The right mood for the summer!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zwoel swingen bij Enrico, heupen los bij Quinten!

De zomer is in aantocht. De terrassen lonken. En met een beetje fantasie zie je jezelf op zondagmiddag al weer op een van de strandtenten lekker lui bijkomen van een zware nacht. Verfrissend drankje in de ene hand, een sigaretje in de andere hand lekker luieren, genietend van een aangenaam stuk muziek. Zwoele klanken, exotische sferen, zacht tikkende beats. Horizontaal dansen. Maar met het ondergaan van de zon neemt de intensiteit van de muziek toe. De beats worden steviger. Trommeltjes zetten het gezelschap langzaam in beweging. De ritmes nodigen uit.

Zo ver is het helaas nog niet. Maar de afgelopen dagen vielen er twee albums op de deurmat die het verlangen naar een warme zomer, lange zonnige dagen en zwoele nachten alleen maar groter maken. Enrico Riva, het exotische pseudoniem van de Nederlander Alfred Bos, vervolgt zijn zoektocht naar groovy en sensuele house en komt met het tweede deel van het vorig jaar verschenen 'The Night Is Young'.
Quinten de Rozario laat met de titel 'Latin Essentials' geen twijfel bestaan over de oorsprong van het geluid dat hij ons voorschotelt.

The Night Is Young 2 - Smooth Grooves, Cool Vibes and Conga Beats (LEA/NEWS)

Het eerste deel van 'The Night is Young' kreeg van Riva de ondertitel 'Deep House, Twilight Grooves and Bossa Tunes'. Als lounge de muziek was van de dag, dan is de hierop verzamelde relaxte house de muziek van de namiddag of de vooravond. Niet voor niets draagt de verzamelaar de titel 'The Night is Young'. Je staat aan het begin van de nacht. Je zit nog lekker te eten of je drinkt ergens alvast wat. Uit de speakers komt groovy en sensuele house vol zuidelijke invloeden. Zwoele diepe house, tokkelende gitaren, hemelse blaaspartijen, lekker rollende baslijnen maar vooral die beats. Ze maken hongerig naar de nacht die komen gaat.


En Enrico Riva blijft verrassen. Opnieuw geeft hij blijk van een zeer fijne neus voor even fijne muziek. Ook zijn 'Smooth Grooves, Cool Vibes and Conga Beats' is er weer eentje om te koesteren. Opnieuw even stijlvol en verrassend als de volprezen loungeserie 'Transatlantik Lounging' die hij samenstelde voor het Belgische Life Enhancing Audio, en zeker zo uitnodigend als het eerste deel van 'The Night is Young. De dj blijft zich onderscheiden van het gros door de uitmuntende selectie en opmerkelijke zwoele grooves. Dit keer komt hij met tracks op de proppen van Underwolves, Karuan, Nemo, Papa Washington Trio, Native Force, Interfearance, Modaji, Marc Moulin etc. Het zegt weinig, dat klopt. Maar vertrouw ook dit keer gewoon blindelings op Enrico Riva en geef je over aan de warme en groovy house vol percussie, prachtige melodieen, blazers en laat je lichaam en geest zachtjes deinen op de "conga beats". Als die blazers weer inzetten en de percussie je meeneemt besef je ineens dat die vooravond toch ook een heel prettig moment van de dag is. Een moment waarop de dag overgaat naar de nacht. Een bijzonder moment met heel bijzondere muziek.

Latin Essentials mixed by Quinten de Rozario (Natural Records/EDM)

De zon is inmiddels onder. De nacht lonkt. En met de zwoele grooves van Enrico Riva nog in het hoofd gaan we binnen bij DMW, de Rotterdamse exotisch getinte eet- en dansgelegenheid. Achter de draaitafels staat Quinten de Rozario, resident in deze Rotterdamse club die handig inhaakt op het fenomeen eten, tafels aan de kant, dansen. Een aparte smokingroom maakt het stijlvolle plaatje compleet. Een prima gelegenheid om ons onder te dompelen in een warm bad van Zuid-Amerikaanse klanken, exotische ritmes en opzwepende percussie en fluitjes.


'More Than Ever People' van Levitation is het eerste plaatje dat Quinten uit de speakers laat komen. We hebben er zin in. Tokkelende gitaartjes, de overbekende vocalen en de nog vrij ingetogen tikkende beats brengen ons in de stemming. Escape From Rio volgt met het opbeurende 'La Rumba De Na Na'. De beats zijn nu al indringender en de trommeltjes roffelen er lustig op los. De vocalen en blaaspartij geven het net even dat extra zuidelijke tintje. Op 'Voce E O Mev Amor' zetten de fluitjes in en vormen de roffelende trommeltjes een geheel met beats en wellustig kronkelende baslijnen.
Quinten de Rozario kiest voor veel vocale nummers en leidt ons via tracks van Viva de Rozario (Quinten zelf), Helena Brown, Negro Can, Harry Morse Project, Llorca, Jon Cutles, Pound Boys, kiko Navarre, Plastica, Rhijthmcentric en Paul Murphy & Marc Woolford Project, langs de door Zuid-Amerika beinvloede Europese latin house. Een dik uur voert Quinten ons mee langs zijn zwoele en uitnodigende selectie latin grooves, exotische ritmes, opzwepende percussiesecties en fluitjes. En met het volume voluit, een paar koele drankjes onder handbereik en aangenaam gezelschap is dat absoluut genieten.

Tekst: Nico

The Night is Young 2 is vanaf 6 mei verkrijgbaar via NEWS.
Latin Esentials by Quinten de Rozario is nu verkrijgbaar via Essential Dance Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws