Meer relaxt luistervoer voor de zomer

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

More smooth grooves, chilled sounds and sensual tunes

Het is amper bij te houden, laat staan te recenseren. Zelfs na een uiterst strenge selectie zie ik mezelf weer schrijven dat dit of dat album absoluut de moeite waard is. Dat het album niet in je vakantiekoffer of je strandtas mag ontbreken. Maar ja, er verschijnen dan ook zoveel fantastisch mooie platen. Ook veel ellende, dat klopt. We selecteerden daarom nog maar eens, en bevelen je onderstaande albums met een goed gevoel aan. Want hoe groot of klein die koffer of strandtas ook is, deze kun je er wat ons betreft zeker nog met een goed gevoel in proppen.


Tekst: Nico

Minus 8 - Minuit (Compost Records / Lowlands)

Minuit is het vierde album van de Zwitser Robert Jan Meyer, en zijn tweede voor het Duitse kwaliteitslabel Compost Records. Het is de opvolger van Elysian Fields dat in 2000 op Compost verscheen. Op zijn debuutalbum Beyond en de opvolger Beyond Beyond was de Zwitser nog voor een groot deel gefocust op drum 'n bass maar met Eysian Fields nam hij daarvan al afstand, al blijven invloeden vanuit het ratelende genre ook op Minuit nog hoorbaar. Maar op dit album zijn het vooral jazz, bossa nova en een dosis spetterende funk waarmee Meyer driftig aan de slag is gegaan. Daarbij kundig terzijde gestaan door een keur aan vocalisten en muzikanten op gitaar, de Fender Rhodes synthesizer, een Hammond orgel, fluit, saxofoon en piano.



Luisteren naar Minus 8

Binnen de huidige lichting downtempo albums is Minuit bij vlagen nog het meest dansbaar. Zoals bijvoorbeeld op de opener The Sun waar na een langdurig zwoel intro de baslijnen langzaam in intensiteit toenemen, zangeres Jillene Luce ons blijft toevertrouwen dat ze zoveel houdt van de tropical sun en de beats en percussie ineens losbarsten. Dan krijgen de roffelende trommels versterking van de Fender Rhodes en het warme en opzwepende geluid van het Hammond orgel.Een fantastische plaat! Op track twee, At The Beach, spelen tokkelende gitaren en de fluit de hoofdrol op ingetogen bossa beats waarover de Braziliaanse zanger Rodrigo Botter-Majo zingt. Meer bossa nova op het instrumentale White met een hoofdrol voor betoverende soundscapes vanuit de fender rhodes. Op Badman & Throbin horen we een sensueel 2-step geluid dat zich goed laat vergelijken met het werk van MJ Cole. En dan heb je nog tien tracks te gaan waarop Meyer soepel bossa, jazz, funk en breaks laat versmelten. Op de tweede helft freakt hij er met zijn breakbeats soms iets te luidruchtig op los, maar als geheel is Minuit een even spannende als toegankelijke plaat die aangenaam zweeft tussen de badhanddoek en de terrasdansvloer!


Modaji - Pre-Sets (Law Of Motion / Lowlands)

Mooi, mooier, mooist! Deze plaat krijg ik maar niet uit mijn cd-speler. Want wat een prachtige plaat levert Modaji, aka Dominic Jacobsen met Pre-Sets af! Het is een verzameling van 12-inches die eerder alleen in Japan zijn uitgebracht, aangevuld met drie niet eerder uitgebrachte tracks. Invloeden, bemoedigende woordjes en vooral veel schouderklopjes komen van mannen als Carl Craig, 4 Hero, Gilles Peterson en Ashley Beedle. Een album waarop melodieuze Detroit techno samensmelt met jazz, latin en vooral veel betoverend mooie soundscapes en melodieen. Na het ijzersterke album Feed The Cat van Agent K komt het Britse Laws of Motion opnieuw met een prachtplaat. De internationale pers was unaniem in hun positieve oordeel, ik sluit me er van harte bij aan.



Meer info over Modaji

De bijgeleverde persinfo rept van nu-jazz, en in de platenzaken zal het album wel in de loungebakken terechtkomen. Maar Modaji laat zich niet zo makkelijk vangen. Al zorgen de betoverende melodietjes en weldadige warmte van de soundscapes ervoor dat je al snel aangenaam achterover leunt. Maar Modaji blikt veel verder dan dat. Op haast even vanzelfsprekende als ingenieuze wijze smelt melodieuze en tinkelende Detroit techno samen met traditionele jazzinvloeden en latin. Aanstekelijke melodieen kronkelen zich wellustig om de rustig tikkende beats en laten zich op weldadige wijze meevoeren over funky baslijnen, om uiteindelijk via dromerige soundscapes in het oneindige te verdwijnen. Soms met hiphop beats, wat vage scratches en een funky plukkende bas, dan weer broken beats en vocalen. Opzwepende percussie en Zuid-Amerikaanse invloeden of een vierkwartsmaat met een sfeerbepalende trompet. Maar altijd vol aanstekelijke melodieen en betoverend mooie soundscapes in een subtiele opbouw. Een hele mooie plaat!


The Funky Lowlives - Cartouche (Stereo Deluxe / Lowlands)

Van een heel andere orde is dan weer het debuutalbum van het uit Londen afkomstige duo The Funky Lowlives. Dit duo hangt met zijn vaak op latin gebaseerde downtempo veel meer in de loungemat en behaagt lichaam en geest met relaxt luistervoer. Na singles op Ascension Records en G-Stone van Kruder & Dorfmeister verschijnt hun debuutalbum op het Duitse label Stereo Deluxe, dat al een paar jaar een betrouwbare naam is voor de samenstellers van loungeverzamelaars. Maar The Funky Lowlives verworven de afgelopen jaren vooral bekendheid met hun remixen die ze maakten voor onder andere Masters at Work, Kruder & Dorfmeister, Boozoo Bajou, Tony Allen, Sidestepper en Tim Hutton. Een aantal van deze remixes werden verzameld op het album Ascension presents The Funky Lowlives.



Luisteren naar Cartouche

Voor het debuutalbum Cartouche persten The Funky Lowlives tien nieuwe tracks uit hun brein en de machines. De zo specifieke Funky Lowlives sound bestaat uit een prettig relaxte mix van Zuid-Amerikaanse invloeden, dubeffecten, ingetogen ritmes en pakkende melodieen. De twee geschoolde muzikanten persen alles uit de machines maar slagen er wonderbaarlijk goed in om hun sound lekker organisch te klinken waarbij het lijkt alsof er een hele rits gastmuzikanten aan te pas is gekomen. Dat is niet het geval, zoals je ook geen samples zal vinden op dit album. De enige bijdragen komen van zangeres Clare Szembek en MC Nappy G, die de raps en rhymes op Urban Illusion voor zijn rekening neemt. The Funky Lowlives, latin flavours, a funky feel and a dubbed out, laidback attitude!


Various - Playground 5 Mixed & Compiled by Eddy & Dus (Ecco Chamber / Lowlands)

Eerdere edities van de Playground serie werden gemixt en samengesteld door dj's GuMix, Tom Wieland & Marc Frank, Aromabar en Madrid De Los Austrias. Vooral de eclectische en grensoverschrijdende mix van Madrid De Los Austrias, het vierde deel in de serie, was een uitdagende en even gevarieerde als smakelijke trip. De keuze van het label is nogal opmerkelijk, maar het uiteindelijke resultaat dat de relatief onbekende dj's afleveren steekt wel iedere keer met kop en schouders boven het grote aanbod uit. Ook de voor mij onbekende dj's Eddy & Dus uit Zagreb, Croatie, komen met een zeer gevarieerde, maar niet minder uitdagende selectie op de proppen.



Meer info

De playground van Eddie & Dus opent met een akoestische versie van Rewind van London Elektricity, waarbij het ratelende drum 'n bass origineel is omgebouwd tot een ingetogen vocale track. Het is de aanzet tot een opmerkelijk eclectische mix waarin de soepele en vooral luchtige drum 'n bassritmes en blazers van Joseph Malik zonder pardon overgaan in de nadrukkelijke drumkicks en R&B-achtige vocalen van Tweaks Blood Of Trust, dat weer overloopt in de vocoderstemmen en nog nadrukkelijkere funk electro beats van ZD Silence. Hier vandaan gaan we naar de soul van RJD2 om via de hiphop van Jigmasters te komen bij de funky electro van het Zweedse Quant. Veel electro, soul, funk en op zijn tijd wat jazzinvloeden. Geen voor de hand liggende selectie, met veel relatief onbekend materiaal. Maar dat maakt van iedere Playground iedere keer weer een avontuurlijke ontdekkingsreis!

Alle albums zijn nu verkrijgbaar via Lowlands Distributie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws