Various - Your Lounge Your Music 3 (NEWS)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Lounge is dood. Lang zal lounge leven!

Je moet lef hebben om een verzameling met downtempo tracks nu nog zo'n onuitwisbaar stempel te geven. De verzameling draagt een naam die het eigenlijk niet meer mag dragen. Lounge zit in het verdom hoekje. Lounge is not done. Nee, het merendeel van de hier verzamelde artiesten wil er niets over horen, want het is zeker geen loungemuziek wat ze maken. Het is downtempo! Het is downbeat! Nu-jazz, nu-funk, noem maar op. Maar ze moeten gewoon niet zo ouwehoeren. Want lounge mag dan dood zijn verklaard, veel anders dan heerlijk loungen zit er met weer zo'n verzamelaar van Enrico Riva toch echt niet in!

Tekst: Nico

Naast de volprezen Transatlantik Lounging serie voor het Belgische Life Enhancing Audio, en de daarop volgende twee delen van The Night is Young, voor datzelfde label, is Enrico Riva al weer aan zijn derde deel van Your Lounge Your Music toe. Hij kan er maar geen genoeg van krijgen, en wij vinden dat helemaal niet erg. Stel je voor dat je zelf je weg moest zoeken in de enorme hoeveelheid aan lounge, downtempo, downbeat etc. die in rap tempo wordt uitgebracht. Dat is ondoenlijk, en niet in de laatste plaats onbetaalbaar. Dan is het natuurlijk prettig om een betrouwbare partner te hebben die de actuele stand van zaken in het lage tempo genre van tijd tot tijd verzamelt en voor ons tegen een redelijke vergoeding aan cd toevertrouwt!


Enrico Riva graaft, spit en zoekt nu al jaren in de grote hoeveelheid downtempo releases die verschijnen. Altijd op zoek naar net even dat bijzondere nummer, die exclusieve remix, dat plaatje dat die anderen over het hoofd zagen in hun zoektocht. Al op de vier delen van de Transatlantik Lounging serie liet hij horen daarbij niet voor het al te veel voor de hand liggende materiaal te gaan. Want zeg nou zelf, waarom een verzamelaar aanschaffen waarvan de tracks al op honderd andere verzamelaars zijn verschenen. Zoals bijvoorbeeld het geval was met de uitgemolken tracks van Kruder & Dorfmeister. Nee, Riva zoekt en komt dan op de proppen met een selectie die de moeite waard is.

Het derde deel van Your Lounge Your Music bestaat uit twee schijven die tot de maximale tijdsduur zijn volgestopt met maar liefst 28 tracks. Riva opent gelijk met het alleen op gelimiteerde 10-inch verschenen Summer Serenade van Sven van Hees, en zet met funky beats, blazers en pianoakkoorden de aanzet tot een zwoele verzameling electronica op het lage tempo. De sferen zijn zwoel, sensueel en veelal Zuid-Amerikaans georienteerd. Want bossa en latin domineren niet voor niets al geruime tijd het lage tempo genre nadat dat jarenlang de zwaar berookte dubritmes uit Jamaica zijn geweest.


Teveel tracks om op te noemen, en evenveel namen die je doen duizelen. Het warme en weldadige Fingerprints van de Nederlander Alex Cortiz bijvoorbeeld, of het nog veel warmere vocale Magic Single Barrel van La Taverne Du Lac. Het meeslepende Le Salon van Capsule, van het momenteel zeer in de belangstelling staande Catskills Music, dat truttigheid ten top is, maar waar we vanuit de sofa maar geen genoeg van kunnen krijgen!
Rustig tikkende en kabbelende beats, betoverende melodieen, hemelse blazers, aanstekelijke pianoakkoorden. Maar vooral ook tokkelende gitaren, tropische sferen, exotische taferelen en vocalen waar je geen woord van verstaat, of je moet Zorrequita van achteren heten. De doorgewinterde lounger herkent ongetwijfeld veel van het hierop verzamelde werk. Maar mij zegt een aantal van de namen me helemaal niks. Ik vertrouw gewoon weer op Enrico Riva die me als een betrouwbare gids door al het aangename luistervoer van dit moment loodst. Ik schenk mezelf gewoon nog een verkoelende cocktail in, leun behaaglijk achterover in de sofa en lounge me heel ordinair een breuk. Your Lounge Your Music? Mijn lounge, mijn muziek!

De dubbelaar Your Lounge Your Music 3 is nu verkrijgbaar via NEWS

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws