Bandulu - Redemption (Music Man)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Engels drietal neemt bezit van de dansvloer alsof ze nooit zijn weggeweest!

Het maakt geen ene moer uit of je nou George Michael, The Orb of Bandulu heet. Wurgcontracten met platenmaatschappijen zorgen er maar al te vaak voor dat we het lange tijd moeten doen zonder een teken van muzikaal leven. De merknaam wordt geclaimd door de platenmaatschappij maar ze verdommen het om muziek uit te brengen. Het commerciele gedachtegoed van de maatschappij sluit maar al te vaak niet aan bij de artistieke wens van de artiest. Met als gevolg dat die artiest platen maakt die op de plank blijven liggen. Redemption is zo'n plaat.

Tekst: Nico

Het Engelse drietal Bandulu, bestaande uit Jamie Bissmire, John O'Connel en Lucien Thompson debuteerde in 1992 met de 12-inches Phaze-In-Version en Internal Ocean waarop een duidelijk invloed vanuit de Detroit techno en de Chocago house sound te horen viel. Met dat verschil dat het drietal veel werkte met tribal percussie en echte instrumenten als gitaren en drums gebruikte. Een jaar later verblijdde Bandulu de danswereld met de prachtige 2x12-inch Guidance dat op wonderlijke wijze Detroit techno liet samenvloeien met elementen uit dub, jazz en electro. Deze plaat laat zich nog het best vergelijken met de innovatieve Britse techno sound van begin jaren negentig van artiesten als Black Dog, B12 en Reload. Al was het geluid van Bandulu meer gevormd in de straten van Londen en op de underground feesten die met de komst van acid house de kop opstaken. Derhalve minder gepolijst, wat rauwer en met een belangrijke rol voor dubtechnieken. Een fraai debuut dat wereldwijd met enthousiasme werd ontvangen.



Guidance, '93

Het werd gevolg door de albums Antimatters in 1994 en Cornerstone in 1996, waarop aan de ene kant de dubsound steeds belangrijker werd, vocalen hun intrede deden, terwijl juist aan de andere kant de techno van het drietal steeds wat agressiever, pittiger en geschikter voor de dansvloeren werd. Dat laatste album verscheen op Blanco Y Negro, een sublabel van Sony. In de tussentijd bracht het drietal, zij het vaak in wisselende bezetting ook werk uit onder namen als ECC (Earth Coincidence Control), Sons Of The Subway, Koh Tao en Thunderground (samen met het onofficiele vierde Banulu lid Lewis Keogh, die lange tijd de vaste dj van The Orb was.

Maar na het verschijnen van Cornerstone begon de juridische ellende. Geouwehoer met Warner Brothers, waar de band inmiddels onder contract stond, over de naam Bandulu leidde ertoe dat we de afgelopen vier jaren bitter weinig vernamen van het drietal. Althans op plaat onder de naam Bandulu. Als remixers, op het podium en vanachter de draaitafels kwamen we het drietal in wisselende bezetting regelmatig tegen. Bovendien runden ze lange tijd hun eigen label Foundation waarop mondjesmaat werk verscheen.



Cornerstone, '96

Maar nu is er dan Redemption. Na een langdurige juridische strijd met Warner Brothers over de rechten van de naam Bandulu wist het Belgische Music Man de band te strikken voor het langverwachte plaatvervolg. Het album dat nu in de winkels ligt, is dan ook een verzameling van allerlei tracks die de band de afgelopen jaren maakte. Het album opent met de zonnige, Zion Train-achtige dubhousetrack Jahquarius met Jaimaica als goede referentie. Een aangenaam, zij het wat gladde, vocale introductie tot de meer stevige, vaak door breakbeats georienteerde techno die het album verder bevat. De dubinvloeden horen we vooral in de echoos en delays van de melodieen en klanken die het trio gebruikt ter aankleding van de meer uptempo banging technosound. De roots liggen overduidelijk bij de reggea terwijl de invloeden van dik tien jaar house doorklinken in de nadrukkelijk aanwezige dansritmes. De meer dj-georienteerde vinylversie is afwijkend van de CD versie die het in de huiskamer goed zal doen. Een beetje vreemde eend in de bijt in de catalogus van Music Man, maar een zeer welkome terugkeer van Bandulu op de dansvloeren!

Redemption (CD of 2xLP) is nu verkrijgbaar via N.E.W.S.
Later dit jaar wordt een tour verwacht waarbij Bandulu naar alle waarschijnlijkheid ook Nederland zal aandoen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws