Layo & Bushwacka! - Night Works (XL Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Hoe de Chemical Brothers hadden moeten klinken.

Het was voor het Britse duo Layo & Bushwacka! geen eenvoudige klus, de productie van de nieuwe plaat Night Works. Het debuutalbum Low Life schopte het in vrijwel elk zichzelf respecterend muziekmagazine tot album van de maand en ontving een stapel awards waar een paard de hik van krijgt. Terwijl je verwacht dat een artiest dan voortborduurt op het succes, is alles bij Layo & Bushwacka! minder waar. Aan hun warme brei van techhouse, breakbeats, electro en dub zijn een aantal zaken veranderd. Het geluid op Night Works is zowel krachtiger als warmer dan op de voorganger. Meer inspiratie, meer ervaring en ook de nieuwe techniek en betere equipement is debet geweest aan het succes van hun tweede langspeler. Het juiste voorbeeld hiervan vind je terug op hun clubkraker 'Love Story', waarop het tweetal de warme sfeer uit de Zuid-Amerikaanse landen teruggebracht in de muziek. Mooie, warme strings en beats, ijzingwekkende geluidscollages en vooral de wederkerende energie is hiervan het resultaat. 'Love Story' zal zonder twijfel een gooi doen naar de meest gedraaide zomertune van 2002.

Tekst: Marcel



Luisteren naar Love Story

Layo Paskin en Matthew Bushwacka! B hebben elkaar ontmoet in de Londense superclub The End. De futuristische club bestaat zeven jaar en wordt nog steeds getipt als een van de beste underground danceclubs van Europa. Layo heeft samen met Mr. C zowel de club als het label The End Recordings opgericht. Bushwacka! was al bevriend met Mr. C voordat hij Layo in de club heeft leren kennen. Na de kennismaking besloten ze samen muziek te gaan maken en hun eigen Subterrain-avond op te zetten. Daarnaast toerden ze stad en land af om hun talentvolle dj-skills ten toon te spreiden. Matthew is zowel de technicus als de producer, Layo is het clubmens, de man die de meeste inspiratie opdoet, demo's en samples naar de studio brengt en zijn maatje voorziet van de laatste tips en hypes. Daarnaast is hij de prater, een persoonlijkheid die de toegesnelde pers te woord staat alsof hij mediatrainingen van Louis van Gaal heeft gehad. Sterk in zijn woordkeuze, loyaal aan zijn collega's en vooral duidelijk en eerlijk over hun muziek. (Een interview dat ondergetekende met het duo had, is gepubliceerd in de mei-issue van ID&T Magazine.)

Major platenmaatschappij XL Recordings, de thuisbasis van ondermeer Basement Jaxx en The Prodigy, heeft de opkomst van het duo slim in de gaten gehouden en ze onlangs getekend voor een handjevol albums. Voor XL financieel gezien een tactische zet, voor Layo & Bushwacka! een handige schakel om hun muziek bij een breder publiek te brengen. En wie een breed publiek wil bereiken, zal een breed album moeten uitbrengen. Een cd waarop meerdere genres de revue passeren, een lp die bovendien voorzien is van gevarieerde muziek. Night Works bevat alle elementen van een goede, veelzijdige elektronische dansplaat. De track 'Shining Through' doet de oude breakbeat-sound van Leftfield opleven. 'Let The Good Times Roll' klinkt zoals de Chemical Brothers op Come With Us hadden moeten klinken.
En - even het laatste voorbeeld - 'Blind Tiger' is een gewaagde mix van jazz, breaks en pakkende melodieen. Muziek zoals DJ Cam die in zijn beste tijd maakte, zij het gestoken in een modern jasje. Met Night Works bewijzen Layo Paskin en Matthew Bushwacka! B dat de sterk opkomende breakbeat-sound een breder en groter publiek verdient. Wie volgt? Wellicht The Prodigy?

Layo & Bushwacka!
XL Recordings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws