Summer 2002 Smooth grooves and chilled sounds!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Evolution of a summer breeze!

De zomer is niet langer in aantocht. Het is zover! Zon, zee, zand en terras en de traditionele bijbehorende muziek op het lagere tempo. Lome beats, zonnige soundscapes, exotische ritmes en dromerige melodieen en soms een aanstekelijke uitstap naar de dansvloer. Love2Party houdt je op de hoogte van de albums die deze zomer echt de moeite waard zijn. Albums die je wat ons betreft met een zeer goed gevoel in je vakantiekoffer of strandtas kunt stoppen. Het horizontale dansen kan beginnen!


Tekst: Nico

Waldeck - The Night Garden Reflowered (Dope Noir Records / Lowlands)

De uit Wenen afkomstige dubmeister Klaus Waldeck wordt vaak in een adem genoemd met het wereldberoemde Weense duo Kruder & Dorfmeister. Niets voor niets, want de albums die hij de afgelopen jaren uitbracht, dragen dat onmiskenbare lome Weense geluid waarop het wel erg prettig chillen is. Lome, zwaar berookte Jamaicaanse dubritmes, sprookjesachtige soundscapes en in het geval van Waldeck vaak ook voorzien van de betoverende en meeslepende vocalen van zangeres Joy Malcolm (ex-Incognito) en Brian Amos (bekend van o.a. het Engelse Pressure Drop).
In 1998 debuteerde hij met het album Balance Of The Force, een jaar later gevolgd door de remixversie ervan, met mixen van o.a. Thievery Coorporation, Rockers Hifi en Fauna Flash, voor de liefhebbers een wel zeer aansprekende selectie.



Luisteren naar Waldeck

Datzelfde geintje haalt Waldeck nu uit met het album The Night Garden dat voor deze gelegenheid de ondertitel Reflowered meekreeg. Het album verschijnt op zijn eigen label Dope Noir Records en mannen als Kid Loco uit Parijs, samplewonderkind van dit moment Matthew Herbert, de Weense reggaemeesters Dubble Standart, het producerscollectief Jung Collective uit Londen en Waldeck zelf trekken de originele tracks nog eens door de mengtafel. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, alleen al voor de waanzinnige dubmix van Floater mag dit album op geen enkel strand ontbreken deze zomer! Dit is werkelijk een van de mooiste, meest betoverende en meeslepende reggaedub platen van de laatste tijd. Verplichte kost. Tel daarbij op de even wonderlijke knip en plak mix die Matthew Herbert maakte van Tears Running Dry, de ballroom versie die Mushroom Dive maakte van Slowly en de rokerige jazzclub versie die ze maakten van Tears Running Dry, en je weet zeker dat je met dit album de mensen om je heen op het strand absoluut een plezier zal doen deze zomer!

Meer info: Waldeck


S-Tone Inc. - Sobrenatural (Schema / Lowlands)

Het Italiaanse Schema Records stelt niet vaak teleur. En dat doen ze met dit bijzonder fraaie album Sobrenatural van S-Tone Inc. al helemaal niet! Het label schaart het album voor het gemak maar onder Brazilian Nu-Jazz. Maar ja, wat moeten we in hemelsnaam nou weer met zo'n classificatie? Vertrouw er maar gewoon op dat het Italiaanse label, dat eerder al indruk maakte met het werk van Nicola Conte en Les Hommes, er opnieuw in slaagt om gladde en kitscherige, maar zo verdomd lekkere sounds superhip te laten klinken. Zestiger en zeventiger jaren soundtracks van foute films versmelten met exotische bossa nova, jazz en zelfs blues. Een tokkelend gitaartje, de onvermijdelijke blazers, een fluit en een accordeon, twee Braziliaanse vocalisten, de blijkbaar bekende Italiaanse jazz-blues zangeres Laura Fedele, veel percussie en dat alles gedompeld in de warme gloed van de Fender Rhodes synths.



Meer info: Ishtar (under construction)

Achter S-Tone Inc. schuilt de Italiaan Stefano Tirone die debuteerde met het album Love Umlimited waarop hij al gretig het Braziliaanse muzikale erfgoed verkende. Voor zijn opvolger gaat Tirone een grote stap verder en trekt hij de oorspronkelijke Braziliaanse invloeden zeker zo gretig door zijn mengtafel en mixt het overvloedig met invloeden die lopen van funk tot house en van jazz tot blues. Weinigs origineels, hoor ik je denken. Gelijk heb je, maar Tirone bakt er wel iets heel lekkers van. Pianoklanken over een aangenaam tikkende vierkwartsmaat, zwoele exotische ritmes en zelfs een Indiaase sitar die voorbij trekt. Sobrenaturnal is zo'n album waarop de zomer gewacht lijkt te hebben!


Various - Home Again 2 (Sonic Scenery / EDM)

Hoe horizontaal is het dansen nog als een downtempo verzamelaar begint met het nog immer ijzersterke en vooral aanstekelijke Poor Leno van het Noorse duo Royksopp? Eind mei stond het ietwat vreemde en verlegen Noorse tweetal op Drum Rhythm festival met een liveshow die ook allesbehalve horizontaal was. Maar Poor Leno is absoluut geschikt voor zowel staande als liggende consumptie en dat geldt voor meer van de tracks op het tweede deel van Home Again. Want ook Free Boy, Free Girl, Free Love van The Orchid laat lichaam en geest aangenaam deinen. Achter The Orchid schuilt de Nederlandse producer Leron die verraste met zijn debuutalbum We Shall Find Peace, waarvan de samenstellers van Home Again een van de meest tot de verbeelding sprekende tracks plukten. En het genieten wordt alleen maar groter als blijkt dat track drie afkomstig is van de Engelse chillers Groove Armada die met Suntoucher ook al een gevoelige snaar raken met hun trage dubby reggaeritmes, meeslepende blazerpartijen, hypnotiserende synths en aanstekelijke raps.



Meer info: Essential Dance Music

Maar liefst zestien tracks selecteerden de samenstellers van Home Again waarbij aanstormend talent gemoedelijk staat naast de bekendere en wellicht tot de verbeelding sprekende namen als Royksopp, Groove Armada, Saint Ettiene. Dat zijn natuurlijk de krenten in de pap en een belangrijk verkoopargument. Maar laat je daardoor niet misleiden, het zwoel, sensuele downtempo luistervoer van bijvoorbeeld het Nederlandse duo Kinobe (producer Nijntjes en zangeres Viegas) doet zeker niet voor de grote internationale namen onder. De invalshoek is over de hele linie wat poppy met een aantal vocale en prettig in het gehoor liggende tracks. Een album dat meer uitnodigt tot deinen dan zweven, al is dat laatste absoluut wel het geval bij de afsluiter van de Schot Aqua Bassino die met Na Na's Waltz de diepte induikt met softe jazzy ritmes en ingetogen soundscapes.


King Britt Presents Oba Funke - CosmoAfrique (Karma Giraffe / Lowlands)

Heb je het wel even gehad met lome dubritmes, zweverige soundscapes of Braziliaanse ritmes? Zoek je wat meer uitdagends dan de bossa, wat anders dan de latin grooves? Wellicht dat de deep tribal van de uit Afrika afkomstige Oba Funke dan meer tot de verbeelding spreekt. De Engelse dj en producer King Britt was in ieder geval zo onder de indruk van de talenten van deze Afrikaanse producer dat hij hem graag een opstap bood, hier en daar een (klein) handje toestak en er zelfs zijn naam voor leende om dit album onder onze aandacht te brengen. Maar het blijft het album van Oba Funke en gasten waaronder vocalisten als Wumni die eerder haar sporen verdiende bij Soul2Soul, Diva Blue van US3 en Zapp Mama die veel samenwerkt met David Byrne, de Talking Heads zanger die momenteel internationaal scoort met Lazy van X-Press 2. Maar zeker zo'n groot stempel op de muziek drukken de percussionisten Doc Gibbs (Eryka Badu) en Chuck Treece (D'Angelo).



Meer info: Oba Funk (tip!) / Karmagiraffe

Met CosmoAfrique slaat Obafunk een brug tussen westerse funk en traditioneel Afrikaanse percussie georienteerde tribal. Veel vaker nog leunt Obafunk met zijn broken beats en funky grooves tegen de hippe nu-jazz scene. Het feit dat de invloedrijke Engelse dj Gilles Peterson zijn belangstelling en waardering al regelmatig uitte, zegt wat dat betreft genoeg. CosmoAfrique is een fascinerende muzikale trip waarbij het ene moment ingetogen percussie, soepel rollende baslijntjes en Afrikaans gezang je zachtjes in slaap wiegen, terwijl even later vette electrofunk en Afrikaanse kreten de boel behoorlijk opzwepen. Soms is de safari van Obafunk wel erg traditioneel getint en biedt het freakerige gefriemel te weinig houvast, veel vaker blijkt CosmoAfrique een aanstekelijk tribal avontuur waarop jazz en funk op verrassende wijze de wildernis worden ingetrokken. En los gaat het helemaal op het maar liefst zestien minuten durende Bush Workout, dat bouwt en bouwt, zonder dat er ook maar een beat aan te pas komt. Percussie, baslijnen en een simpele synth grijpen je en dwingen je tot dansen. Als na een paar minuten de saxofoon losbarst in een kakofonie van geluid gaat het echt helemaal los! Future Afrikan Funk!!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws