorlijk concrete plannen voor een Oliver Lieb album. Dat album zal begin volgend jaar moeten verschijnen op het sublabel Data dat zich richt op progressive trance en techno. Alleen in 1993 en 2000 verschenen onder zijn eigen naam respectievelijk de 12-inches Constellation (Recycle or Die) en Knochenbrecher (op Delerium Red). Verder bracht bracht de Duitser in al die jaren geen werk uit onder eigen naam. Het geeft hem namelijk de mogelijk om als een kameleon in de huid van zijn zoveelste pseudoniem te kruipen en allerlei genres en stromingen te verkennen.



Oliver


Lieb


Vooral in de trancewereld is Lieb een gewaardeerd producer met ijzersterke anthems, zoals het enkele jaren geleden uitgebrachte Hidden Sun of Venus. De clubmixen van deze track worden door de kenners en liefhebbers nog immer tot de absolute top gerekend. Al was het origineel oorspronkelijk een vrij ingetogen albumtrack. Bijna net zo succesvol was hij met de Black Series, een serie van drie 12-inches en een album vol meesterlijke melodieuze tracks waarmee Lieb een brug sloeg tussen techno en trance. Maar hij maakt net zo makkelijk diepe, maar altijd sfeervolle ambient vol zweverige soundscapes en dromerige melodieen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar meeslepende synths en soundscapes op de dubbelaar Live in Leipzig / Live in Oslo die hij onder de naam Dp-Sol uitbracht. Registraties van een "live-chill-out-session" in Oslo in 1994 en meer melodieuze electronica tijdens het optreden op Sync III in Leipzig in 1995. Een album dat verscheen op het Duitse label The Spacefrogs, waarop Lieb meerdere 12-inches en albums uitbracht. Onder de naam Ambush bracht hij ethno-percussie georienteerde dance uit op het label Eye Q (Sven Vath), evenals de zeer succesvolle single Everlast, met de baslijn van Michael Jacksons "Don't Stop Till You Get Enough" en elementen uit disco in een opzwepende tranceknaller. Maar het is nog maar een fractie van de hoeveelheid releases!

Meer op de dansvloer gericht
Het meest bekend is toch wel zijn pseudoniem L.S.G. waaronder Lieb onder andere het album Into Deep uitbracht. Een opmerkelijk ingetogen en warme plaat vol trippy trancy hiphopbeats, Braziliaanse sferen en vocalen en betoverende soundscapes. Downtempo trance, of zoiets. The Hive is het zesde album dat Olivier uitbrengt onder de naam L.S.G. Een album dat nog sfeervoller is dan Into Deep, maar tegelijkertijd ook veel meer op de dansvloer is gericht. Lange tracks vol knallende technobeats, gehuld in een melodieuze nevel van kronkelende synths en warme klanken. Sfeervolle technotrance die gelijk al op opener Loose Ends bijna tien minuten mag doorstampen. Down To Earth loopt er vloeiend in over, maar neemt even gas terug met een breakbeat, wat percussie totdat pompende basdrums en een funky groove het tempo rap omhoog brengen. Een funky techno groove, maar net even wat warmer en melodieuzer dan de gemiddelde technoplaat. Halverwege, na dik vijf minuten krijgen we dan helaas toch de lange break vol bezwerende synths. Gelukkig blijven wel de roffels weg. Wel lekker duister en minimaal genoeg om spannend te blijven.



de godganse dag in de studio


Vloeiend loopt na dik tien minuten de track Saviour erin over. De drums worden feller en de geluiden snerpend, soms tegen het valse aan. De grooves zijn er niet minder funky om, de sfeer is wel een stuk meer naargeestig. Op Black Current zijn het roffelende breakbeats en een repeterende korte melodie en echt wonderschone synths die tempo en sfeer bepalen. Wat een prachtige plaat. Zo wordt heel het album als een vloeiend in elkaar overlopende mix gepresenteerd door Lieb. Euforische technotrance en stuwende technogrooves op het ene moment, funky breakbeats en duistere sferen het andere moment. Stevig, maar warm en veelal melodieus. Sfeervolle funky progressieve house die soms gretig tegen techno hangt. Lieb mag dan de godganse dag in zijn studio rondhangen, hij besteedt er zijn tijd in ieder geval wel erg nuttig!

Meer info: Superstition

L.S.G. The Hive is nu verkrijgbaar.
The Hive - The Remixes verschijnt op 20 september

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws