Mystical funk, soul en jazz

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Funk, soul, jazz, electro, new-wave, hiphop en disco in een electronisch jasje

Geen enkele artiest vindt het leuk dat zijn muziek in een bepaalde categorie geplaatst wordt. 'Ik maak meer dan funk alleen', zegt bijvoorbeeld Phil Martin terecht. Daarom hebben we een aantal (verzamel)albums onder elkaar gezet met een veelzijdig karakter. Alles komt aan bod. Van de zwoele jazzy beats van Monte la Rue tot de electro en new wave van Playgroup. En van de atmosferische elektronica van Mike Oldfield tot de Afrikaanse funk en soul van Phil Martin.

Tekst: Marcel


Monte la Rue - Interlude (Cinq Etoiles)

Met de zeer succesvolle Lounge De Luxe Cd-reeks vestigde hij zijn naam in de Nederlandse loungekringen. Ook staat de Belgische dj/producer en labeleigenaar Jan van den Bergh alias Monte la Rue bekend om zijn atmosferische zondagavondshow op ID&T Radio (tussen 22:00 en 00:00) en residenties in hippe gelegenheden als strandtent De Republiek en Club NL. Na een tiental (mix)verzamelaars te hebben uitgebracht, is dit zijn eerste studioalbum. Het is een filmische plaat geworden waarop opvallend veel blaasinstrumenten worden afgewisseld met een handjevol strijkers. Uiteraard gehesen in een sfeervol, elektronisch jasje van Monte la Rue, die met Interlude een degelijk debuut aflevert.
Luisteren naar Monte la Rue


Welcome To Clubjazz 2 (Cinq Etoiles)


Luisteren naar Clubjazz
Als je een verzamelalbum samenstelt en tracks gebruikt van artiesten als LIorca, Aqua Bassino en Brugge Wesseltof, spreek je van 'jazz in da house', oftewel: clubjazz. Net als bij deel 1 is Monte la Rue verantwoordelijk voor de samenstelling van dit tweede exemplaar uit de Clubjazz-serie. Twaalf tracks van een minuut of vijf, zes. Sommige nummers swingen de pan uit, anderen zijn aardig aan te horen en een enkel is wat langdradig. Kortom, een handigheidje voor bij de barbecue of verjaardag (fungerend als achtergrondmuziek), maar een moeilijke aankoop voor de intensieve luisteraar. Klaas Vaak kan soms op de loer liggen. U bent gewaarschuwd!


Peace Orchestra - Reset (G Stone)
Gek word je wel eens van de trend dat elk topalbum een remixbroertje nodig heeft. Ditmaal is het zeer aangename, atmosferische Peace Orchestra-album uit '99 van Peter Kruder (jawel; die van Kruder & Dorfmeister) 'ge-reset'. Producers uit hetzelfde straatje van Kruder, zoals Gotan Project, Beanfield en Truby Trio bogen zich over het werk van hun collega en gaven hun visie over de tracks. Dit resulteert in een album dat weinig indruk maakt. Wie het originele album al in zijn bezit heeft moet hem nog maar eens opzetten, alle andere muziekliefhebbers dienen zich te melden bij de betere platenzaak. En laat deze remix-editie dan alsjeblieft staan!
Luisteren naar Reset

DJ Kicks - Playgroup (!K7)


Luisteren naar Playgroup
De serie DJ Kicks heeft zijn naam hoog te houden. Toppers als Smith & Mighty, DJ Cam, Carl Craig, Stacey Pullen, Kruder & Dorfmeister en zelfs de Stereo MC's stelden in het verleden al een uitstekend exemplaar samen. Nu is het de beurt aan Trevor Jackson alias Playgroup, die vorig jaar nog vriend en vijand verraste met zijn sterke, gelijknamige debuutalbum. Playgound bewandelt zo'n beetje alle genres die we in de jaren tachtig zagen komen, blijven en/of gaan. De typische vocale synthesizerspop die voornamelijk vanuit Engeland ons land kwam binnenzetten, vinden we zowel op zijn debuut als op zijn nieuwe DJ Kicks-verzamelaar terug. De fusie van disco, funk, hiphop, electro, new wave, en house is een streling voor het oor. Een geweldig overzicht van twintig jaar dansmuziek in de breedste zin van het woord!


Mike Oldfield - Tres Lunas (Warner)
De 49-jarige Mike Oldfield is een veteraan op het gebied van melancholische, atmosferische synthesizermuziek. Al in '73 zag zijn debuutalbum Tubular Bells, dat goed was voor maar liefst zestien miljoen exemplaren, het levenslicht. Ruim 25 albums en 15 compilatie-cd's verder, vindt de Brit het hoog tijd om de hedendaagse loungegeneratie een cursus 'chill-out' muziek te geven. Een warme plaat die het midden kiest tussen moderne elektronica en gevestigde pop is daarvan het resultaat. De muziek is soms wat voorspelbaar, maar productioneel dik in orde. Moby zou het niet beter gedaan kunnen hebben. En wil de echte Vangelis nu opstaan?
Luisteren naar Tres Lunas

Phil Martin - Mystical Funk (Feelgood)


Luisteren naar Mystical Funk
"A mixture of funk, soul, reggae, African and Brazilian flavours. Mystical rootsy rhythms with soulful melodies that make the dance floor cook. Als we de persinformatie moeten geloven, is Phil Martin een veelzijdig producer. Met zijn aangename mix van verschillende Afrikaanse stijlen leunt hij een beetje op het succes van Zuco 103. En dat is niet zo vreemd. Net als de Zuco 103-formatie komen Phil Martin en zijn bandleden uit Nederland. Martin laat zich vergezellen door een bassist, gitarist en een percussionist. Zelf speelt Phil de drums en de synthesizers. En zoals de titel al aangeeft, zorgt deze samenwerking vooral voor veel funk. Juist die jazz, soul, latin- en disco maken het zo mystiek. Nog niet zo goed als Zuco 103, maar wellicht gaat daar binnen afzienbare tijd veranderen...


Cinq Etoiles
G Stone
Playgroup
Mike Oldfield
Phil Martin

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws