Mr C - Change (The End Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"It's crazy. I want you, I desire you. Touch Me, Turn me on!"

Hij is mede verantwoordelijk voor het succes van zijn pupillen Layo & Bushwacka! (tenminste, dat vindt het duo zelf), schuldig aan de voorspoed van 'the hottest club in Londen' The End (met wellicht het beste soundsystem van Europa) en heeft geschiedenis geschreven als leadsinger van The Shamen. Labeleigenaar (Plink Plonk en The End Recordings) Richard West alias Mr C is een veelzijdig mannetje. Toch heeft hij altijd een zwak voor 1 muziekgenre gehad. Elektronische dansmuziek. Psychedelische elektronica welteverstaan! Sterk beinvloed door de golf van acidhouse die Engeland eind jaren tachtig in zijn greep houdt, start hij zijn carierre als muzikant. Eerst als rapper (de term mc bestond toen nog niet) tijdens dj sets van veteranen als Kid Bachelor, Eddie Richards en Colin Faver, later als zanger van The Shamen. Een Britse band die als een van de eerste de link tussen symfonische rockmuziek en dansbare elektronica legt. Iedereen kent zijn twee grootste hits wel: 'Move Any Mountain' en 'Ebeneezer Goode'. Het eerste album waaraan ook Mr C meewerkte, 'En Tact' uit '90, was al een absolute (rock/dance)kraker. De daaropvolgende plaat, 'Boss Drum' uit '92, brak echter alle records. Maar liefst 750.000 stuks gingen er over de mondiale toonbanken. Wanneer je nagaat dat een 'best selling dance album' als Leftism van Leftfield goed was voor 500.000 stuks, kun je jezelf de hype rondom The Shamen wel enigszins voorstellen.

Tekst: Marcel



Luisteren naar Change

Toch was het succes van The Shamen na een aantal jaar niet meer bevredigend voor Mr C. De extreme media-aandacht, de druk om nieuwe hits te scoren en onenigheden binnen de band deden hem het besluit nemen om te stoppen. Zodoende kon hij zijn eigen weg gaan bewandelen en een nieuw leven beginnen. Als muzikant, maar ook als mens. Meer tijd voor zijn (toenmalig) vrouwtje, meer tijd voor zijn familie en meer tijd voor zichzelf. Nadat hij met Layo Paskin de club The End had geopend en zijn labels The End Recordings en Plink Plonk gestalte had gegeven, richtte hij zich op het produceren. Dit leverde hem bescheiden clubhits op als 'Because', 'A Thing Called Love' en 'The Birds And The Bees'. Voor Mr C het bewijs dat hij vanaf dat moment ook zijn eigen muziek kan produceren en zich officieel kon gaan opmaken voor zijn debuutalbum. Change is het allesomvattende muzikale document van de weg die de ambitieuze Brit de laatste tien jaar heeft bewandeld. De muziek en de teksten zijn erg persoonlijk getint. Het emotionele nummer 'Ascention' draagt Mr C op aan zijn overleden vader. Vlak na zijn onverwachte dood, zocht de verbitterde producer een middel om het verlies te verwerken. Waar anders dan in de studio kon hij dit realiseren. Een melancholiek, melodieus housenummer met daarop de vocalen van Mr C hemzelf is daarvan het resultaat. Overigens kom je zijn eigenzinnige teksten vaker tegen op het album. Neem de track 'Terricola', een ode aan zijn huidige vrouw. Het zijn de angstaanjagende synthesizers, de onnavolgbare baslijnen en zijn vervormde vocalen die indruk maken. "It's crazy. I want you, I desire you. Touch Me, Turn me on!"



Mr C in zijn club The End (met soundsystem op achtergrond)

Mr C maakt niet alleen indruk met zijn eigenzinnige teksten, het zijn vooral de prachtige, door melancholieke soundscapes doordrongen nummers, die je versteld doen staan. De titeltrack 'Change' had net zo goed op het debuutalbum Leftism van Leftfield kunnen staan. 'Hectic Times' is zo'n nummer dat je op een plaat van Layo & Bushwacka! verwacht. De titel zegt al genoeg, het geluid is nogal hectisch, maar wordt vooral gekenmerkt door een meeslepende baslijn en een partij geweldige strings. Op 'Circles Of Love' komt zijn liefde voor het tech-house genre enigszins naar voren, zij het in een poppy jasje. Op een ode aan zijn tweede thuis The End, zingt houselegende Robert Owens een nootje mee. Door deze zanger uit Chicago te vragen, verdient Mr C niet bepaald de originaliteitprijs (menig producer is hem immers voorgegaan), maar gelukkig maakt de muziek op de 'The Club' alles goed. Ook de overige nummers zijn zo gevarieerd, zo eclectisch...
Change is het officiele solodebuutalbum van een dj/producer die al vijftien jaar meedraait als veelzijdig muzikant. De voorbije jaren is zijn leven ingrijpend veranderd. Vandaar ook de titel. Het einde van The Shamen, de dood van zijn vader, de ontmoeting met zijn huidige vrouw, een nieuwe club, twee nieuwe labels, een nieuw millennium ook. Mr C laat het allemaal horen op dit vijftienjarige overzicht van zijn leven.

Interview met Mr C

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws