Recline/Traveller 02/Hawke - Heatstroke (Six Degrees)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Eclectische muziek zonder grenzen

Het sfeervolle Six DeGrees Records is een veelzijdig muziekimperium. Onder het motto 'klein maar fijn' veroverde het label uit San Francisco, waarop artiesten als Zuco 103, dj Cam en King Britt zijn getekend, onlangs een heuse National Association of Recording Merchandisers - Award. (Ook wel NARM Award genoemd, ten behoeve van kleinere muziekmaatschappijen) Het uitgangspunt is eclectische muziek zonder grenzen, maar om de hokjesgeest te stimuleren lijkt de algemene stijl een mengeling van wereldmuziek, ambient, folk, klassiek en intelligente popmuziek te zijn. De laatste drie albumreleases hebben we voor het gemak maar onder 1 recensie geschaard...

Als eerste de verzameling van de meest warme, jazzy, funky en downtempo tracks die het afgelopen jaar via Six Degrees het daglicht zagen. De verzamelaar Recline, A Collection Of Chilled Grooves, is een prima alternatief voor de kritische lounge-liefhebber die meer wil horen dan de immer bekende loungecliches waarmee de muziekmarkt nog steeds wordt overspoeld. DZihan & Kamzia schitteren met hun Moby'achtige soundscapes op 'Homebase' en onze eigen Hollandse formatie Zuco 103 maakt indruk met zijn melancholische, maar warme track 'Fome Total'. Verder een prima two-step track, wat vocale, dubby nummers en de geweldige, melodieuze pop van King Britt alias Sylk 130. Ondanks de overige acht ijzersterke producties op het album, stelen de jazzy breaks en beats van dj Cam's 'Juliet' de show. Al met al een echte aanrader!

warme, jazzy en funky downtempo

De vierde editie uit de Traveler serie zal zonder twijfel de liefhebber van swingende wereldmuziek behartigen. Het betreft wederom een verzamelalbum met daarop de betere nummers van de betere artiesten uit een genre dat de laatste jaren hevig in opkomst is. Legio trommels, percussie en drums die ondersteund worden door vele, vrolijke vocalen ala Whopi Goldberg @ Sister Act, wat Indiase gospel, een tikkeltje Cubaanse latinspirit en hier en daar een bittere mannenstem. Je moet er van houden en je er ook een beetje in verdiepen. Maar daar krijg je dan ook dik een uur de tijd voor met artiesten als Batidos, Issa Bagayogo, Los Mocosos en Karsh Hale.
Swingende wereldmuziek


soulvolle en funky deephouse

Tot slot het uitstekende studiowerk van Hawke aka Gavin Hardkiss. Op zijn tweede album Heatstroke richt hij zich vooral op soulvolle en funky deephouse. Alhoewel sommige nummers wat lang en eentonig aanhoren, luistert de sound over het algemeen prima weg. De nieuwe single 'Party People, We Gonna Change The World' heeft bovendien popaffiniteit en zal in ieder geval de dancecharts bestormen. Op het door breakbeat en funk beinvloede 'Now We Know' lijkt Gavin een nieuwe, uitstekende muzikale weg in te slaan, maar vanaf het moment dat de zwoele, diepe housebeats van 'Pacificodelic' weer speeltijd krijgen, verandert de 'Zuid-Afrikaanse Amerikaan' niet meer van concept. Het album klinkt soms erg fraai, is echter te vaak wat langdradig, maar is desondanks het luisteren meer dan waard!

Tekst: Marcel
Six Degrees

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws