Gerd - Amarelle (Life Anhancing Audio)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music


Gert-Jan Bijl laat weer van zich horen. En hoe!

Al vanaf het begin van de jaren negentig bestookt de in 1972 in Puttershoek geboren en getogen Gert-Jan Bijl de muziekwereld met een combinatie van soulvolle jazzy groovy house en stevig dampende funky techno. Onder namen als Sensurreal, Literon en Metro Dade zocht en zoekt hij het nog steeds op de dansvloeren en de kans is groot dat je bewust of onbewust regelmatig heb staan dansen op een van de vele platen die onder deze pseudoniemen het daglicht zagen.

Tekst: Nico

Gerd is het pseudoniem dat hij al weer een paar jaar gebruikt voor muzikale excursies waarbij zijn liefde voor soul en jazz nog sterker benadrukt worden. In de zomer van 2001 werden we aangenaam verrast door het ingetogen, zwoele luisteralbum 'High, Wide and Wonderful!' waarmee Gert-Jan Bijl voor zichzelf een prominente plaats in de overvolle downtempo markt opeiste. Na vele buitenlandse, vooral Engelse releases, bleek het Belgische label Life Enhancing Audio een aangename thuisbasis voor de Nederlander om zijn kwaliteiten als producer nog verder uit te werken.

High, Wide and Wonderful!
De samenwerking met diverse sessiemuzikanten en met name zijn muzikale klankbord in dit project, 'Le Sambassadeur', en Zuid-Amerika als belangrijke inspiratiebron leidde tot het zwoel sensuele album 'High, Wide and Wonderful' dat werd gevolgd door de single 'Far Away Places'. Maar het was de 12-inch 'Tesao' die daarop volgde, die de zogenaamde nu-jazz wereld pas echt in vervoering bracht. Al in het promostadium zat de plak vinyl bij een groot aantal prominente dj's in de platentas en werd de plaat al helemaal grijs gedraaid in sets en op de radio. Vanuit de hele wereld kwam de ene na de andere remixopdracht binnen op het inmiddels in Rotterdam gevestigde adres van Gert-Jan Bijl.


Al die tijd volgt Love2party met veel belangstelling de verrichtingen van deze veelzijdige producer die ons net zo makkelijk laat dansen als heerlijk achterover leunend laat genieten van de mooie dingen in het leven. Tot ons grote genoegen viel er weer een pakketje op de deurmat met daarin de opvolger van 'Tesao', getiteld 'Amarelle'. Opnieuw onder de naam Gerd, opnieuw op het Belgische label Life Anhancing Audio. Met het geluid van een akoestische bass, live percussie, de fender rhodes synthesizer en de nodige elektronica dompelt Gert-Jan de luisteraar opnieuw onder in een warm Zuid-Amerikaans bad. Even ingetogen als uitdagend. Even zwoel als swingend. Op de flip staat het meer deep house georienteerde 'High Octane' dat nu al weer verlangend naar de warme zomeravonden doet uitkijken. Het staat naast de van 'High, Wide and Wonderful! afkomstige track 'Clarao de Lua' met de Braziliaanse zanger Nazare Perreira . Begin mei moet deze 12-inch in de schappen liggen.

Waltz for Koop
Naast 'Amarelle' ligt er binnenkort ook een cd-single van het Zweedse duo Koop (Koop) in de winkels met de titel 'In A Heartbeat'. Koop maakte begin dit jaar internationaal indruk met hun album 'Waltz for Koop', dat verscheen op het behoorlijk prestigieuze Duitse label Jazzanova-Compost-Records (JCR). En op de 12-inch 'In A Heartbeat' prijkt eveneens de naam Gerd! We vroegen Gert-Jan naar het hoe en waarom. Gert-Jan: "Het was een eer om de Koop remix te doen, te meer omdat de 'grote zanger' Tery Callier op deze plaat zingt. Het was een uitdaging omdat Koop technisch zeer goed opgebouwde muziek maakt. Paulo en ik waren dan ook erg blij toen we te horen kregen dat Koop onze versie de beste remix vonden die ze voor hun 'Waltz for Koop' cd hadden ontvangen!"


Gert-Jan zit niet stil. We vroegen hem naar zijn huidige bezigheden en de plannen op korte termijn. En dat is niet niks. Gert-Jan: "Momenteel ben ik bezig met een aantal remixen, waaronder een remix ep (met drie Gerd remixen!) voor een nieuw op te starten Nederlands label '4Lux Recordings' genaamd. Op dit label zal veel broken beat, bossa en deep house uitkomen. Waarschijnlijk zal ik zelf in de toekomst ook een release voor dit label verzorgen. In het najaar wordt waarschijnlijk een Gerd Remix compliatie uitgebracht op LEA, waarop een aantal van de remixen staan die wij de afgelopen tijd hebben gedaan. Ten slotte ben ik druk bezig met het nieuwe Gerd album. Momenteel heb ik een basis voor vijftien tracks die gedurende de zomer verder worden uitgewerkt. Hopelijk zal het album medio 2003 verschijnen. Ik hoop met het verschijnen van het nieuwe album ook een live-tour te doen. De voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang!"

Interview Gert-Jan Bijl
Recensie 'High, Wide and Wonderful.
Recensie Koop - 'Waltz for Koop

De 12-inch 'Amarelle' (LEA/NEWS) en de Gerd remix van Koop (Superstudio/Sony) zijn vanaf begin mei verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws