Various - Electrotech Volume 1 (Compulsive Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het eerste deel van Electrotech smaakt naar meer. Veel meer!



Electrotech is een nieuwe mixreeks van Compulsive Records, een recent opgericht sublabel van het Engelse Kickin Records. Schrik niet, met de huidige electrorevival heeft dit eerste deel geen ene moer te maken. Wel alles met stuwende vierkwartsmaten, dieper dan diepe deephouse, beukende techno, sensuele grooves, smerige synths, wellustig kronkelende baslijnen en even wellustig borrelende acidlijnen. Het label maakte een selectie en nodigde de Zweedse underground dj Andreas Bender uit om de gekozen tracks vloeiend aan elkaar te mixen en van wat extra flavours te voorzien. Geen zware opgave voor de Zweed, zo blijkt.

Tekst:Nico

Met Electrotech kiest het Engelse Compulsive Records voor een mixserie waarbij grenzen moeten vervagen, stijlen en genres er niet langer toe doen. Het uitgangspunt voor deze serie is om op ieder deel ervan na diep graven met een selectie op de proppen te komen waarbij vergeten klassiekers, niet eerder verschenen tracks en exclusieve remixen gemoedelijk naast elkaar komen te staan. Tracks die op zichzelf een verhaal te vertellen hebben, die zich moeizaam in een hokje laten vangen. Een hele mond vol, en een prachtig uitgangspunt. Maar waar het om draait is de muziek. En daar komt de Zweedse dj Andreas Bender om de hoek kijken. Naast een sterk groeiende internationale belangstelling voor zijn draaikunsten, brengt de Zweed al geruime tijd diepe house en techno uit op labels als Primevil, Loop, Refill Records, Clear Blu en het Amerikaanse i! Records. Hij mixte het eerste volume van de Electrotech en bewerkte het resultaat digitaal "wit lots of imagination", wat we daar in hemelsnaam dan ook onder mogen verstaan.



Andreas Bender opent de mix uiterst donker met de fluisterende stemmen, zoemende geluidslagen en onvervalste Detroit techno van Paul Macs Dual Gage, afkomstig van zijn debuutalbum Old School Former Pupil. Duister en vooral grimmig totdat de zacht zwevende soundscapes en betoverende synths langzaam komen opzetten. Lang voor het eind horen we de pompende vierkwartsmaat van David Alvarado's Auburn al aankomen. De deephouse producer uit San Francisco doet zijn befaamde dingen op deze track die later dit jaar zal verschijnen op Ovum, het label van Josh Wink. Een oneindige vierkwartsmaat, tinkelende melodieen, kronkelende synths en natuurlijk de van hem zo bekende zwoele stemmen. Wat volgt is weer een klassieker. En wat voor een! Eniac van Octave One verscheen op het legendarische Detroit label 430 West en zul je niet snel meer tegenkomen in de platenbakken. Zacht rondzwevende soundscapes, sfeervolle melodieen en de nadrukkelijke vierkwartsmaat als constante factor. Nog nadrukkelijker worden de knallende beats op het bekende Blueprints For Your Mind van Chris Gray dat ergens op de grens tussen (Chigaco) house en techno balanceert. Sfeervol maar toch ook vrij minimaal en vooral stevig beukend met een vervormde baslijn die net niet over de top gaat. En dan heb je nog een heel rijtje klassiekers en exclusieve remixen van King Britt, Plantastik (het debuut van Matthew "Buswacka" B!), Decoder (een speciaal voor deze mix gemaakte remix van Stash), Steve Bug, Hardfloor, Dharma en Jamie Read tegoed!

Tracklisting
Paul Mac 'Dual Gauge'
David Alvarado 'Auburn'
Octave One 'Eniac
Chris Gray 'Blueprints For Your Mind'
King Britt Presents Firefly Feat. Ursula Rucker - Supernatural (Derrick Carter BHQ Club Mix)
Plantastik 'Mr. Moon'
Decoder 'Stash' (Exclusive Andreas Bender Edit)
Steve Bug 'You Make Me Feel' (Version 1)
Hardfloor 'Underexposed' Beyond Average (Club Mix)
Dharma 'Transway'
Jamie Read 'After The Rains'
Paul Mac 'Dub Interlude'


Electrotech is nu verkrijgbaar via Lowlands Distributie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws